Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2014. január 15.

Nagyszabású európai rendezvény a szociális vállalkozások jövőjéről

A GDP 10%-át megtermelő szociális gazdasági szféra az európai gazdaság fontos pillére, amely több mint 11 millió munkavállalónak, vagyis az Unió keresőképes lakossága 4,5%-ának biztosít foglalkoztatást. Az egy adott évben alapított vállalkozások közül minden negyedik, Franciaországban, Finnországban és Belgiumban pedig minden harmadik szociális vállalkozás.

A szociális vállalkozók célja a tulajdonosok és részvényesek számára történő nyereségtermelés helyett társadalmi változások előidézése. Így például munkahelyeket biztosítanak a hátrányos helyzetű emberek számára, ösztönzik társadalmi befogadásukat, valamint erősítik a szolidaritást a gazdasági ágazatokban. A szociális vállalkozások ugyanakkor óriási kihívásokkal és egyenlőtlen versenyfeltételekkel szembesülnek.

Ez adja az apropóját a 2014. január 16-án és 17-én az Európai Bizottság, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) és Strasbourg városa által szervezett nagyszabású európai interaktív rendezvénynek, melynek témája a szociális vállalkozások és a szociális gazdaság. A kétnapos rendezvény az együttműködésre és az aktív részvételre épül. A rendezvény résztvevői maguk határozzák meg a megvitatandó kérdéseket, illetőleg térképezik fel a szociális vállalkozási szféra lehetséges jövőjét.

Michel Barnier, a belső piacért és a szolgáltatásokért felelős biztos a következőket nyilatkozta: „A mai napon a növekedésért és a foglalkoztatásért szállunk harcba. Meggyőződésem, hogy társadalmi kohézió nélkül nem lehet tartós gazdasági eredményeket elérni. A szociális gazdaság egy új, általunk létrehozandó, befogadóbb és környezetbarátabb növekedési modell szerves része. A szociális vállalkozások rendeltetésüknél fogva szem előtt tartják a társadalom és a környezetvédelem realitásait, és működésüket ezekkel összhangban alakítják ki. Innovatívak, dinamikusak és munkahelyeket teremtenek. Minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk egy olyan ökoszisztéma megteremtése érdekében, amely a szociális vállalkozásokat további fejlődésre ösztönzi. Ez a célja a strasbourgi konferenciának.”

Antonio Tajani, az Európai Bizottság alelnöke, ipar- és vállalkozáspolitikai biztos így vélekedett: „A szociális vállalkozások hozzájárulnak a kiemelkedően versenyképes szociális piacgazdaság megteremtéséhez az Unióban, emellett a fenntartható fejlődés motorjai. A válság során kiemelkedő rugalmasságukról tettek tanúságot. Munkahelyteremtő képességük miatt most minden eddiginél fontosabb szerepet játszanak.”

Andor László,a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért és a társadalmi összetartozásért felelős biztos kijelentette: „Több száz sikeres szociális vállalkozás példáján láthatjuk, hogyan tehetnénk hatékonyabbá Európa üzleti modelljét úgy, hogy eközben nagyobb hangsúlyt helyezünk az emberek jólétére és kisebb jelentőséget tulajdonítunk a pénzügyi nyereség maximalizálásának. A szociális gazdaság nehéz gazdasági feltételek közepette is képes minőségi munkahelyeket teremteni, ezért nem is kérdés, hogy az Uniónak támogatnia kell ennek az ágazatnak a növekedését és terjedését.”

Henri Malosse, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság elnöke szerint: „Európa nem engedheti meg magának, hogy elvétse a célt. Fő feladata – legalábbis elméletileg – a tevékeny szolidaritásvállalás és az erős közös politikák kidolgozása lenne az ipar, az energia és a vállalkozások, különösen a szociális vállalkozások területén”.

Az előadók között ott lesz Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, Antonis Samaras, Görögország miniszterelnöke és Henri Malosse, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság elnöke is.

Három európai biztos – Antonio Tajani alelnök, valamint Michel Barnier és Andor László – pódiumbeszélgetés keretében folytat majd eszmecserét szociális vállalkozókkal.

Az esemény résztvevői többek között szociális vállalkozók, kutatók, politikai döntéshozók, pénzügyi szolgáltatók és társadalmi aktivisták lesznek.

A rendezvény célkitűzései a következők:

a 2011 októberében indított „társadalomtudatos vállalkozás” kezdeményezés (lásd IP/11/1238 és MEMO/11/735) eredményeinek és végrehajtásának összegzése;

az elsőbbséget élvező intézkedések meghatározása;

az érdekelt felek bevonása egy innovatív és részvételen alapuló környezetbe a következő 3–5 éves időszakra vonatkozó európai menetrend kialakításának céljából;

az érdekelt felek hálózatának megerősítése a megfelelő kezdeményezések kidolgozásának és a bevált gyakorlati megoldások cseréjének érdekében;

az intézményi szereplők felelősségvállalásának és tudatosságának növelése.

Háttér-információk:

2011-ben, az EU 2020 stratégia keretében az Unió bemutatta a „társadalomtudatos vállalkozás” elnevezésű kezdeményezést. Az ehhez kapcsolódó cselekvési terv a szociális vállalkozások keretének megerősítését szolgálja a finanszírozáshoz való hozzáférés javítása, az ágazat ismertségének növelése, valamint a döntéshozók figyelmének a szociális vállalkozók szükségleteire való felhívása által. Az említett erőfeszítések folytatásának érdekében a strasbourgi rendezvény új prioritásokat fog meghatározni.

További információk:

Lásd még MEMO/14/11

Program és regisztráció: http://ec.europa.eu/social-entrepreneurs

A résztvevők listája a következő címen érhető el: http://ec.europa.eu/internal_market/conferences/2014/0116-social-entrepreneurs/participants/index_en.htm

Az eseményt közvetíteni fogják az interneten:

Erasme terem (mindkét napon)

http://webcast.ec.europa.eu/eutv/portal/socialentrepreneurs_16-170114

Schweitzer terem (január 16.):

http://webcast.ec.europa.eu/eutv/portal/socialentrepreneurs_schweitzer-160114

Szociális gazdaságSzociális innováció

Kapcsolattartók:

Chantal Hughes (+32 2 296 44 50)

Carmel Dunne (+32 2 299 88 94)

Carlo Corazza (+32 2 295 17 52)

Jonathan Todd (+32 2 299 41 07)

A nagyközönség számára: a Europe Direct szolgáltatás hívószáma: 00 800 6 7 8 9 10 11, e­mail


Side Bar