Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 15. siječnja 2014.

Važan europski događaj koji će oblikovati budućnost socijalnog poduzetništva

Socijalno gospodarstvo važan je stup europskog gospodarstva koji predstavlja otprilike 10 % BDP-a. Više od 11 milijuna radnika ili 4,5 % aktivnog stanovništva EU-a zaposleno je u socijalnom gospodarstvu. Jedna je četvrtina svih novih poduzeća osnovanih svake godine socijalno poduzeće, a taj se broj u Francuskoj, Finskoj i Belgiji penje na jednu trećinu.

Socijalni poduzetnici žele utjecati na društvo, a ne samo stvarati profit za vlasnike i dioničare. Na primjer, oni daju posao skupinama u nepovoljnijem položaju, potiču njihovu društvenu uključenost i jačaju solidarnost u gospodarstvu. No oni su suočeni s golemim izazovima i nejednakim uvjetima.

Stoga će 16. i 17. siječnja Europska komisija, Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) i Grad Strasbourg organizirati veliki europski interaktivni događaj o socijalnom poduzetništvu i socijalnom gospodarstvu. Taj će dvodnevni događaj koristiti suradnički, sudionički pristup. Sami će sudionici pokretati pitanja o kojima je potrebno raspraviti i odabrati smjer u kojem bi se sektor socijalnog poduzetništva trebao dalje kretati.

Povjerenik za unutarnje tržište i usluge Michel Barnier izjavio je: Danas se borimo za rast i zapošljavanje. Uvjeren sam da ne možemo imati trajne gospodarske učinke bez socijalne kohezije. Socijalno gospodarstvo sastavni je dio novog modela rasta koji stvaramo, koji je uključiviji i zeleniji. Zbog svoje misije, socijalni poduzetnici prate razvoj događaja i usklađeni su sa socijalnom stvarnošću i stvarnošću zaštite okoliša. Oni su inovativni, dinamični i stvaraju nova radna mjesta. Moramo poduzeti sve što smo u mogućnosti kako bismo stvorili ekosustav koji će ih poticati na daljnji razvoj. To je cilj konferencije u Strasbourgu.”

Potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za industriju i poduzetništvo Antonio Tajani izjavio je: Socijalni poduzetnici olakšavaju EU-u stvaranje izuzetno konkurentnog socijalnog tržišnog gospodarstva i pokretači su održivog rasta. Tijekom krize oni su velikom otpornošću pokazali svoju vrijednost. Sada su nam potrebniji no ikada prije jer otvaraju nova radna mjesta.”

Povjerenik za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost László Andor izjavio je: „Socijalni poduzetnici pružaju nam na stotine uspješnih primjera toga kako Europa može poboljšati svoj poslovni model, usredotočujući se više na poboljšavanje dobrobiti ljudi, a manje na postizanje što veće financijske dobiti. Socijalno gospodarstvo može stvoriti kvalitetna radna mjesta čak i u teškim gospodarskim okolnostima i očito zaslužuje da ga EU podrži u rastu i širenju.”

Predsjednik Europskog gospodarskog i socijalnog odbora Henri Malosse izjavio je: „Europa si više ne može dopustiti da promašuje cilj. Njezino temeljno poslovanje čine – ili bi ga barem trebali činiti – aktivna solidarnost i jake zajedničke politike u područjima industrije, energetike i poduzetništva, a pogotovo socijalnog poduzetništva.”

Potvrđeni su govornici Martin Schulz, predsjednik Europskog parlamenta, Antonis Samaras, grčki premijer i Henri Malosse, predsjednik Europskog gospodarskog i socijalnog odbora.

Tri europska povjerenika – potpredsjednik Antonio Tajani te povjerenici Michel Barnier i László Andor – sudjelovat će u raspravama uživo sa socijalnim poduzetnicima.

Sudionici obuhvaćaju socijalne poduzetnike, akademike, tvorce politika, pružatelje financiranja, socijalne aktiviste i brojne druge.

Ciljevi su događaja sljedeći:

ocijeniti postignuća i provedbu Inicijative za socijalno poduzetništvo od listopada 2011. (vidi IP/11/1238 i MEMO/11/735)

odrediti buduće prioritete djelovanja

angažirati dionike u inovativnoj i sudioničkoj okolini kako bi se oblikovala europska agenda za idućih 3 – 5 godina

ojačati mreže dionika kako bi se podržao nastanak inicijativa i najbolje prakse i povećanje njihova broja

potaknuti osjećaj vlasništva i podići razinu svijesti među institucionalnim sudionicima.

Kontekst:

EU je 2011., u kontekstu strategije EU 2020., predstavio Inicijativu za socijalno poduzetništvo, akcijski plan za jačanje okvira socijalnog poduzetništva poboljšavanjem pristupa financijama, povećavanjem vidljivosti tog sektora i podizanjem svijesti tvoraca politika o potrebama socijalnih poduzetnika. Kako bi se ta nastojanja nastavila, događaj u Strasbourgu odredit će nove prioritete za budućnost.

Više informacija:

Pogledajte i MEMO/14/11

O programu i prijavama: http://ec.europa.eu/social-entrepreneurs

Popis sudionika nalazi se na sljedećoj web-stranici: http://ec.europa.eu/internal_market/conferences/2014/0116-social-entrepreneurs/participants/index_en.htm

Događaj će se prenositi preko interneta:

Soba Erasme (oba dana)

http://webcast.ec.europa.eu/eutv/portal/socialentrepreneurs_16-170114

Soba Schweitzer (16. siječnja):

http://webcast.ec.europa.eu/eutv/portal/socialentrepreneurs_schweitzer-160114

Socijalno gospodarstvoSocijalne inovacije

Osobe za kontakt:

Chantal Hughes (+32 2 296 44 50)

Carmel Dunne (+32 2 299 88 94)

Carlo Corazza (+32 2 295 17 52)

Jonathan Todd (+32 2 299 41 07)

Za javnost: Europe Direct na broj telefona 00 800 6 7 8 9 10 11 ili e-poštom


Side Bar