Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2014. március 3.

Környezetvédelem: A legújabb tanulmányok megerősítik, hogy fokozottabb árvízvédelemre és környezetbarátabb adókra van szükség

Az Európai Bizottság által ma közzétett két tanulmány rámutat, hogy a környezetvédelmi politika miként serkentheti a gazdasági növekedést a fokozottabb árvízvédelem és a környezetbarátabb adók révén. Az egyik tanulmány újabb bizonyítékkal szolgál arra vonatkozóan, hogy milyen általános gazdasági előnyökkel jár, ha kellő időben beruháznak az árvizek elleni védekezésbe, míg a másik azokat az előnyöket emeli ki, amelyek abból következnének, ha az adókat nem a foglalkozás kapcsán, hanem a forrásfelhasználás és a szennyezés alapján vetnék ki.

Janez Potočnik, az EU környezetvédelmi biztosa a következőket nyilatkozta: „Az árvízvédelembe való beruházás általános gazdasági előnyökkel járhat, különösen a költséghatékony és természetalapú megoldások révén. A környezetvédelmi adóreform pedig a jelenlegihez képest csaknem kétszer annyi bevételt hozhatna az államkincstárak számára, ami nem csupán környezetünk szempontjából lenne előnyös, hanem lehetőséget nyújtana a foglalkoztatási adó és az államháztartási hiány csökkentésére is. Ez nyomós érv arra, hogy változtassunk a jelenlegi helyzeten.”

A környezetbarátabb adókban rejlő lehetőségekről szóló tanulmány, amelyhez 12 tagállamból gyűjtöttek össze adatokat, arra a következtetésre jut, hogy amennyiben a munkától a szennyezés felé mozdulna el az adóztatás (megemelve például a levegő- vagy vízszennyezést okozó tevékenységek adóját), akkor 2016-ban reálértéken 35 milliárd EUR, 2025-ben pedig már 101 milliárd EUR bevétel jelentkezne, és ezek a számok még magasabbak is lehetnének, ha emellett a környezeti szempontból káros tevékenységeknek nyújtott támogatások megszüntetésére irányuló intézkedésekre is sor kerülne. A potenciális bevétel évente a GDP valamivel több mint 1%-ától 2025-ben több mint 2,5%-áig is terjedhetne, tagállamtól függően.

A második tanulmány a környezetvédelem és a gazdaságpolitika közötti szoros kapcsolatokat veszi szemügyre, ideértve az árvizek makrogazdasági hatását, az erőforrás-hatékonyságot szem előtt tartó kkv-k támogatásával kapcsolatos bevált gyakorlatokat és a környezetvédelmi kiadásokat valamennyi tagállamban. A 2002–2013-as időszakban az EU-ban bekövetkezett áradások okozta károk becsült összköltsége legalább 150 milliárd EUR volt. Az áradások visszaszorítását célzó intézkedésekbe való beruházások roppant hatékonyak, átlagosan 6-8-szor kevesebbe kerülnek, mint az áradás okozta kár. Ennél is fontosabbak azonban a zöld infrastruktúrába való beruházásokból származó előnyök. Ilyen lehet például a természetes környezet helyreállítása a kiöntött víz jobb kezelhetőségét és tárolását elősegítendő, ami egyben a biodiverzitásnak is kedvez, és hozzájárulhat az építési költségek csökkentéséhez.

Háttér

A ma közzétett tanulmányokat az európai szemeszter keretében használják fel; ezt a mechanizmust 2010-ben hozták létre az európai uniós tagállamok gazdaságpolitikáinak jobb összehangolására. Többek között ezzel reagált az EU a pénzügyi és gazdasági válságra, amely több uniós országban is gazdasági visszaesést és növekvő munkanélküliséget eredményezett. Az európai szemeszter arra az elgondolásra épül, hogy – mivel az uniós gazdaságok jelentős mértékben integráltak – a politikák fokozottabb összehangolása hozzájárulhat a gazdasági fejlődés serkentéséhez az EU egészében általában.

Az „európai szemeszter zöldebbé tétele által a Bizottság célja annak biztosítása, hogy a makrogazdasági politikák ne csupán gazdasági és szociális, hanem környezetvédelmi szempontból is fenntarthatók maradjanak. Egy korábbi, a környezetvédelem gazdasági előnyeire rávilágító tanulmány, mely a hulladékokkal kapcsolatos jogszabályok végrehajtásának a zöld növekedés serkentésében játszott szerepét vizsgálta, rámutatott, hogy a jogszabályok teljes körű végrehajtása évente 72 milliárd EUR megtakarítást eredményezne, az uniós hulladékgazdálkodási és -újrafeldolgozási ágazat éves üzleti forgalmát 42 milliárd EUR-val növelné, emellett pedig 400 000 munkahely létrehozásával járna 2020-ig.

További információ:

A tanulmányok az alábbi weboldalakon érhetők el:

http://ec.europa.eu/environment/integration/green_semester/index_en.htm

Az európai szemeszter weboldala:

http://ec.europa.eu/europe2020/making-it-happen/index_hu.htm

Kapcsolattartók:

A sajtóval:

Joe Hennon (+32 2 295 35 93)

Andreja Skerl (+32 2 295 14 45)

A lakossággal: Europe Direct telefonon 00 800 6 7 8 9 10 11 vagy e­mailben


Side Bar