Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2014. február 27.

A Bizottság és a tagállamok lépéseket sürgetnek a mobilalkalmazásokkal kapcsolatos fogyasztói aggályok kezelésére

A mobilalkalmazások ágazata virágkorát éli Európában. Több mint 1 millió embernek biztosít munkát, és az általa képviselt érték a várakozások szerint az elkövetkező öt évben eléri a 63 milliárd eurót. A mobilalkalmazások elemzésével foglalkozó külső platform, a Distimo szerint az egyik alkalmazásszállító – évi 10 milliárd euró feletti összegre becsült – jövedelmének mintegy 80%-a származik a fogyasztók által bizonyos egyedi tartalmakhoz vagy funkciókhoz való hozzáférés céljából valamely alkalmazás keretében végrehajtott vásárlásokból (az úgynevezett alkalmazáson belüli vásárlásokból). Ahhoz, hogy a mobilalkalmazások ágazata teljes körűen kibontakoztathassa a benne rejlő lehetőségeket és továbbra is innovatív maradhasson, a termékeknek élvezniük kell a fogyasztók bizalmát. Az online játékok uniós piaca jelenleg több mint 50%-ban olyan játékokból áll, amelyeket „ingyenesként” reklámoznak, noha e játékok használata gyakran von maga után –időnként igencsak költséges – alkalmazáson belüli vásárlásokat. A fogyasztók sokszor nincsenek teljes mértékben tisztában azzal, hogy pénzt adnak ki valamire, mivel az összeg automatikusan a hitelkártyájukra terhelődik. A gyermekek különösen ki vannak szolgáltatva az „ingyenesen letölthető” de nem „ingyenesen játszható” játékok használatával összefüggő veszélyeknek. Az Európa minden részéből érkező panaszok nyomán az Európai Bizottság ma és holnap (február 27-én és 28-án) találkozik a nemzeti jogérvényesítő hatóságok és egyes jelentős technológiai vállalatok képviselőivel, abból a célból, hogy megvitassák az említett aggályokat. Az iparág felkérést fog kapni arra, hogy egyértelműen megjelölt határidőn belül találjon megoldást a szóban forgó problémákra és ezáltal megfelelő védelmet biztosítson a mobilalkalmazásokat vásárló fogyasztók számára.

Viviane Reding alelnök, az Unió jogérvényesülésért felelős biztosa a következőket nyilatkozta: „A mobilalkalmazások uniós iparágában óriási lehetőségek rejlenek, legyen szó akár a munkahelyteremtésről és a növekedésről, akár mindennapi életünk színvonalának innovatív megoldások révén történő javításáról. Ahhoz, hogy az ágazat kiaknázhassa e lehetőségeket, elengedhetetlen, hogy a fogyasztók megbízzanak az új termékekben. A fogyasztók megtévesztése egyértelműen helytelen üzleti modell, és az uniós fogyasztóvédelmi szabályok szellemével is ellentétes. Az Európai Bizottság nagyon konkrét válaszokat vár a mobilalkalmazások iparágától a polgárok és a nemzeti fogyasztóvédelmi szervezetek által megfogalmazott aggályokra.”

Neven Mimica fogyasztópolitikai biztos a következőket mondta: „A fogyasztóknak és különösen a gyermekeknek megfelelőbb védelemre van szükségük az alkalmazáson belüli vásárlásokból eredő, előre nem látott költségekkel szemben. A nemzeti jogérvényesítő hatóságok és az Európai Bizottság tárgyalásokat folytatnak az iparág képviselőivel arról, hogyan lehet megoldani ezt a problémát, amely – amellett, hogy anyagi károkat okoz a fogyasztóknak – e nagyon ígéretes piac hitelességét is alááshatja. Amennyiben sikerül a lehető leghamarabb konkrét megoldásokat találni, mindenki jól jár.”

Az iparág képviselőivel tartandó találkozókon az uniós jogérvényesítő hatóságok ismertetni fogják közös álláspontjukat arról, hogy miként kell alkalmazni a vonatkozó fogyasztóvédelmi szabályokat a szóban forgó területen. A kezdeményezést a dán fogyasztóvédelmi ombudsman irányítja. Franciaország, az Egyesült Királyság, Olaszország, Belgium, Luxemburg és Litvánia a fogyasztói jogok Unió-szerte történő érvényesítéséért felelős fogyasztóvédelmi együttműködési hálózat tagjaként ugyancsak részt vesz a találkozókon.

A fogyasztók által felvetett és a találkozókon megvitatandó négy legfontosabb témakör a következő:

az „ingyenesként” reklámozott játékok ne téveszthessék meg a fogyasztókat a ténylegesen felmerülő költségek tekintetében;

a játékok ne buzdíthassák közvetlenül a gyermekeket különféle, a játékhoz tartozó tételek megvásárlására vagy arra, hogy rábírjanak egy felnőttet ilyen tételek számukra történő megvásárlására;

a fogyasztók kapjanak megfelelő tájékoztatást a fizetési feltételekről, és a vásárlások értéke ne kerüljön automatikusan lehívásra az alapbeállítások révén, a fogyasztók kifejezett hozzájárulása nélkül;

az értékesítők adjanak meg egy e-mail címet, amelyen a fogyasztók kapcsolatba léphetnek velük, amennyiben felvilágosításra van szükségük vagy panaszt kívánnak tenni.

A következő lépések: A találkozók alkalmat adnak a Bizottságnak és a tagállami hatóságoknak arra, hogy a fogyasztók által megfogalmazott aggályok kezelése érdekében megegyezésre jussanak az iparág képviselőivel. A találkozók kimenetelétől függetlenül az Európai Bizottság a fogyasztói jogok érvényesítéséért felelős nemzeti hatóságokkal közösen továbbra is figyelemmel kíséri a fejleményeket, és szükség esetén meghozza a megfelelő intézkedéseket.

Háttér

Az online, illetve mobiljátékok és -alkalmazások uniós piaca virágkorát éli. 2011-ben az Egyesült Királyságban, Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, Hollandiában és Belgiumban a fogyasztók a becslések szerint összesen 16,5 milliárd eurót költöttek online játékokra. A Bitkom (a németországi távközlési, valamint információs és kommunikációs technológiákkal foglalkozó iparágat képviselő szervezet) által készített külső tanulmány szerint az alkalmazáson belüli vásárlásokból származó bevételek 2012 és 2013 között egyedül Németországban a duplájukra növekedtek, elérve a 240 millió eurós értéket. A fogyasztók közül több mint egymillióan 10 és 19 év közötti gyerekek, illetve tinédzserek.

A fogyasztóvédelmi együttműködésről szóló uniós rendelet (azaz a 2006/2004/EK rendelet) a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságokat egy páneurópai jogérvényesítő hálózaton belül kapcsolja össze. E hálózatnak köszönhetően valamely uniós ország nemzeti hatósága felkérheti egy másik uniós ország illetékes hatóságát, hogy az uniós fogyasztóvédelmi szabályokkal kapcsolatos, több országot érintő jogsértés esetén tegye meg a megfelelő lépéseket.

Az együttműködés a fogyasztóvédelem számos különböző területének szabályozására kiterjed, így például a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelvre és a szerződésekben alkalmazott tisztességtelen feltételekről szóló irányelvre is.

A tisztességes verseny előmozdítását szolgáló egyesült királysági hivatal, az Office of Fair Trading által az online játékokra és az alkalmazáson belüli vásárlásokra vonatkozóan 2014. január 30-án közzétett elvek összhangban vannak ezzel a kezdeményezéssel.

További információk

A fogyasztók jogainak érvényesítéséért felelős nemzeti hatóságok közös álláspontja, amelyet a fogyasztóknak a játékokhoz kapcsolódó mobilalkalmazásokkal összefüggő veszélyekkel szembeni védelme tárgyában dolgoztak ki, itt érhető el:

http://ec.europa.eu/consumers/enforcement/docs/common_position_on_online_games_en.pdf

Viviane Reding alelnök, uniós jogérvényesülési biztos honlapja:

http://ec.europa.eu/reding

Kövesse az alelnök bejegyzéseit a Twitteren is: @VivianeRedingEU

Kövesse az uniós jogérvényesüléssel kapcsolatos bejegyzéseket a Twitteren is: @EU_Justice

Neven Mimica uniós fogyasztópolitikai biztos honlapja:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/mimica/index_en.htm

Kövesse Neven Mimica biztos bejegyzéseit a Twitteren is: @NevenMimicaEU

Kövesse az uniós fogyasztópolitikával kapcsolatos bejegyzéseket a Twitteren is: @EU_Consumer

Kapcsolattartók:

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)

David Hudson (+32 2 296 83 35)

Madalina Chiriac (+32 2 297 44 13)

További felvilágosítás a nyilvánosság számára: Europe Direct, telefon:00 800 6 7 8 9 10 11 vagy e-mail

Melléklet

A játékokhoz kapcsolódó mobilalkalmazásokkal foglalkozó fogyasztóvédelmi találkozók résztvevői

Európai Bizottság

Dánia fogyasztóvédelmi ombudsmanja

Direction générale de la concurrence, de la consommation et de la répression des fraudes, Franciaország

Office of Fair Trading, Egyesült Királyság

Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato, Direzione Generale per la Tutela del Consumatore, Olaszország

Direction générale de l’Inspection économique, Service public fédéral, Économie, PME, Classes moyennes et Énergie, Belgium

A Litván Köztársaság fogyasztói jogok védelméért felelős állami hatósága

Ministère de l'Économie, Direction du marché intérieur et de la consommation, Luxemburg

Apple

Google

Interactive Software Federation of Europe


Side Bar