Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europeiska kommissionen

Pressmeddelande

Bryssel den 17 februari 2014

Roaming: Undersökning tyder på 300 miljoner fler kunder för telekomföretagen när roamingavgifterna slopas

Av alla i Europa som reser utanför sitt hemland begränsar 94 % användningen av tjänster som Facebook på grund av roamingavgifterna, visar en ny undersökning av 28 000 personer i EU. EU-kommissionen beräknar att telekomföretagen går miste om en marknad med ca 300 miljoner användare till följd av nuvarande prisstrategier, med negativa effekter för andra företag som t.ex. app-tillverkare.

Samtidigt som användningen av mobilen hemma ökar kraftigt, särskilt mobila datatjänster, är andra konsekvenser av roamingavgifterna bl.a. följande:

47 % skulle aldrig använda mobilt internet i ett annat EU-land.

Endast en av tio skulle använda e-post på samma sätt som hemma.

Mer än en fjärdedel stänger helt enkelt av mobilen under resor i EU.

Miljoner användare går över till sms istället för att betala för telefonsamtal.

Personer som reser ofta — den mest lönsamma delen av den potentiella marknaden — är mer benägna att stänga av dataroamingen på sina mobiltelefoner än de som bara reser ibland. Kommissionen tror att detta beror på att personer som reser ofta är bättre informerade om de verkliga kostnaderna för dataroaming i Europa, än de som reser mindre.

– Jag är ärligt talat mycket upprörd över de här siffrorna, säger EU-kommissionens vice ordförande Neelie Kroes. Det visar att vi måste slutföra arbetet och få bort roamingavgifterna. Konsumenterna begränsar sin mobilanvändning på ett extremt sätt och detta är inte meningsfullt för företagen heller.

Det är inte bara en kamp mellan semesterfirare och telekomföretag, säger hon också. Miljontals företag får extra kostnader på grund av roaming, och företag som t.ex. app-tillverkare förlorar också intäkter. Roaming är inte meningsfullt på en inre marknad – det är ekonomisk galenskap.

Medan app-sektorn i Europa blomstrar (IP/14/145) sätter roamingavgifterna käppar i hjulet för delar av denna nya sektor. Särskilt appar för reseguider, foto och kartor påverkas negativt.

Och konsumenterna begränsar inte bara mobilanvändningen när de är utomlands. Hemma begränsar 70 % samtalen till andra EU-länder på grund av kostnaderna.

Att ringa i EU

Undersökningen som gjorts på uppdrag av kommissionen visar att 28 % av de som reser inom EU stänger av sina mobiltelefoner när de åker till ett annat land. Bara 8 % av resenärerna använder mobiltelefonen utomlands på samma sätt som hemma för att ringa. Tre av tio ringer aldrig när de är på resa i ett annat land.

Smsa är bättre än att ringa

Något fler smsar än ringer när de åker till ett annat land – två av tio skulle smsa utomlands på samma sätt som hemma. Undersökningen visar att en fjärdedel av resenärerna aldrig smsar när de åker till ett annat EU-land.

Inget mobilt internet utomlands

Siffrorna för mobilt internet utomlands är ännu mer förödande. Bland majoriteten av de som svarat skulle 47 % aldrig använda e-post och sociala medier i ett annat EU-land. Bara en av tio skulle använda e-post på samma sätt som hemma och endast en av tjugo skulle använda sociala medier på samma sätt som hemma.

De som reser ofta är dessutom mer benägna att stänga av dataroamingen (33 %) än sådana som bara reser ibland (16 %). Enligt undersökningen kan den stora skillnaden bero på att personer som reser ofta är bättre informerade om de verkliga kostnaderna för dataroaming i Europa, än de som reser mindre.

Tack vare roamingförordningar och lägre priser har vi samtidigt sett en förvånande ökning av dataroamingen med 1 500 % i EU sedan 2008. Med tanke på att den totala användningen av mobila datatjänster ökar även hemma visar det faktum att många användare begränsar användningen på en oroande tendens mot uteblivna tillväxtmöjligheter på den växande marknaden för appar liksom för mobiloperatörerna.

Alla ska ha råd med telekomtjänster i EU

Kommissionens lagstiftningsförslag om en uppkopplad kontinent (MEMO/13/779) uppmanar EU:s lagstiftare (Europaparlamentet och rådet) att skapa en inre marknad för att ringa telefonsamtal eller surfa på internet. Syftet är att åstadkomma en kombination av juridiska skyldigheter och marknadsincitament för att förmå mobiloperatörerna att utvidga sina inhemska prisplaner/-paket så att deras kunder senast 2016 ska kunna använda sina mobiltelefoner och smarta mobiltelefoner när de reser inom unionen till samma priser som hemma ("roam like at home"). Enligt regler som antogs 2012 ska kunderna också ha rätt att från juli 2014 istället för sin inhemska operatör välja en lokal operatör med billigare roamingtjänster i det land man besöker när man är ute och reser, eller en konkurrerande leverantör av roamingtjänster i hemlandet, utan att behöva byta SIM-kort.

Målet är att skapa ett verkligt europeiskt område för kommunikation genom att fasa ut och få bort skillnaderna i avgifter för inhemska samtal, roaming och samtal inom EU.

Prissänkningar på senare tid

Roamingproblemet var ännu större före 2008, då pristak infördes i EU. Sedan dess har följande hänt:

Konsumentpriserna för samtal och SMS har sjunkit med 80 %.

Dataroaming är nu upp till 91 % billigare. 

I Frankrike kan konsumenterna nu glädja sig åt att roamingavgifterna försvinner på bred front, vilket visar att det är möjligt för företagen att erbjuda prisplaner som fungerar överallt i EU med ett enhetligt pris.

Länkar

Här är uppgifterna om roaming i just ditt land

Mer om en uppkopplad kontinent

Hashtagg: #roaming #ConnectedContinent

Neelie Kroes webbplats

Följ Neelie Kroes på Twitter

Kontakt

E-post: comm-kroes@ec.europa.eu Tfn +32 22957361 Twitter: @RyanHeathEU


Side Bar