Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2014. február 10.

Számítástechnikai Bűnözés Elleni Európai Központ - az első év tapasztalatai

Melyek a láthatáron mutatkozó, legfontosabb jövőbeni számítástechnikai bűnözök jelenttette fenyegetések? És miként járult hozzá a Számítástechnikai Bűnözés Elleni Európai Központ az európai polgárok és vállalkozások védelméhez, mióta 2013 januárjában megkezdte működését?

Ezek a kérdések állnak a ma bemutatott jelentés középpontjában, és kerülnek megvitatásra a Bizottság által szervezett – bűnüldöző hatóságok, tagállami és uniós intézmények, valamint a magánszektor részvételével tartandó – konferencián.

„A bűnözés gyorsan változik, a technológiai fejlődést és a joghézagokat kihasználva. A bűnözők továbbra is találékonyak, és kifinomult támadásokat hajtanak végre, hogy még több pénzt szerezzenek, nekünk viszont lépést kell tartanunk velük. A Központ szakértelme segítséget nyújt számunkra ebben a küzdelemben, és ösztönzést ad az európai együttműködésnek. A Számítástechnikai Bűnözés Elleni Európai Központ több sikeres, nagy volumenű tavalyi művelet révén már kellően megalapozott tekintélyre tett szert a bűnüldöző szervek körében.” – nyilatkozta Cecilia Malmström uniós belügyekért felelős biztos.

Troels Örting, a Számítástechnikai Bűnözés Elleni Európai Központ vezetője hozzáfűzte: „A Központ megnyitása óta eltelt 12 hónapban rendkívül sokat dolgoztunk azon, hogy segítséget nyújtsunk az uniós bűnüldöző hatóságoknak a határokon átnyúló számítástechnikai bűnözés megelőzéséhez és kivizsgálásához. Az eddig elért eredmények elégedettségre és büszkeségre adnak okot, mindazonáltal nem ülhetünk ölbe tett kézzel. Különösen nyugtalanít, hogy egyre bonyolultabb, rosszindulatú számítógépes programok bukkannak fel, és technológiailag egyre fejlettebb számítógépes csalásokra, és kiskorúak szexuális zsarolására derül fény. Mi csak a jéghegy csúcsát látjuk, de a Központ – nagyra becsült partereinkkel és az érdekelt felekkel együttműködve – készen áll arra, hogy támogatást nyújtson a tagállamok számítástechnikai bűnözés elleni jövőbeni műveleteihez."

Egy közelmúltbeli Eurobarométer-felmérés szerint az európai internet-felhasználók 12%-ának már feltörték a közösségi médián belüli profilját vagy e-mail címét, 7%-uk pedig internetes hitelkártya- vagy banki csalás áldozatává vált.

A Számítástechnikai Bűnözés Elleni Európai Központ legfontosabb eredményei

A Számítástechnikai Bűnözés Elleni Európai Központ fő feladata a súlyos és szervezett számítástechnikai bűncselekményeket elkövető bűnözői hálózatok tevékenységének (részletesebben lásd MEMO/13/6 és infografika)meghiúsítása. Konkrétan, a Központ több területen támogatja és összehangolja a tagállamok által végzett műveleteket és nyomozásokat. Ennek közelmúltbeli példái többek között az alábbiak:

Csúcstechnológiai bűnözés (informatikai támadások, rosszindulatú számítógépes programok)

A Központ működésének első évében 19 nagyobb számítástechnikai bűnözés elleni műveletet koordinált, például a következőket:

Lezártak két jelentős nemzetközi nyomozást (Ransom és Ransom II) az úgynevezett Police Ransomware-rel kapcsolatban. Ez egy olyan rosszindulatú számítógépes program, amely azzal vádolja az áldozatot, hogy gyermekkel való szexuális visszaélésről készült felvételt vagy más illegális tevékenységet tartalmazó illegális weboldalakat látogatott meg. A bűnözők „bírság” megfizetését követelik az áldozat megbénított számítógépének felszabadításáért, a Randsomware pedig olyan formában jelenik meg, mintha törvényes bűnüldöző szervet képviselne. A számítástechnikai bűnözők meggyőzik az áldozatot, hogy fizessen mintegy 100 eurós „bírságot” két típusú – virtuális és névtelen – fizetési átjárón keresztül. A Központ által vizsgált bűnözők világszerte számítógépek tízezreit fertőzték meg, és évente több mint egymillió eurós haszonra tettek szert. 13 letartóztatásra került sor (főként Spanyolországban), és a hálózatokat felgöngyölítették.

A Központ támogatott több nemzetközi kezdeményezést is a zombihálózatok eltávolítása, a bűnözői fórumok és a pénzügyi intézményekkel szembeni rosszindulatú szoftvertámadások felszámolása és kivizsgálása terén (ilyen például a ZeroAccess zombihálózat nemrégiben történt eltávolítása a Microsofttal, valamint a német Szövetségi Bűnügyi Hivatallal, Hollandiával, Lettországgal, Luxemburggal és Svájccal együttműködésben).

A gyermekek internetes szexuális kizsákmányolása

A Központ jelenleg 9 olyan nagy volumenű rendőrségi műveletet támogat az Európai Unión belül, amelyek gyermekek szexuális kizsákmányolása ellen irányulnak. A Központ működésének első évében – több tagállammal és Unión kívüli együttműködő partnerrel közösen – komoly erőfeszítéseket tett azoknak a pedofiloknak az illegális tevékenysége elleni küzdelemben, akik rejtett szolgáltatásokat igénybe véve követik el a gyermekek online szexuális kizsákmányolását.

A Központ sok olyan műveletben és közös nyomozásban vesz részt, amelyek a gyermekkel való szexuális visszaélésről készült, különböző internetes platformokon található felvételek készítése és terjesztése ellen irányulnak. Az intézmény folyamatos operatív és elemzési támogatást nyújt az internet azon illegális felületeinek felderítéséhez, ahol a pedofilok az említett illegális képekkel kereskednek rejtett fórumaikon, valamint a szexuális zsarolás ügyében folytatott nyomozásokhoz. Szexuális zsarolásnak azt a jelenséget nevezzük, amikor a gyermeket szexuálisan bántalmazó személy kiskorúakról készült kényes felvételekhez jut hozzá, és e képek segítségével további cselekményekre kényszeríti az áldozatokat azzal fenyegetve, hogy ellenkező esetben elküldi a felvételeket az áldozat családjának vagy hozzátartozóinak.

Fizetési csalás

A Központ jelenleg operatív és elemzési támogatást nyújt 16, fizetési csalással kapcsolatos nyomozáshoz. Az erre irányuló 2013-as tevékenysége eredményeként három különböző hitelkártyacsaló hálózat felszámolása van folyamatban:

Az egyik művelet következtében letartóztattak 29 gyanúsítottat, akik 30 000 hitelkártya-tulajdonos fizetési azonosítóival visszaélve 9 millió eurós nyereségre tettek szert.

A második hálózat felszámolása folyamán 44 letartóztatás történt (amely 15 korábbi őrizetbe vételt követetett, tehát összesen 69 letartóztatásra került sor) a művelet során több tagállamban; továbbá sor került két, értékesítési pontok manipulálására szolgáló eszközöket és szoftvert előállító illegális műhely felszámolására, valamint illegális elektronikus eszközök, pénzügyi adatok, lemásolt kártyák és készpénz lefoglalására. A szervezett bűnözői csoport tevékenysége mintegy 36 000 bank/hitelkártya tulajdonost érintett 16 európai országban.

A harmadik művelet egy illegális tranzakciókért és repülőjegy-értékesítésért felelős ázsiai bűnöző hálózat ellen irányult. A bűnbanda két, hamis okmányokkal utazó tagját őrizetbe vették a helsinki repülőtéren. Az elkobzott számítógépeken mintegy 15 000 ellopott hitelkártya számát találták meg. A hálózat hitelkártya-tulajdonosoktól világszerte ellopott kártyák adatait használta fel. Az európai hitelkártya-tulajdonosok és a bankok 70 000 euró veszteséget szenvedtek.

A Központ 16 európai ország 38 repülőterén koordinált egy, a légitársaságokat – hamis hitelkártyákkal történő vásárlás révén – megkárosító csalókkal szembeni műveletet, amelynek során az iparág több mint 200 gyanús tranzakciót jelentett be, és 43 személyt vettek őrizetbe (az akció napját követően további 74 letartóztatásra került sor, tehát összesen 117 őrizetbe vétel történt). Valamennyi szóban forgó tranzakció esetében bebizonyosodott, hogy más bűnöző tevékenységhez kapcsolódnak, például az alábbiakhoz: hitelkártyaadatok forgalmazása az interneten, pénzügyi intézmények adatbázisaiba történő behatolások, egyéb gyanús tranzakciók, kábítószer-csempészet, embercsempészet, okmányok – többek között személyi okmányok – hamisítása, és más típusú csalások. Az őrizetbe vett személyek között voltak olyanok, akiket az igazságügyi hatóságok már európai elfogatóparancs alapján kerestek.

A számítástechnikai bűnözés jövőbeni tendenciái és fenyegetései

Jelenleg világszerte mintegy 2,5 milliárdan rendelkeznek internet-hozzáféréssel, és számuk a becslések szerint az elkövetkező négy évben további 1,5 milliárddal nő. Mivel életünk online dimenziója – annak valamennyi jelentős előnyével együtt – tovább növekszik, az internetes bűnözés is egyre nagyobb veszélyt jelent számunkra. A Központ első éves jelentésében a számítástechnikai bűnözés jövőbeni fenyegetéseit és tendenciáit vizsgálja. Többek között az alábbiakra mutat rá:

A bűnözők kör bővülése. Nagyon könnyűvé vált beszállni a számítástechnikai bűnözés jelentette üzletbe. Már jelenleg is teljes körű feketegazdaság épült ki, ahol mindenféle bűnözésből származó termékkel és szolgáltatással kereskednek, ideértve a kábítószert, a fegyvereket, a bérgyilkosságot, a lopott fizetési azonosítókat és a gyermekek zaklatását. Bármilyen fajta számítástechnikai bűncselekmény – jelszófeltörés, betörés, rosszindulatú szoftveres vagy szolgáltatásmegtagadást eredményező túlterheléses (DDoS), célzott támadás – megvásárolható akár technikai készségek nélkül is.

A kereslet növekedése. Az alábbiak következtében várhatóan növekedni fog a számítástechnikai bűnözők szolgáltatásai iránti kereslet és azok igénybevétele: a rosszindulatú szoftverek fejlesztésének, tesztelésének és forgalmazásának; a zombihálózatok kiépítésének és üzembe helyezésének; a fizetési azonosítók lopásának és kereskedelmének, valamint a pénzmosási szolgáltatásoknak az egyre erőteljesebb növekedése.

Nagyobb kifinomultság. Agresszívabb és ellenállóbb rosszindulatú számítógépes programok kifejlesztésére lehet számítani. Mindez kiterjed a fejlettebb adattitkosítási megoldással rendelkező ransomware-ekre; ellenállóbb zombihálózatokra; továbbá rendkívül kifinomult, bankokat támadó rosszindulatú és trójai programokra, amelyek célja a pénzügyi intézmények védelmi intézkedéseinek kijátszása.

Fokozódó globális jelleg. Az internetkapcsolat gyors terjedésének köszönhetően növekedni fog a délkelet-ázsiai, afrikai és dél-amerikai eredetű számítástechnikai bűncselekmények száma.

Növekvő mobilitás. A rosszindulatú szoftverek fejlesztésének súlypontja várhatón áttevődik a mobil eszközökön futó és azokon terjesztett szoftverekre.

Intelligensebb terjesztés. Arra lehet számítani, hogy az elkövetkező években új csatornákon terjesztik az agresszív és ellenálló rosszindulatú szoftvereket. Szintén terjed az a nyugtalanító tendencia, hogy élő streaming révén kínálják a gyermekek szexuális zaklatásáról készült felvételeket, így a rendőrségnek a továbbítás időpontjában való tettenérést kivéve nem maradnak bizonyítékai.

A pénzmosás iránti fokozott igény. A bűnözők egyszerű megoldásokat keresnek ahhoz, hogy készpénzre váltsák és tisztára mossák a nyereségüket. Valószínűleg továbbra is az a forgatókönyv fog érvényesülni, hogy nagyszámú polgártól, valamint kis- és középvállalkozástól próbálnak viszonylag csekély összegeket kicsalni. Ugyanakkor egyre nagyobb mértékben használnak majd fizetési azonosítókat online vásárlásokra. Tovább növekszik az igény az elektronikus fizetőeszközök és más névtelen fizetési rendszerek iránt.

Célkeresztbe kerülnek a felhőalapú informatikai szolgáltatások. A felhőalapú informatikai szolgáltatások feltörése egyre inkább felkelti a bűnözők érdeklődését. Arra lehet számítani, hogy a bűnözők egyre többször próbálnak feltörni ilyen szolgáltatásokat, kémkedés, fizetési azonosítók letöltése és zsarolás céljából.

E fejlemények kezelése, valamint a lényegi természeténél fogva határokat és országokat átlépő bűnözés elleni küzdelem érdekében a Központ továbbra is operatív támogatást nyújt az uniós tagállamok és az Unión kívüli együttműködő partnerek bűnüldöző szervei számára. A Központ továbbfejleszti szaktudását a képzés és kapacitásépítés, a stratégiai elemzés, és a digitális kriminalisztikai támogatás terén.

Hasznos linkek

A Számítástechnikai Bűnözés Elleni Európai Központ éves jelentése (2014)

Számítástechnikai Bűnözés Elleni Európai Központ az Europolon belül

404. sz. Eurobarométer különjelentés a kiberbiztonságról, 2013. november.

Cecilia Malmström honlapja

Kövesse Malmström biztos bejegyzéseit a Twitteren

A Belügyi Főigazgatóság honlapja

Kövesse a Belügyi Főigazgatóság híreit a Twitteren

Kapcsolattartók:

Michele Cercone (+32 2 298 09 63)

Tove Ernst (+32 2 298 67 64)


Side Bar