Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 7. veljače 2014.

Okoliš: Savjetovanje Komisije o načinima borbe EU-a protiv znatnog porasta krijumčarenja divljom faunom i florom

Kao odgovor na nedavni globalni porast krivolova i nezakonite trgovine divljom faunom i florom koji su u slučaju nekih vrsta dosegnuli do sada nezabilježene razine, Komisija je pokrenula javno savjetovanje o mogućnostima učinkovitije borbe EU-a protiv krijumčarenja divljom faunom i florom. Na primjer, 2013. je u Južnoj Africi nezakonito ulovljeno više od 1000 nosoroga, u usporedbi s 13 u 2007., a vrijednost rogova nosoroga sada je veća od vrijednosti zlata. EU je glavno odredišno tržište i bitna tranzitna točka za nezakonite proizvode od divlje faune i flore, a sve veću ulogu ima i organizirani kriminal.

Povjerenik za okoliš Janez Potočnik izjavio je: „Krijumčarenje divljom faunom i florom ima vrlo negativan učinak na bioraznolikost i moramo pronaći način da poduzmemo odlučnije mjere. Ovo savjetovanje prvi je korak prema, nadam se, velikoj promjeni u našem pristupu.”

Povjerenica EU-a za unutarnje poslove Cecilia Malmström izjavila je: „Krijumčarenje divljom faunom i florom donosi znatnu dobit međunarodnim skupinama koje se bave organiziranim kriminalom. Ovom se Komunikacijom utvrđuje način na koji svi sudionici mogu surađivati u učinkovitijoj borbi protiv tog oblika kriminala.”

Tijekom proteklog desetljeća EU je imao aktivnu ulogu u borbi protiv nezakonite trgovine divljom faunom i florom, donoseći stroga pravila za trgovanje ugroženim vrstama i pružajući znatnu potporu naporima koji se ulažu u borbu protiv krijumčarenja divljom faunom i florom u zemljama u razvoju. Tijekom posljednjih trideset godina EU je osigurao više od 500 milijuna EUR za očuvanje biološke raznolikosti u Africi, a vrijednost portfelja tekućih projekata iznosi približno 160 milijuna EUR.

Kriminal u području divlje faune i flore vrlo je unosan, a kazneni progon je rijedak. Sve veća potražnja za nezakonitim proizvodima ima razarajuće posljedice za niz već ugroženih vrsta. Zbog novih razmjera problema potrebno je utvrditi kako se EU može učinkovitije boriti protiv krijumčarenja divljom faunom i florom. Stoga Komisija poziva na iznošenje stajališta u pogledu deset pitanja koja se odnose na krijumčarenje divljom faunom i florom, uključujući prikladnost postojećeg okvira, instrumente kojima bi se mogli ojačati sadašnji napori u borbi protiv tog problema, način na koji EU može pomoći, unaprjeđivanje našeg znanja i podataka i mogućnost strožih sankcija.

Primjedbe se do 10. travnja 2014. mogu podnijeti na http://ec.europa.eu/yourvoice/.

Sljedeći koraci

Rezultati savjetovanja i konferencije koja će se održati 10. travnja 2014. uključit će se u pregled postojećih politika i mjera EU-a u navedenom području kako bi se EU-u dodijelila učinkovitija uloga u rješavanju problema.

Kontekst

Krijumčarenje divljom faunom i florom (nezakonita prekogranična trgovina biološkim resursima uzetima iz prirode, uključujući trgovinu drvom i morskim vrstama) nije nova pojava, ali su se njegov opseg, priroda i utjecaj posljednjih godina znatno promijenili.

Krijumčarenje divljom faunom i florom među najunosnijim je kaznenim djelima u svijetu koja pokreće visoka i rastuća potražnja za proizvodima od divlje faune i flore, osobito u Aziji. Zbog niske razine svijesti, niskog rizika od otkrivanja i blagih sankcija osobito je zanimljivo mrežama organiziranog kriminala u EU-u i drugdje.

U posljednjih se deset godina udvostručio broj nezakonito ubijenih afričkih slonova, a u 2012. krivolovci su ih ubili 22 000; krivolov nosoroga u velikom je porastu u Južnoj Africi, gdje se rog nosoroga prodaje za 40 000 EUR po kilogramu, a krivolov je i uzrok u 78 % slučajeva smrti sumatranskih tigrova. Kosti tigra prodaju se za 900 EUR po kilogramu.

Zbog krijumčarenja divlje faune i flore mnogim se najmarginaliziranijim zajednicama na svijetu, uključujući autohtone zajednice, uskraćuju mogućnosti održivog načina života. Njegova povezanost s korupcijom i nezakonitim novčanim tokovima, na primjer pranjem novca, narušava vladavinu prava i dobro upravljanje. Njime se potiče i regionalna nestabilnost u Srednjoj Africi, gdje neke paravojne skupine svoje aktivnosti financiraju prihodima od krijumčarenja divljom faunom i florom. Narušava se i bioraznolikost, što je prijetnja zdravlju vitalnih ekosustava.

Dodatne informacije:

Napomene u okviru savjetovanja možete unijeti ovdje:

http://ec.europa.eu/environment/consultations_en.htm#open

Vidi i:

http://ec.europa.eu/environment/cites/home_en.htm

http://ec.europa.eu/environment/cites/trafficking_en.htm

MEMO – pitanja i odgovori: MEMO/14/91

Osobe za kontakt:

Joe Hennon (+32 2 295 35 93)

Za javnost: Europe Direct telefonom na broj: 00 800 6 7 8 9 10 11 ili e-poštom: e­mail


Side Bar