Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija

Sporočilo za medije

Bruselj, 1. novembra 2014

Junckerjeva Komisija začenja delo

Danes uradno začenja delo Junckerjeva Komisija. Njen mandat bo trajal do 31. oktobra 2019.

Ob tej priložnosti je predsednik Komisije Jean-Claude Juncker dejal: „Zahvaljujoč demokratični podpori evropskih državljanov, Evropskega parlamenta ter voditeljev držav in vlad nova Komisija danes prevzema svoje naloge. Čas je, da zavihamo rokave in poprimemo za delo. Evropa se mora s težavami, ki jo pestijo, spopasti takoj. Od danes naprej bomo moja ekipa in jaz storili vse, da Evropi zagotovimo nov začetek, kot smo obljubili. Obkrožen z močno in izkušeno ekipo že nestrpno čakam, da v naslednjih petih letih Evropo povedem novim zmagam naproti.“

Ozadje

„Evropa se mora s težavami, ki jo pestijo, spopasti takoj“ – to je trenutno glavni moto: prvič, odkar so bila leta 1994, v času Komisije Jacquesa Delorsa, uvedena zaslišanja pred Evropskim parlamentom, je Evropska komisija pravočasno prevzela delo.

Začetek mandata Komisije Jeana-Clauda Junckerja zaznamuje konec dolgega postopka sestave nove Evropske komisije. Po prvi vseevropski predvolilni kampanji je Evropski svet Jeana-Clauda Junckerja 27. junija predlagal Evropskemu parlamentu kot kandidata za predsednika Komisije. Pri tem je v skladu s členom 17(7) Pogodbe o Evropski uniji upošteval izid volitev v Evropski parlament.

Evropski parlament je nato 15. julija izvolil Jeana-Clauda Junckerja s solidno večino 422 glasov za (potreboval je 376 glasov) na podlagi političnih usmeritev, ki jih je predstavil evropskim poslancem.

Po tem glasovanju in razgovorih s kandidati za komisarje je novoizvoljeni predsednik izbral ostale člane Komisije. O končnem seznamu kandidatov za komisarje se je nato 5. septembra dogovoril s Svetom. Novoizvoljeni predsednik Jean-Claude Juncker je svojo ekipo in razdelitev delovnih področij predstavil 10. septembra, sledila pa so zaslišanja posameznih kandidatov za komisarje pred ustreznimi odbori Evropskega parlamenta.

Po zaključku zaslišanj je predsednik Juncker na podlagi nekaterih pomislekov, ki so se pojavili med zaslišanji pred Evropskim parlamentom (glej IP/14/1163 in SPEECH/14/705), nekoliko spremenil svojo ekipo. Evropski parlament je s 462 glasovi za (od 699) potrdil celotni kolegij komisarjev. Evropski svet je nato Evropsko komisijo imenoval na zasedanju 23. oktobra.

Dodatne informacije:

Nova spletna stran Junckerjeve Komisije:

http://ec.europa.eu/index_sl.htm

Politične usmeritve Junckerjeve Komisije: „Nov začetek za Evropo: moj načrt za delovna mesta, rast, pravičnost in demokratične spremembe“

http://ec.europa.eu/news/eu_explained/140715_sl.htm

Spremljajte predsednika Junckerja na Twitterju: @JunckerEU

Kontakti:

Margaritis Schinas (+32 22960524)

Mina Andreeva (+32 22991382)

Natasha Bertaud (+32 22967456)

Za javnost: Europe Direct po telefonu 00 800 6 7 8 9 10 11 ali po e-pošti:

Priloga

Junckerjeva Komisija:


Side Bar