Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană

Comunicat de presă

Bruxelles, 1 noiembrie 2014

Comisia Juncker își preia mandatul

Astăzi, Comisia Juncker își preia în mod oficial mandatul, care se va încheia la 31 octombrie 2019.

Cu această ocazie, Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat: „Datorită sprijinului democratic al cetățenilor europeni, al Parlamentului European și al șefilor de stat și de guvern, Comisia își preia astăzi mandatul. A sosit momentul să ne suflecăm mânecile și să ne punem pe treabă. Provocările cărora trebuie să le răspundă Europa nu pot aștepta. Începând de astăzi, echipa mea și eu însumi vom depune toate eforturile pentru a oferi Europei noul început pe care l-am promis. Alături de o echipă puternică și cu experiență, sunt nerăbdător să ofer Europei realizări concrete în următorii cinci ani.”

Context

„Provocările Europei nu suportă amânare” — acesta este mottoul zilei. Pentru prima dată din 1994, când Comisia condusă de Jacques Delors a introdus audierile în fața Parlamentului European, Comisia Europeană își preia mandatul la termen.

Începutul mandatului Comisiei Juncker marchează încheierea unui proces de durată care a dus la constituirea noii Comisii Europene. În urma primei campanii electorale paneuropene, la 27 iunie, Consiliul European a propus Parlamentului European candidatura lui Jean-Claude Juncker pentru funcția de președinte al Comisiei. Conform prevederilor articolului 17 alineatul (7) din Tratatul privind Uniunea Europeană, Consiliul European a ținut seama de rezultatul alegerilor pentru Parlamentul European.

La 15 iulie, dl Juncker a fost ales de Parlamentul European cu o majoritate semnificativă de 422 de voturi (în condițiile în care era nevoie de o majoritate de 376 de voturi), pe baza Orientărilor politice pe care le-a prezentat Parlamentului.

În urma alegerii și a procedurii de intervievare a candidaților la posturile de comisari, președintele ales i-a selectat pe ceilalți membri ai Comisiei. Apoi, la 5 septembrie, președintele ales și Consiliul au convenit asupra listei definitive a comisarilor desemnați. La 10 septembrie, președintele ales, dl Juncker, și-a prezentat echipa și repartiția portofoliilor. Au urmat, apoi, audierile individuale ale comisarilor desemnați în fața comisiilor competente ale Parlamentului European.

Pe această bază, și în urma modificărilor pe care dl Juncker le-a adus echipei sale pentru a răspunde problemelor semnalate cu ocazia audierilor din Parlamentul European (a se vedea IP/14/1163 și SPEECH/14/705), Parlamentul European a aprobat întregul colegiu cu 426 de voturi pentru (din 699 de voturi). Consiliul European a numit apoi Comisia Europeană la summitul care a avut loc la 23 octombrie.

Pentru mai multe informații:

Vizitați noua pagina de internet a Comisiei Juncker:

http://ec.europa.eu/index_ro.htm

Orientările politice ale Comisiei Juncker: „Un nou început pentru Europa: Agenda mea pentru locuri de muncă, creștere, echitate și schimbări democratice”:

http://ec.europa.eu/news/eu_explained/140715_ro.htm

Îi puteți urmări pe dl președinte pe Twitter: @JunckerEU

Contacte:

Margaritis Schinas (+32 2 296 05 24)

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)

Pentru public: Europe Direct prin telefon 00 800 6 7 8 9 10 11 sau prin e­mail

Anexă

Comisia Juncker


Side Bar