Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 1. studenoga 2014.

Junkerova komisija preuzima dužnost

Junckerova Komisija danas službeno započinje svoj mandat koji će trajati do 31. listopada 2019.

Tom je prilikom predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio: „Zahvaljujući demokratskoj podršci europskih građana, Europskog parlamenta te šefova država i vlada nova Komisija danas preuzima dužnost. Sada je vrijeme da zasučemo rukave i prihvatimo se posla. Izazovi za Europu ne mogu čekati. Od danas ćemo moj tim i ja naporno raditi da Europi pružimo novi početak koji smo obećali. Skupa sa svojim snažnim i iskusnim timom radujem se što ćemo sljedećih pet godina ostvarivati rezultate za Europu.”

Kontekst

Moto dana glasi: „Izazovi za Europu ne mogu čekati.” Ovo je prvi put da Europska komisija na vrijeme preuzima dužnost od kada su 1994. za vrijeme Komisije Jacquesa Delorsa prvi puta uvedena saslušanja Europskog parlamenta.

Početak mandata Junckerove Komisija označava kraj dugog postupka koji je prethodio odabiru nove Europske komisije. Nakon prve paneuropske izborne kampanje, Europsko vijeće predložilo je 27. lipnja Jean-Claudea Junckera Europskom parlamentu kao kandidata za predsjednika Komisije. Europsko Vijeće uzelo je pritom u obzir rezultate izbora za Europski parlament, u skladu s člankom 17. stavkom 7. Ugovora o Europskoj uniji.

Dana 15. lipnja Europski parlament izabrao je g. Junckera snažnom većinom od 422 glasa (potrebna je bila većina od 376 glasa), na temelju političkih smjernica koje je predstavio Parlamentu.

Nakon toga provedeni su intervjui s kandidatima za povjerenike, a novoizabrani predsjednik odabrao je ostale članove Komisije. Zatim su 5. rujna novoizabrani predsjednik i Vijeće dogovorili konačni popis kandidata za povjerenike. Dana 10. rujna novoizabrani je predsjednik predstavio svoj tim i podjelu resora nakon čega su pred odgovarajućim odborima Europskog parlamenta provedena pojedinačna saslušanja kandidata za povjerenike.

Na temelju saslušanja Europskog parlamenta i nakon što je predsjednik Juncker prilagodio svoj tim kako bi odgovorio na primjedbe iskazane tijekom saslušanja, (vidi IP/14/1163 i SPEECH/14/705), Europski parlament dao je svoju suglasnost za cjelokupni Kolegij povjerenika s 426 glasova „za” (od 699 glasova). Europsko vijeće zatim je imenovalo Europsku komisiju na sastanku na vrhu održanom 23. listopada.

Dodatne informacije

Posjetite novu početnu stranicu Junckerove Komisije:

http://ec.europa.eu/index_en.htm

Političke smjernice za Junkerovu komisiju: „Novi početak za Europu: Moj program za zapošljavanje, rast, pravednost i demokratske promjene”:

http://ec.europa.eu/news/eu_explained/140715_en.htm

Pratite predsjednika na Twitteru: @JunckerEU

Osobe za kontakt:

Margaritis Schinas (+32 2 296 05 24)

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)

Za javnost: Europe Direct telefonom 00 800 6 7 8 9 10 11 ili e-poštom

Prilog

Junckerova komisija


Side Bar