Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2014. október 28.

Poppy, a nyílt forráskódú, 3D-nyomtatott robotkészlet – az iskolai innováció fellendítéséért

Bemutatjuk Poppy-t, az első teljesen nyílt forráskódú, 3D-nyomtatott emberformájú robotot (@poppy_project). Poppy olyan robot, amelyet bárki képes elkészíteni és programozni. Ez azt jelenti, hogy nem csak tudósok és mérnökök haszálhatják: a fejlesztői csapat célja, hogy robotjuk az iskolai szakképzés részévé váljon, megadva a diákoknak a kísérletezés lehetőségét.

Poppy-t Franciaországban fejlesztette ki az Inria Flowers csapata, amely számítógépes és robotmodelleket készít az emberek fejlődési folyamatainak megértése céljából. Dr Pierre-Yves Oudeyer számítástechnikai és informatikai EKT „Starting Grant” ösztöndíjas elmondta: „Egyelőre nincs sok tapasztalatunk arról, hogy a 3D-nyomtatási technológia és annak a számítástechnikával való összekapcsolása milyen előnyökkel járna az iskolai oktatásban. Poppy platformunkkal lehetőséget kínálunk az iskolák és a tanárok számára, hogy olyan területeken fejlesszék a diákok kreativitását, mint a mechanika, a számítástechnika, az elektronika és a 3D-nyomtatás”.

Építs saját robotot !

Poppy teste 3D-nyomtatással készült, viselkedését pedig ingyenesen hozzáférhető szoftver irányítja. Ez azt jelenti, hogy a felhasználók gyorsan és könnyen tervezhetnek alkatrészeket, illetve maguk programozhatják robotjuk viselkedését. Dr Oudeyer tisztázza: „Mind a hardver, mind a szoftver nyílt forráskódú. Nem egyetlen emberformájú Poppy robot van, hanem annyi, ahány felhasználó. Ez nagyon vonzóvá teszi, mivel egy tisztán technikai eszközből igazi közösségi platform lett”.

A könnyen hozzáférhető, nyílt forráskódú hardver és szoftver a felhasználók számára megkönnyíti első saját robotjuk megépítését. Poppy az Arduino platformmal is kompatibilis, ami lehetővé teszi a robot összekapcsolását más elektronikus eszközökkel – többek között intelligens öltözékekkel, lámpákkal, szenzorokkal vagy hangszerekkel.

Barkácsolás az iskolákban

Dr Oudeyer azt tervezi, hogy e technológia használatát kiterjeszti a kutatólaboratóriumok falain túlra is, különösen az oktatás területére. A Poppy kezdeményezésről szólva Máire Geoghegan-Quinn, a kutatásért, az innovációért és a tudományért felelős EU biztos elmondta: „Egy EKT projekt nagyszerű eredményét látjuk itt: egy alacsony költségű platformot, amely interaktívabb és inspirálóbb tanulási környezetet teremt, kapcsolatot létesítve a diákok, valamint a kutatás és tervezés között.”

A Poppy platform az EKT által támogatott „Explorers” projektnek köszönhetően jött létre, amelyben Dr Oudeyer a tanulás és fejlődés mechanizmusait tanulmányozza robotok segítségével. „Feltevésünk szerint a test alapvető szerepet játszik az embernél a motorikus és szociális készségek elsajátításában. Hogy ezt az elméletet tanulmányozhassuk, létre kellett hoznunk egy olyan platformot, amely lehetővé teszi a gyors kísérletezést különböző formájú robotokkal. Ez vezetett el a Poppy platformhoz”.

Az EKT finanszírozásnak köszönhetően Dr Oudeyer új problémamegoldó és kritikai gondolkodást fejlesztett ki a robotika területén. Azt reméli, hogy Poppy használatával a számítástechnika, a programozás és a dizájn területén tanulók értékes tapasztalatokat szerezhetnek, és később talán képesek lesznek a robotika területén elhelyezkedni. A 1,5 millió eurós „Explorers” projekt 2015-ig tart.

Játékok határok nélkül

Poppy azt is lehetővé teszi, hogy a felhasználók nyitott és együttműködő módon megosszák egymással ötleteiket és eredményeiket az erre a célra létrehozott internetplatformon, amely az iskolák, a művészet, a tudomány és az ipar területéről hoz össze embereket. Dr Oudeyer csapata már sikerrel használta Poppy-t más területeken is, például a művészetben. A folyamatban lévő, „Etres et Numériques” című művészeti program során a csapat egy táncossal és képzőművésszel együttműködésben a robot használatával kutatta a gesztusok és mozdulatok által kiváltott érzelmeket és érzeteket (bővebben itt). Tervezik a kísérletek kiterjesztését más művészi előadásokra is.

Háttér-információk

Az EU által 2007-ben létrehozott Európai Kutatási Tanács (EKT) az első összeurópai finanszírozó szervezet a felderítő kutatás területén. Az EKT az európai tudományos kiválóságot kívánja fejleszteni azáltal, hogy ösztönzi a finanszírozásért folyó versenyt a legjobb, legkreatívabb kutatók között, életkortól és állampolgárságtól függetlenül. Az EKT egyszersmind a világ más pontjain működő élvonalbeli kutatókat is Európába igyekszik vonzani. A Horizont 2020 uniós kutatási és innovációs program keretében az EKT költségvetése jelentősen megemelkedett: jelenleg több mint 13 milliárd eurót tesz ki.

A projekttel kapcsolatos további információk:

http://www.poppy-project.org/

Videó: http://vimeo.com/76917854

Képek: https://www.poppy-project.org/illustration/

TEDx Cannes előadás

Kapcsolattartás:

Michael Jennings (+32 2 296 33 88) Twitter: @ECSpokesScience

Monika Wcislo (+32 2 298 65 95)

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 6 7 8 9 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar