Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană

Comunicat de presă

Bruxelles, 5 februarie 2014

Parlamentul European votează în privința drepturilor pasagerilor

Parlamentul European a votat astăzi propunerile Comisiei Europene pentru consolidarea drepturilor pasagerilor, inclusiv: măsuri menite să garanteze că pasagerii care utilizează transportul aerian au drepturi noi și îmbunătățite la informații, la asistență și la redirecționare atunci când rămân blocați în aeroport. În același timp, se vor ameliora procedurile de reclamație și măsurile de aplicare, astfel încât pasagerii să poată obține respectarea efectivă a drepturilor lor.

Siim Kallas, vicepreședinte al Comisiei responsabil cu transporturile, a declarat: „Detest să fiu blocat într-un aeroport și sunt convins că majoritatea oamenilor simt la fel. E destul de rău dacă ești într-o călătorie de afaceri, dar dacă ești în vacanță și ești cu familia și ai și copii mici, blocajul se transformă repede într-un coșmar. De aceea este atât de important ca drepturile pasagerilor să nu existe doar pe hârtie. Trebuie să ne putem baza pe ele, cu toții, atunci când contează cel mai mult: când lucrurile merg prost. Știm că adevărata prioritate a pasagerilor blocați este doar să ajungă acasă, deci ne concentrăm asupra informării, a asistenței și a redirecționării eficace. Obiectivul este ca pasagerii să ajungă unde doresc cât mai repede cu putință, oferind, în același timp, liniilor aeriene timpul necesar să-și rezolve problemele”.

Propunerea Comisiei privind drepturile pasagerilor aerieni (prezentată la 13 martie 2013) clarifică impreciziile juridice și introduce drepturi noi acolo unde sunt necesare - pentru lista completă, consultați MEMO/13/203.

Parlamentul a sprijinit energic principalele propuneri ale Comisiei pentru consolidarea drepturilor pasagerilor care utilizează transportul aerian, inclusiv:

Controlul punerii în aplicare: Parlamentul sprijină propunerea Comisiei de consolidare a supravegherii transportatorilor aerieni de către autoritățile naționale și europene (cu cerințe mai stricte privind monitorizarea îndeaproape a performanțelor transportatorilor aerieni de către autoritățile naționale și cu noi posibilități pentru investigații desfășurate în comun de către autorități care se confruntă cu aceleași probleme), precum și de aplicare a unor sancțiuni mai eficace.

Dreptul la asistență: Parlamentul sprijină propunerea Comisiei de introducerea unui drept la asistență pentru pasageri după o întârziere de 2 ore, pentru toate zborurile, indiferent de distanță. Până acum, durata varia în funcție de distanța de zbor.

Soluționarea plângerilor: Parlamentul sprijină propunerea Comisiei de a se garanta dreptul pasagerului la un răspuns la plângere în termen de 2 luni și la confirmarea primirii plângerii în termen de o săptămână (în prezent, nu există o limită de timp). În plus, Parlamentul propune ca Comisia să stabilească un formular de plângere comun.

Dreptul la informare: Parlamentul sprijină propunerea Comisiei de a se garanta dreptul pasagerilor la informare în privința situației lor, la 30 de minute după ora de plecare prevăzută. În prezent, nu există o limită de timp. În plus, Parlamentul propune instituirea unor puncte de contact în aeroporturi, pentru informarea pasagerilor privind circumstanțele perturbării călătoriei și drepturile pe care le au.

Redirecționare: Parlamentul sprijină propunerea Comisiei de a îmbunătăți drepturile consumatorilor prin garantarea dreptului pasagerilor la redirecționarea cu ajutorul unui alt transportator aerian sau al unui alt mijloc de transport în cazul unei anulări, atunci când transportatorul nu poate redirecționa cu ajutorul propriilor sale servicii. Comisia propune ca acest drept să se aplice după 12 ore, Parlamentul sugerează o limită mult mai scăzută, și anume 8 ore.

Greșeală de ortografie: Parlamentul sprijină propunerile Comisiei de a da pasagerului dreptul de a corecta „gratuit” o greșeală de ortografie dintr-un nume.

Zboruri de legătură: Parlamentul sprijină propunerea Comisiei de a clarifica faptul că drepturile la asistență și compensare se aplică în cazul pierderii zborului de legătură din cauza întârzierii zborului precedent. Parlamentul precizează însă că se acordă compensări doar dacă primul zbor are o întârziere de cel puțin 90 de minute.

Bagaj: Parlamentul sprijină propunerea Comisiei de a conferi autorităților naționale competențe de punere în aplicare a normelor referitoare la bagajele pierdute (prevăzute de Convenția de la Montreal). De asemenea, sunt îmbunătățite dispozițiile privind cererile de daune - formularul completat la aeroport trebuie acceptat de transportatorii aerieni când pasagerul depune o cerere de daune.

Există trei domenii importante în cazul cărora propunerile Parlamentului diferă de cele ale Comisiei:

Compensare pentru întârzieri (zboruri de durată scurtă și medie): Parlamentul propune fixarea la 3 ore a pragului pentru compensare în caz de întârziere. În opinia Comisiei, acest prag nu reflectă în mod optim interesele pasagerilor. Pentru pasagerii blocați într-un aeroport, prioritatea este să ajungă la destinație. Din acest motiv, propunerea Comisiei fixează pragul pentru compensare pentru întârzieri la 5 ore - pentru a stimula transportatorii aerieni să încerce să evite plata compensării, să depună toate eforturile pentru a efectua zborurile și a rezolva problemele tehnice. Anularea este întotdeauna cea mai proastă opțiune pentru pasageri, deoarece atunci trebuie să se bazeze pe redirecționare și pe locurile disponibile în alte zboruri - și riscă să nu ajungă acasă până în ziua următoare. Dacă compensarea pentru anulări și întârzieri este fixată la același nivel, de 3 ore, riscul pentru pasageri este ca această situație să ducă la un număr sporit de anulări.

Circumstanțe extraordinare: Parlamentul sprijină propunerea Comisiei de a defini în mod clar circumstanțele extraordinare - de exemplu, grevele, furtunile, problemele operaționale - care sunt mai presus de controlul transportatorilor aerieni, deci aceștia nu au obligația de a plăti compensări. Totuși, în ceea ce privește problemele tehnice, în vreme ce propunerea Comisiei permite exceptarea unui număr limitat de defecte tehnice - de exemplu, cele descoperite în timpul zborului - dacă întreținerea a fost efectuată în mod corect, propunerea Parlamentului este ca problemele tehnice să nu poată fi exceptate aproape niciodată. În plus, Parlamentul propune o listă exhaustivă în ceea ce privește circumstanțele excepționale, în vreme ce Comisia susține că experiența arată că pot avea loc evenimente neașteptate, precum o erupție a unui vulcan, deci lista propusă ar trebui să rămână „deschisă” pentru a ține cont de circumstanțe viitoare încă neprevăzute.

În plus, actualul regulament privind pasagerii care utilizează transportul aerian nu stabilește nicio limită a răspunderii - chiar și în circumstanțe extraordinare precum un vulcan sau o criză majoră - când, în anumite cazuri, autoritățile naționale s-ar mobiliza pentru a oferi asistență cetățenilor blocați. Comisia propune introducerea unei limite de 3 nopți, pentru a oferi pasagerilor certitudine în privința îngrijirii de care au nevoie, în circumstanțe precum zăpezile, furtunile, grevele (pe baza experienței practice acumulate timp de aproape un deceniu, care arată că 3 nopți răspund nevoilor pasagerilor). O astfel de limită ar oferi, de asemenea, o oarecare previzibilitate transportatorilor aerieni atunci când aceștia își stabilesc bugetul destinat drepturilor pasagerilor. Parlamentul propune creșterea limitei la 5 nopți.

În sfârșit, Parlamentul propune ca transportatorii aerieni să aibă obligația de a se asigura pentru cazuri de faliment (insolvență). Scopul este garantarea faptului că pasagerilor li s-ar rambursa costul biletelor, iar pasagerii blocați ar fi transportați acasă. Comisia este îngrijorată că o astfel de măsură sistemică ar dubla, pentru transportatori, costurile care decurg din actualul regulament privind pasagerii care utilizează transportul aerian, iar aceste costuri s-ar reflecta apoi în prețurile biletelor plătite de pasageri. Aceste costuri pentru pasageri riscă să fie disproporționate în raport cu scara problemei: în ultimii zece ani, doar 0,07 % dintre toate călătoriile dus-întors au fost afectate de insolvență și doar 12 % dintre cei 0,07 % pasageri afectați au fost blocați. În plus, la 18 martie 2013, Comisia a adoptat o comunicare privind protecția pasagerilor în caz de insolvență a companiilor aeriene. Comunicarea menționată vizează abordarea problemei prin mai multe recomandări de măsuri preventive, precum și prin acțiuni obligatorii pentru autoritățile statelor membre și pentru sector în caz de faliment.

Etapele următoare:

Statele membre se vor întruni în cadrul Consiliului Transporturi din iunie pentru a stabili o poziție de comun acord (abordarea generală) referitoare la revizuirea Regulamentului privind drepturile pasagerilor care utilizează transportul aerian.

Având în vedere constrângerile temporale, negocierile detaliate dintre Parlament, Consiliu și Comisie privind detaliile propunerilor ar urma să înceapă, în mod normal, după alegerile pentru Parlamentul European.

Pentru mai multe informații:

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-13-219_ro.htm

http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-13-203_ro.htm

Urmăriți activitatea vicepreședintelui Kallas pe Twitter

Contact:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)

Pentru public: Europe Direct prin telefon 00 800 6 7 8 9 10 11 sau prin e-mail


Side Bar