Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 23. listopada 2014.

Europska unija izdvaja 24,4 milijuna eura za poticanje istraživanja ebole

Europska komisija danas je najavila da će se iz proračuna EU-a izdvojiti 24,4 milijuna eura za hitno istraživanje ebole. Ta će sredstva dobiti pet projekata koji obuhvaćaju, među ostalim, opsežno kliničko ispitivanje potencijalnog cjepiva i testiranje postojećih i novih spojeva za liječenje ebole. Sredstva iz programa EU-a za istraživanje i razvoj Obzor 2020. osigurat će se hitnim postupkom kako bi ispitivanja započela što je prije moguće. Komisija surađuje s industrijom i na daljnjem razvoju cjepiva, lijekova i dijagnostike za ebolu i druge hemoragijske bolesti u okviru Inicijative za inovativne lijekove.

Predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso rekao je: Vodimo utrku s vremenom kada je riječ o eboli. Moramo odgovoriti na hitnu situaciju i istodobno dati dugoročan odgovor. Stoga me veseli što mogu objaviti da će se osigurati dodatna sredstva u iznosu od 24,4 milijuna eura kojima će se ubrzati istraživanja koja najviše obećavaju za razvoj cjepiva i terapija.

Jedna od najvažnijih poruka u kontekstu današnjega međunarodnog skupa u Ženevi koji organizira Svjetska zdravstvena organizacija jest da moramo intenzivirati medicinska istraživanja ebole, izjavila je europska povjerenica za istraživanje, inovacije i znanost Máire Geoghegan-Quinn. Najbolji akademski istraživači i industrija rade na tim projektima kako bi suzbili tu smrtonosnu bolest.

Sredstva će se osigurati nakon što su timovi diljem EU-a i u brojnim trećim zemljama dali prijedloge koje je ocijenila neovisna skupina stručnjaka (odabrani projekti navedeni su u prilogu).

Profesor Peter Piot, direktor škole London School of Hygiene and Tropical Medicine i jedan od znanstvenika koji su otkrili ebolu, ovako je reagirao na najavu dodjele sredstava: Toplo pozdravljam odlučnu akciju Komisije kojom će podržati niz kliničkih ispitivanja virusa ebole u okviru europskog doprinosa suzbijanju krize izazvane ebolom koja je već odnijela živote tolikog broja osoba.

Komisija je također zatražila od Partnerstva europskih zemalja i zemalja u razvoju u području kliničkih ispitivanja (EDCTP) da u svoj plan rada uvrsti nove epidemije koje se odnose na Afriku, uključujući ebolu. To će EDCTP-u omogućiti financiranje kliničkih ispitivanja lijekova, cjepiva i dijagnostike u budućim pozivima.

Ova se najava daje usporedno sa sastankom na visokoj razini u Ženevi kojem je domaćin Svjetska zdravstvena organizacija, a sudjeluju predstavnici međunarodne zajednice i industrije. Sastanak je organiziran kako bi se raspravilo o pristupu cjepivima koja su pred dovršetkom, financiranju kampanja cijepljenja i imunizacije te dizajnu, proizvodnom kapacitetu, regulaciji i oslobođenju od odgovornosti u kliničkim ispitivanjima.

Kontekst

Europska unija bila je aktivna od samih početaka krize. Samo se Europska komisija dosad obvezala dodijeliti 180 milijuna eura humanitarne i razvojne pomoći zemljama pogođenima epidemijom. To se, primjerice, provodi osiguravanjem trenutačne zdravstvene skrbi pogođenim zajednicama te radom na ograničavanju širenja epidemije brzom dijagnozom i kampanjama za podizanje svijesti o bolesti. Osim financijske potpore, EU osigurava prisutnost stručnjaka na terenu i koordinira dostavu zaliha i moguće evakuacije te tako pridonosi borbi protiv epidemije.

Komisija već financira istraživanja ebole u okviru Sedmoga okvirnog programa EU-a (FP 7) za istraživanje i razvoj – ispituje se razvoj novih antivirusnih lijekova, povezivanje laboratorija visoke razine sigurnosti, kliničko upravljanje bolesnicima, posebice u Europi, te rješavanje etičkih, administrativnih, regulatornih i logističkih uskih grla koja predstavljaju prepreku za brzi istraživački odgovor.

Dodatne informacije:

Koordinacija za ebolu:

http://europa.eu/newsroom/highlights/special-coverage/ebola/index_en.htm

Informativni članak o odgovoru EU-a na ebolu:

http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-14-599_hr.htm

Web-mjesto programa Obzor 2020.: http://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/

Kontakti:

Michael Jennings (+32 2 296 33 88) Twitter: @ECSpokesScience

Monika Wcislo (+32 2 298 65 95)

Za javnost: Europe Direct telefonom 00 800 6 7 8 9 10 11 ili e-poštom

Prilog – popis odabranih projekata

Naziv

Koordinator

Iznos

Opseg projekta

  • EbolaVac

GlaxoSmithKline Biologicals, BE

15 153 216 EUR

Provođenje kliničkih ispitivanja najrazvijenijega kandidata za cjepivo ChAd3-EBOV u Europi i Africi. Tim ispitivanjima osigurat će se širi dokazi sigurnosti i sposobnosti izazivanja zaštitnoga imunološkog odgovora te najprikladnijeg programa cijepljenja. Ta su ispitivanja nužan korak prema ispitivanjima o zaštitnom učinku cjepiva koja će uslijediti.

  • REACTION

Institut National de la Sante et de la Recherche Medicale (INSERM), FR

2 575 810 EUR

Ispitivanje sigurnosti i učinkovitosti Favipravira, lijeka koji je već licenciran za liječenje gripe, najprije na modelu bolesti u životinja, a zatim i na bolesnicima s virusom ebole. Prvi se rezultati očekuju u roku od šest mjeseci.

  • Ebola_Tx

Prins Leopold Instituut voor Tropische Geneeskunde, BE

2 892 171 EUR

Ispitivanje sigurnosti, učinkovitosti i praktičnih aspekata primjene cijele krvi ili plazme osoba koje su preživjele bolest u liječenju bolesnika s virusom ebole.

  • EVIDENT

Bernhard-Nocht-Institut fuer Tropenmedizin, DE

1 759 326 EUR

Istraživanja interakcije virusa ebole i domaćina. Time će se osigurati hitno potrebni odgovori s obzirom na patofiziologiju bolesti i njezinu prenosivost te će se pridonijeti boljem usmjeravanju planiranih kliničkih ispitivanja cjepiva i potencijalnog liječenja, kao i upravljanju bolesnicima s virusom ebole.

  • IF-EBOla

Institut de Recherche pour le Developpement, FR

1 992 770 EUR

Ispitivanje sigurnosti i učinkovitosti korištenja antitijela na ebolu u konja kao pasivne imunološke terapije za bolesnike s virusom ebole.

24 373 293 EUR


Side Bar