Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2014. október 20.

Foglalkoztatás: a Progress mikrofinanszírozási eszköz révén több mint 20 000 vállalkozó jutott hitelhez összesen 182 millió euró értékben

A foglalkoztatási és társadalmi befogadási célú európai Progress mikrofinanszírozási eszköz 182 millió euró értékű kölcsönei és garanciái segítségével már több mint 20 000 kezdő vagy terjeszkedést tervező vállalkozó jutott támogatáshoz – ez derült ki a pénzügyi eszköz végrehajtásáról szóló legfrissebb európai bizottsági jelentésből. A jelentés arra is rámutatott, hogy a mikrofinanszírozási eszköz nagymértékben hozzájárult a munkahelyteremtéshez, mivel lehetővé tette, hogy azok a munkanélküli és inaktív emberek, akik egyébként nehézkesen jutnak hozzá a pénzügyi intézmények forrásaihoz, hitelt kapjanak. A Progress mikrofinanszírozási eszközzel kapcsolatos tapasztalatok beépülnek a 2014 második felében a foglalkoztatás és a szociális innováció európai programja keretében elinduló új mikrofinanszírozási eszköz működésébe is.

Andor László, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért és a társadalmi befogadásért felelős európai biztos így fogalmazott: „A vállalkozóvá válást megkönnyítő európai Progress mikrofinanszírozási eszköz hatékony módja a hátrányos helyzetű csoportok támogatásának, akik ily módon segítséget kaphatnak a munka világába való visszatéréshez és a társadalomba való beilleszkedéshez. A munkanélküliek, a fiatalok és a kisebbségek sokszor akadályokba ütköznek a vállalkozásalapításhoz szükséges tőke előteremtése során. Számukra jelenthetnek nagy segítséget a Progress mikrofinanszírozási eszköz kis összegű hitelei, mivel ezek nélkül talán egyáltalán nem lenne lehetőségük kamatoztatni a vállalkozói készségeiket.”

A vállalkozni szándékozók előtt álló egyik legfőbb akadály a finanszírozási forrásokhoz való hozzáférés nehézsége. A jelentés adatai szerint a mikrohitel igénylése idején a Progress mikrofinanszírozási eszköz végső kedvezményezettjeinek 60%-a munkanélküli vagy inaktív volt. A hitelhez jutott vállalkozók 36%-a nő, 5,9%-a pedig 25 év alatti fiatal.

Az eszköz révén kisebbségekhez tartozók, például franciaországi és bulgáriai roma közösségek tagjai is kaptak támogatást.

Az eszköz támogatásainak legnagyobb részét most is a mezőgazdasági és a kereskedelmi ágazat kapta, az e területeken tevékenykedő vállalkozók a támogatottak több mint felét tették ki.

A jelentést egy külső tanulmány egészíti ki, amely alátámasztja, hogy az egész EU-ban igény lenne a mikrohitelekre, és ennek a mikrofinanszírozási piaci résnek a betöltéséhez csaknem 2,7 milliárd euró értékű beruházásra lenne szükség. A Bizottság ezért arra ösztönzi a tagállamokat, hogy mikrofinanszírozási eszközöket kínáló nemzeti programok révén vállaljanak aktívabb szerepet ebben, különösen az Európai Szociális Alapból és az Európai Regionális Fejlesztési Alapból rendelkezésükre álló források felhasználásával.

Háttér-információk

Az európai Progress mikrofinanszírozási eszköz azt a célt szolgálja, hogy a mikrohitelekhez való hozzáférés javításával segítséget nyújtson azoknak, akik nehezen jutnak hagyományos bankhitelhez, és így lehetőséget teremtsen számukra a vállalkozásalapításra. Az eszköz legfeljebb 25 000 euró összegű hiteleket finanszíroz a munkanélküliek, a munkahelyük elvesztésének veszélye által fenyegetett személyek és a hátrányos helyzetű csoportokba tartozók, így például a fiatalok, az idősebbek vagy a migránsok számára. A Progress mikrofinanszírozási eszköz nem egyszerűen uniós támogatást kínál, hanem tőkeáttételi hatás elérésére is törekszik, így biztosítva, hogy az EU által nyújtott források ötszöröse, összesen 500 millió euró álljon a hitelfelvevők rendelkezésére. A tőkeáttételi hatás a részt vevő partnerek (az Európai Beruházási Bank és a mikrohitelezési környezet javítását célzó európai parlamenti előkészítő intézkedés) társfinanszírozásával valósul meg, melyet a források újbóli felhasználása és a kínált termékek jellege is tovább erősít. A mikrohiteleket közvetítő szolgáltatók például portfóliógaranciát kaphatnak a Progress mikrofinanszírozási eszközből: ennek révén könnyebben jutnak hozzá a piaci befektetők forrásaihoz, melyekből aztán mikrohiteleket tudnak finanszírozni.

A Progress mikrofinanszírozási eszközt az Európai Beruházási Alap kezeli, a mikrohitelek biztosítása pedig nemzeti, regionális vagy helyi szintű mikrohitel-szolgáltatókon keresztül valósul meg. A program keretében 2013-ban 40 szolgáltató 18 tagállamban nyújtott mikrohiteleket, azaz Belgiumban, Bulgáriában, Dániában, Írországban, Görögországban, Spanyolországban, Franciaországban, Olaszországban, Cipruson, Litvániában, Hollandiában, Ausztriában, Lengyelországban, Portugáliában, Romániában, Szlovéniában, Szlovákiában és az Egyesült Királyságban. A jelentés lezárása után pedig további két országban, Horvátország és Svédországban is mikrohitel-szolgáltatói szerződés aláírására került sor.

A foglalkoztatás és a szociális innováció 2014–2020 közötti időszakra szóló európai programját a Bizottság kezdeményezte 2011 októberében, 2013 júniusában pedig az Európai Parlamentben és a Tanácsban is politikai egyetértés alakult ki róla (lásd: MEMO/13/628). Az új program mikrofinanszírozási tevékenységei kiterjednek majd a mikrohitel-szolgáltatók kapacitásépítésének támogatására is annak érdekében, hogy a szolgáltatók fejleszteni tudják üzleti működésüket, és több ügyfelet tudjanak megszólítani. Az új programban helyet kap majd egy, elsősorban társadalmi célokat szolgáló szociális vállalkozások támogatására irányuló eszköz is. A foglalkoztatás és a szociális innováció európai programjának 2014–2020-as költségvetése 2013-as árszinten számítva 919 millió euró lesz, melyből 193 millió euró jut majd a mikrofinanszírozás és a szociális vállalkozások támogatására.

A Progress mikrofinanszírozási eszköz 2016-ig fog támogatást kínálni. A Progress mikrofinanszírozási eszköz működésének lezárulta után az Uniót illető összeget a foglalkoztatás és a szociális innováció európai programja keretében a mikrofinanszírozás és a szociális vállalkozások támogatására fordítják majd.

További információk

A Progress mikrofinanszírozási eszköz végrehajtásáról szóló 2013. évi éves jelentés

Információk a Progress mikrofinanszírozási eszközről és a részt vevő mikrohitel-szolgáltatókról

Információk az érdeklődő mikrohitel-szolgáltatók számára

Andor László honlapja

Kövesse Andor László bejegyzéseit a Twitteren

Iratkozzon fel az Európai Bizottságnak a foglalkoztatással, a szociális ügyekkel és a társadalmi befogadással foglalkozó ingyenes elektronikus hírlevelére!

Kapcsolattartás:

Jonathan Todd (+32 2 299 41 07)

Cécile Dubois (+32 2 295 18 83)

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 6 7 8 9 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar