Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 13. listopada 2014.

Europska komisija i industrija podataka pokreću partnerstvo u vrijednosti od 2,5 milijardi EUR za obradu velikih podataka

Europska komisija i europska industrija podataka obvezale su se uložiti 2,5 milijardi EUR u javno-privatno partnerstvo kako bi se ojačao sektor podataka i kako bi Europa preuzela vodeći položaj u globalnoj utrci u području podataka.

Obrada velikih podataka može predstavljati:

do 30 % globalnog tržišta podataka za europske dobavljače,

100 000 novih radnih mjesta povezanih s podacima u Europi do 2020.,

10 % manju potrošnju energije, bolje rezultate u zdravstvu i produktivnije industrijske strojeve.

Memorandum o razumijevanju za osnivanje javno-privatnog partnerstava u području velikih podataka danas potpisuje potpredsjednica Europske komisije Neelie Kroes i predsjednik udruženja Big Data Value Jan Sundelin koji djeluje u ime društava poput društva ATOS, Nokia Solutions and Networks, Orange, SAP i SIEMENS te istraživačkih tijela poput Fraunhofera i njemačkog Istraživačkog centra za umjetnu inteligenciju. EU je predvidjela više od 500 milijuna EUR ulaganja tijekom pet godina (2016. – 2020.) u okviru programa Obzor 2020., a očekuje se da će privatni partneri uložiti barem četiri puta više (2 milijarde EUR).

Potpredsjednica Kroes (@NeelieKroesEU) izjavila je: „Podaci su motor i temelj budućeg gospodarstva. Kako bi povećale svoju učinkovitost, svim vrstama organizacija potrebni su sastavni elementi, od poljoprivrednih gospodarstava do tvornica, od laboratorija do radionica.”

Javno-privatno partnerstvo pomoći će usmjeriti javne, privatne i akademske istraživačke napore za poticanje istraživanja i inovacija povezanih s revolucionarnim idejama o velikim podacima u područjima kao što su energija, proizvodnja i zdravlje kako bi se pružale usluge poput personalizirane medicine, prehrambene logistike i prediktivne analitike. Provedbom programa za strateško istraživanje i inovacije te usmjeravanjem potpore iz programa Obzor 2020. na zajedničke prioritete javno-privatno partnerstvo osnažit će europsku zajednicu u području velikih podataka i pomoći postaviti temelje za rastuće gospodarstvo budućnosti temeljeno na podacima. Poduprijet će i „prostore inovacija” kojima će se nuditi sigurno okruženje za eksperimentiranje s privatnim i otvorenim podacima. Oni će također djelovati kao poslovni inkubatori i čvorišta za razvoj vještina i najbolje prakse.

Javno-privatno partnerstvo, koje bi trebalo nastupiti 1. siječnja 2015., jedan je od prvih rezultata nove politike i akcijskog plana Europske komisije za ubrzavanje razvoja europskog gospodarstva temeljenog na podacima (vidi IP/14/769 i MEMO/14/455).

Pozadina

Svake minute u svijetu se stvara 1,7 milijardi bitova podataka, što odgovara količini od 360 000 DVD-ova. To je više od 6 MB podataka po osobi dnevno. Te informacije dolaze iz različitih izvora, od ljudi, strojeva ili senzora. To mogu biti informacije o klimi, satelitske slike, digitalne slike i video zapisi, evidencije o transakcijama ili signali GPS.

Kao posljedica toga, podatkovni se sektor povećava za 40 % godišnje, sedam puta brže od ukupnog informacijskog i komunikacijskog tržišta. Poduzeća koja svoje postupke donošenja odluka temelje na znanju nastalom iz podataka očekuje povećanje produktivnosti od 5 do 6 %. Veliki podaci već nam pomažu ubrzati dijagnosticiranje ozljeda mozga i predviđanje prinosa usjeva u zemljama u razvoju. Tehnologija velikih podataka i usluge povezane s njima na svjetskoj će razini otvoriti stotine tisuća novih radnih mjesta u narednim godinama.

Veliki podaci ne predstavljaju samo velike mogućnosti, već i izazov: današnji skupovi podataka toliko su veliki i složeni da su za njihovu obradu potrebne nove ideje, alati i infrastrukture. Potrebni su i odgovarajući pravni okvir, sustavi i tehnička rješenja kako bi se osigurala privatnost i sigurnost.

Javno-privatno partnerstvo za podatke nadopunjuje osam postojećih javno-privatnih partnerstva u okviru programa Obzor 2020., na primjer za fotoniku, robotiku, računarstvo visoke učinkovitosti, napredne mreže 5G za budući internet i tvornice budućnosti. Sva su usmjerena prema strateškim tehnologijama kojima će se poduprijeti rast i stvaranje radnih mjesta u ključnim sektorima europskog gospodarstva temeljenog na znanju te istovremeno rješavati veliki društveni izazovi.

Organizacija javno-privatnog partnerstva

Javno-privatno partnerstvo za podatke je partnerstvo između Europske komisije i udruženja Big Data Value, neprofitne industrijske organizacije čiji članovi uključuju ATC, IT Innovation, IBM, SINTEF, Sveučilište u Bologni (CINI), Politehničko sveučilište u Madridu, NOKIA Solutions and Networks, THALES, Sveučilište u Duisburg Essenu, Siemens, SAP, Engineering, TIE Kinetix, ANSWARE, Software AG, Orange, Atos, INDRA, ITI, VTT, Fraunhofer, DERI i Tehničko sveučilište u Berlinu. Mogu mu se pridružiti i druga društva i istraživačke organizacije.

Više informacija

MEMO/14/583

Veliki podaci rade za Europu

Komunikacija: Prema rastućem gospodarstvu temeljenom na podacima

Pratite: @EUDataEcosystem

Pratite Neelie Kroes na Twitteru

Kontakti:

E-pošta: comm-kroes@ec.europa.eu Tel.: +32.229.57361 Twitter: @NeelieKroesEU

Za javnost: Europe Direct telefonom 00 800 6 7 8 9 10 11 ili e-poštom


Side Bar