Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europeiska kommissionen

Pressmeddelande

Bryssel den 10 oktober 2014

Europeiska kodveckan växer

11–17 oktober 2014

@CodeWeekEU ¦ #CodeEU ¦ Facebook page

Kontakta din lokala kodningsambassadör för intervjuer och uttalanden

Hitta ett evenemang nära dig på Europeiska evenemangskartan

Europeiska kodveckan 2014 startar den 11 oktober: över 1500 evenemang runtom i EU och andra länder, från Norge till Turkiet, sätter fokus på den digitala världen.

Sju europeiska utbildningsministrar har redan införlivat obligatorisk kodning i de nationella läroplanerna och ytterligare fem länder erbjuder det som ett tillval i skolan.

Detta är särskilt lägligt eftersom rapporter visar att det i Europa snart kan finnas en miljon otillsatta jobb eftersom det saknas människor med digitala kunskaper.

Den 14 oktober lanseras en stor, ny kodningsplattform som leds av näringslivet för att främja undervisning och inlärning av kodning vilket förverkligar visionen hos den breda koalitionen för digitala arbetstillfällen.

Det finns också en ny verktygslåda för barn, vuxna, föräldrar, lärare och företag om hur man kan delta!

Kodveckans organisatör Alja Isakovic, som är en av 90 kodningsambassadörer, sade så här: –Det är otroligt att se hur entusiastiskt initiativet har tagits emot i hela Europa! Kodning är ett roligt och kreativt verktyg som ger stora karriärmöjligheter, även för människor som inte vill ägna sig åt programmering på heltid. Med den europeiska kodveckan vill vi väcka intresset hos människor så att fler gör varje vecka till en kodvecka och blir bättre på att lösa problem.

Kommissionenes vice ordförande Neelie Kroes (@NeelieKroesEU) som ansvarar för den digitala agendan uttrycker det så här: Kodning är den nya läs- och skrivkunnigheten – en baskunskap för både flickor och pojkar. Det är inte en tråkig lektion i datakunskap, utan ett sätt att göra alla ämnen mer intressanta. Delta alltså i ett evenemang nära dig och lär dig mer om den digitala världen.

EU-kommissionären Androulla Vassiliou med ansvar för utbildning, kultur, flerspråkighet och ungdom (@VassiliouEU) har följande att säga:Jag är väldigt glad över att kodning börjar synas i de nationella läroplanerna i EU och vi får inte slå av på takten. Och som vi sade förra året när vi lanserade En öppen utbildning så måste vi se till att lärarna får tillräckligt stöd.

Vilka slags evenemang kommer det att finnas?

Det finns evenemang för alla slags grupper: alltifrån nybörjare till avancerade kodare, från arbetslösa som vill lära sig nya kunskaper till robotfans och nördar.

Skolbarn kommer att lära sig kodning för första gången och företag erbjuder kostnadsfria lektioner i sina närområden.

Kodning är till för både flickor och pojkar, i och utanför skolorna.   Vi måste bryta de tabun som förknippas med datavetenskap och IT – särskilt när det gäller att få föräldrar och lärare att bli delaktiga.

Varför ska barn och andra lära sig att koda?

Kunskaper om kodning gör att vi kan förstå vår extremt sammankopplade värld och vad som händer bakom skärmarna. Kodning är ett exempel på de digitala kunskaper som unga människor behöver för att bli kreativa och välinformerade samhällsmedborgare och förbereder dem för framtidens jobb.

Vilka länder har kodning i den nationella läroplanen?

Flera medlemsstater har redan börjat införa kodning i sin nationella läroplan:

Obligatoriskt: Bulgarien, Cypern, Förenade kungariket, Grekland, Polen, Portugal och Tjeckien.

Valfritt: Danmark, Estland, Irland, Italien och Litauen.

Bakgrund

Den europeiska kodveckan är ett initiativ från de unga rådgivarna till kommissionens vice ordförande Neelie Kroes. Initiativet har fått stöd av kodnings- och utbildningsrörelser som CoderDojo och Rails Girls. Det får också uppbackning från stora teknik- och IT-företag som t.ex. Facebook, Microsoft, Rovio, Google, SAP, Oracle och Liberty Global och stöds av Europeiska skoldatanätet och den breda koalitionen för digitala arbetstillfällen.

Länkar

Hitta ett evenemang:

Vem kontaktar jag i mitt land för att få mer information – Lokala ambassadörer för europeiska kodveckan

Blogg för den europeiska kodveckan

Initiativet En öppen utbildning

Videor:

Coding and Digital learning

Kodning är roligt med de unga rådgivarna

Learn how to code with EU Code Week

Lär dig kodning för din egen och Europas framtid med vice ordförande Neelie Kroes

Kontaktpersoner:

E-post: comm-kroes@ec.europa.eu Tfn: +32 229 57361, Twitter: @RyanHeathEU

För allmänheten: Europa direkt per telefon 00 800 6 7 8 9 10 11 eller e­post


Side Bar