Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija

Sporočilo za medije

Bruselj, 10. oktobra 2014

Močno razširjen evropski teden programiranja

11.–17. oktober 2014

@CodeWeekEU ¦ #CodeEU ¦ Facebook page

Za intervjuje in citate kontaktirajte svojega lokalnega ambasadorja programiranja

Poiščite prireditev v vaši bližini na zemljevidu prireditev v Evropi

Evropski teden programiranja 2014 se začne 11. oktobra: več kot 1 500 prireditev po vsej EU ter v državah od Norveške do Turčije bo oživilo digitalni svet.

Programiranje je postalo aktualno, odkar je sedem evropskih ministrov za izobraževanje že vključilo programiranje v šolske učne načrte kot obvezen predmet in šole v nadaljnjih petih državah programiranje ponujajo kot neobvezen predmet.

Zdaj je pravi trenutek za to, zlasti ker poročila kažejo, da bo v Evropi kmalu milijon prostih delovnih mest, ker Evropejci nimajo dovolj digitalnega znanja zanje.

Prav tako bo 14. oktobra vzpostavljena pomembna nova platforma za programiranje pod okriljem industrije za spodbujanje učenja in poučevanja programiranja, ki uresničuje vizijo Velike koalicije za digitalno znanje in delovna mesta.

Prav tako je na voljo novo orodje z napotki o sodelovanju za otroke, odrasle, starše, učitelje in podjetja.

Organizatorka tedna programiranja in ena izmed 90 ambasadorjev programiranja Alja Isaković je povedala: „Čudovito je videti toliko navdušenja za to pobudo iz vsakega kotička Evrope! Programiranje je zabavna in ustvarjalna dejavnost, ki zagotavlja dobre zaposlitvene priložnosti, tudi za tiste, ki ne želijo biti poklicni programerji. Z evropskim tednom programiranja želimo spodbuditi več ljudi, da vsak teden v letu spremenijo v teden programiranja in začnejo bolje reševati težave.“

Podpredsednica Evropske komisije Neelie Kroes (@NeelieKroesEU), pristojna za digitalno agendo, je dejala: „Programiranje je nova pismenost - temeljni sklop znanj za dekleta in fante. To ni dolgočasen pouk o računalništvu, temveč način, kako narediti vse predmete bolj zanimive. Zato se udeležite prireditve v vaši bližini in izboljšajte svoje razumevanje digitalnega sveta.“

Evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade Androulla Vassiliou (@VassiliouEU) je povedala: „Zelo me veseli, da se programiranje vključuje v nacionalne učne načrte v EU. Ohraniti moramo ta zagon. Kot smo rekli lani ob začetku pobude za odpiranje izobraževanja – zagotoviti moramo tudi dovolj podpore za učitelje.“

Kakšne prireditve bodo organizirane?

Prireditve bodo namenjene različnim skupinam: od začetnikov do naprednih programerjev, vsem od iskalcev zaposlitve, ki želijo pridobiti novo znanje, do ljubiteljev robotov in računalniških navdušenk.

Šolarji se bodo prvič učili programiranja, podjetja pa bodo ponujala brezplačne tečaje programiranja v svojih skupnostih.

Programiranje je namenjeno dekletom in fantom znotraj in zunaj šole.   Odpraviti moramo tabuje, povezane z računalništvom in informatiko, zlasti ko gre za spodbujanje staršev in učiteljev k sodelovanju.

Zakaj je treba otroke in druge učiti programiranja?

Izkušnje s programiranjem nam lahko pomagajo razumeti naš hiperpovezani svet in doumeti, kaj se dogaja za zasloni. Programiranje je primer digitalnih znanj, ki jih mladi potrebujejo, da postanejo ustvarjalni in avtonomni državljani ter da se pripravijo na delovna mesta prihodnosti.

Katere države so programiranje vključile v učne načrte?

Več držav članic je že začelo vključevati programiranje v svoje nacionalne učne načrte:

Obvezen predmet: Bolgarija, Ciper, Češka republika, Grčija, Poljska, Portugalska in Združeno kraljestvo.

Neobvezen predmet: Danska, Estonija, Irska, Italija in Litva.

Ozadje

Evropski teden programiranja je pobuda mladih svetovalcev podpredsednice Komisije Neelie Kroes. Pobuda je pritegnila podporo programerskih in izobraževalnih gibanj, kot sta CoderDojo in Rails Girls. Podpirajo jo tudi velika tehnološka in IT-podjetja, kot so Facebook, Microsoft, Rovio, Google, SAP, Oracle in Liberty Global, ter Evropsko šolsko omrežje in Velika koalicija za digitalna delovna mesta.

Koristne povezave

Poiščite prireditev v vaši bližini

Koga lahko zaprosim za več informacij v svoji državi – lokalni ambasadorji evropskega tedna programiranja

Spletni dnevnik evropskega tedna programiranja

Pobuda za odpiranje izobraževanja

Videoposnetki:

Coding and Digital learning

Programiranje je zabavno z mladimi svetovalci

Learn how to code with EU Code Week

Učenje programiranja za vašo prihodnost in za Evropo s podpredsednico Komisije Neelie Kroes

Kontakti:

E-pošta: comm-kroes@ec.europa.eu Telefon: +32 22957361, Twitter: @RyanHeathEU

Za javnost: Europe Direct po telefonu 00 80067891011 ali po e-pošti


Side Bar