Navigation path

Left navigation

Additional tools

Euroopan komissio

Lehdistötiedote

Bryssel 10. lokakuuta 2014

Huomattavasti entistä laajempi EU:n koodausviikko

11. – 17. lokakuuta 2014

@CodeWeekEU ¦ #CodeEU ¦ Facebook-sivu

Pyydä haastattelua ja kommentteja paikalliselta koodauslähettiläältä

Etsi lähin tapahtuma Euroopan tapahtumakartalta

Vuoden 2014 Euroopan koodausviikko (EU Code Week) käynnistyy 11. lokakuuta. Viikon aikana järjestetään yli 1500 tapahtumaa, joissa digitaalimaailma herätetään eloon kaikkialla EU:ssa ja useissa muissa maissa Norjasta Turkkiin.

Koodaukseen on alettu kiinnittää entistä enemmän huomiota. Seitsemän Euroopan maan opetusministerit ovat jo lisänneet koodauksen pakollisena aineena kansalliseen opetussuunnitelmaan, ja viidessä muussa maassa sitä tarjotaan kouluissa valinnaisena aineena.

Tämä on erityisen ajankohtaista, sillä tutkimusten mukaan Euroopassa saattaa pian jäädä miljoonaa työpaikkaa täyttämättä, koska eurooppalaisilla ei ole niissä vaadittavia digitaalisia taitoja.

Koodauksen oppimisen ja opettamisen edistämiseksi avataan 14. lokakuuta myös merkittävä uusi teollisuusvetoinen koodausfoorumi, jonka on visioinut digitaalitaitojen ja työllisyyden edistämiseksi perustettu suuri koalitio (Grand Coalition for Digital Skills and Jobs).

Lisäksi on koottu uusi työkalupakki, josta löytyy osallistumisvinkkejä lapsille, aikuisille, vanhemmille, opettajille ja yrityksille.

Koodausviikon järjestäjä Alja Isakovic, joka on yksi 90:stä koodauslähettiläästä, totesi: "On hämmästyttävää nähdä, kuinka innostuneesti aloite on otettu vastaan kaikkialla Euroopassa! Koodaus on hauska ja luova väline, joka tarjoaa hienoja uramahdollisuuksia, jopa sellaisillekin ihmisille, jotka eivät halua ryhtyä kokopäiväisiksi ohjelmoijiksi. EU:n koodausviikolla haluamme synnyttää kipinän, jotta entistä useammat ihmiset pitäisivät vuoden jokaista viikkoa koodausviikkona ja jotta heistä tulisi parempia ongelmien ratkaisijoita."

"Koodaus on uutta lukutaitoa – se on kaikkien tyttöjen ja poikien perustaito," sanoi digitaalistrategiasta vastaava Euroopan komission varapuheenjohtaja (@NeelieKroesEU). "Kyse ei ole pitkästyttävästä tietojenkäsittelyluennosta, vaan keinosta tehdä kaikista oppiaineista kiinnostavampia. Osallistukaa siis lähellänne järjestettäviin tapahtumiin ja parantakaa ymmärrystänne digitaalimaailmasta."

"On hienoa, että koodaus on lisätty opetussuunnitelmaan monissa EU-maissa," lisäsi koulutus-, kulttuuri-, monikielisyys- ja nuorisoasioista vastaava Euroopan komission jäsen Androulla Vassiliou (@VassiliouEU). "Tätä kehitystä on jatkettava. Ja kuten totesimme Avoin koulutus -aloitteen avauksessa viime vuonna, meidän on varmistettava, että myös opettajat saavat riittävästi tukea."

Minkälaisia tapahtumia järjestetään?

Tapahtumia järjestetään kaikenlaisille ryhmille: aloittelijoista edistyneisiin koodaajiin, uusia taitoja opettelevista työnhakijoista robottifaneihin ja tyttönörtteihin.

Lapset ottavat ensimmäisiä askelia koodauksen parissa, ja yritykset tarjoavat ilmaisia koodaustunteja omissa yhteisöissään.

Koodaus sopii sekä tytöille että pojille, sekä koulussa että sen ulkopuolella. Meidän on rikottava tietojenkäsittelyyn ja tietotekniikkaan liittyvät luutuneet ajattelutavat, erityisesti vanhempien ja opettajien osallistumisen suhteen.

Miksi lapsien ja muiden pitäisi oppia koodausta?

Koodauksen tuntemus auttaa meitä ymmärtämään maailmaamme, jossa kaikki asiat ovat yhteydessä keskenään. Se auttaa myös ymmärtämään, mitä näytön takana tapahtuu. Koodaus on esimerkki digitaalisesta taidosta, jota nuoret tarvitsevat tullakseen luoviksi ja osallistuviksi kansalaisiksi ja jota he tarvitsevat tulevaisuuden työpaikoissa.

Missä maissa koodaus sisältyy opetussuunnitelmaan?

Koodaus on otettu opetussuunnitelmaan jo useissa EU-maissa:

Pakollinen: Bulgaria, Kypros, Tšekki, Kreikka, Puola, Portugali ja Yhdistynyt kuningaskunta.

Valinnainen: Tanska, Viro, Irlanti, Italia ja Liettua.

Tausta

EU:n koodausviikko on komission varapuheenjohtajan Neelie Kroesin nuorten neuvonantajien aloite. Aloite on saanut tukea koodaus- ja koulutusalan kansalaisliikkeiltä (kuten CoderDojo ja Rails Girls). Sitä tukevat myös merkittävät tekniikka- ja tietoteknologiayritykset, kuten Facebook, Microsoft, Rovio, Google, SAP, Oracle ja Liberty Global, samoin kuin eurooppalainen kouluverkko (European Schoolnet) ja digitaalitaitojen ja työllisyyden edistämiseksi perustettu suuri koalitio (Grand Coalition for Digital Jobs).

Hyödyllisiä linkkejä

Etsi lähin tapahtuma

Keneltä saat lisätietoja maassasi – EU:n koodausviikon paikalliset lähettiläät

EU:n koodausviikon blogi

Avoin koulutus -aloite

Videot:

Coding and Digital learning

Coding is fun, nuoret neuvonantajat

Learn how to code with EU Code Week

Learning to code for your future and for Europe, varapuheenjohtaja Kroes

Yhteydenotot:

Sähköposti: comm-kroes@ec.europa.eu Puhelin: +(32-2) 295 73 61, Twitter: @RyanHeathEU

Lisätietoa yleisölle: Europe Direct -palvelu, puh. 00 800 6 7 8 9 10 11 tai sähköposti


Side Bar