Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 10 октомври 2014 г.

Тазгодишната Европейска седмица на програмирането е изключително богата на прояви

11 — 17 октомври 2014 г.

@CodeWeekEU ¦ #CodeEU ¦ Facebook

Свържете се с вашия местен посланик на Седмицата на програмирането за интервюта и цитати

Намерете събитие близо до вас на картата на проявите

Европейската седмица на програмирането 2014 започва на 11 октомври: в целия ЕС и в други страни, от Норвегия до Турция, ще се състоят над 1500 прояви, вдъхващи живот на цифровия свят.

Седмицата идва в момент, когато седем европейски министри на образованието вече въведоха задължителни часове по програмиране в националните учебни програми на своите страни, а в други пет страни то се предлага като избираем предмет в училище.

Моментът е особено подходящ, защото според доклади в Европа скоро може да има 1 милион незаети работни места поради липса на хора с необходимите цифрови умения.

На 14 октомври също така ще бъде дадено началото на нова платформа за програмирането, подкрепена от индустрията. С нея ще се насърчава изучаването и преподаването на програмиране, като по този начин ще се реализира визията на Широката коалиция за работни места в сферата на цифровите технологии.

Има и съвети към децата, възрастните, родителите, учителите и бизнеса за това как да се включат в Седмицата.

Аля Исакович, един от организаторите на седмицата, а също и един от 90-те нейни посланици, каза Целият този ентусиазъм към инициативата във всички кътчета на Европа е удивителен! Програмирането е забавно и творческо средство, което отваря чудесни възможности за кариера, дори за хората, които не искат да се занимават само с това. С Европейската седмица на програмирането искаме да запалим искрата, така че за много хора всяка седмица да се превърне в седмица на програмирането и те да станат по-добри в решаването на проблеми.“

Нели Крус (@NeelieKroesEU), заместник-председател на Европейската комисия и комисар по въпросите на цифровите технологии, заяви: „Програмирането е новата грамотност — основен набор от умения както за момчетата, така и за момичетата. То не е скучен час по информатика, то е начин всички предмети да станат по-интересни. Затова участвайте в проява близо до вас и научете повече за цифровия свят!“

Андрула Василиу (@VassiliouEU), европейски комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта, каза:Много се радвам, че програмирането започва да се появява в националните учебни програми в ЕС. Трябва да използваме набраната инерция. И, както казахме миналата година, когато дадохме началото на инициативата за отваряне на образованието, трябва също така да се погрижим за това учителите да получават достатъчно подкрепа.“

Какви прояви ще се състоят?

Ще има по нещо за всекиго: от начинаещи до напреднали програмисти, от безработни, които искат да усвоят нови умения, до фенове на роботите и момичета, запалени по компютрите.

Ученици ще могат за пръв път да се запознаят с програмирането, а компании ще предлагат безплатни уроци в своите общности.

Програмирането е и за момчетата, и за момичетата, в училищата и извън тях.   Трябва да разчупим табутата, свързани с компютрите и информационните технологии, особено що се отнася до участието на родителите и учителите.

Защо е необходимо да се изучава програмиране?

Познанията по програмиране ни помагат да разберем нашия хиперсвързан свят и да оценим какво се случва зад екраните. Програмирането е пример за цифровите умения, от които младите хора се нуждаят, за да станат творчески и оправомощени граждани и да се подготвят за работните места на бъдещето.

В кои страни програмирането е включено в националната учебна програма?

Няколко държави членки вече започнаха да въвеждат програмирането в своите учебни програми:

Задължително: България, Кипър, Гърция, Полша, Португалия, Обединеното кралство и Чешката република.

Избираем предмет: Дания, Естония, Ирландия, Италия и Литва.

Контекст

Европейската седмица на програмирането е инициатива на младите съветници на заместник-председателя на Комисията Нели Крус. Инициативата се подпомага от движения за програмиране и образование, например CoderDojo и Rails Girls. Тя се подкрепя и от големи технологични и ИТ компании, като Facebook, Microsoft, Rovio, Google, SAP, Oracle и Liberty Global, както и от Европейската училищна мрежа и Широката коалиция за работни места в сферата на цифровите технологии.

Полезни връзки

Намерете проява близо до вас

За повече информация във вашата страна — посланици на Европейската седмица на програмирането

Блог на Европейската седмица на програмирането

Инициатива за отваряне на образованието

Видеоматериали:

Coding and Digital learning

Програмирането е забавно

Learn how to code with EU Code Week

Научете се да програмирате за своето бъдеще и за Европа!

За контакти:

Ел. адрес: comm-kroes@ec.europa.eu Тел.: +32.229.57361, Twitter: @RyanHeathEU

За гражданите: Europe Direct на телефон 00 800 6 7 8 9 10 11 или на електронния адрес на информационната служба


Side Bar