Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană

Comunicat de presă

Bruxelles, 22 septembrie 2014

Studiul privind impactul programului Erasmus confirmă că programul de schimb de studenți al Uniunii crește capacitatea de inserție profesională și mobilitatea profesională

Tinerii care studiază sau participă la activități de formare în străinătate nu numai că dobândesc cunoștințe în anumite discipline, ci își consolidează anumite competențe transversale cheie care sunt foarte apreciate de angajatori. Un nou studiu privind impactul programului Erasmus al Uniunii Europene, care vizează schimbul de studenți, demonstrează că absolvenții cu experiență internațională au șanse mult mai bune pe piața forței de muncă. Probabilitatea ca ei să fie afectați de șomajul de lungă durată este redusă la jumătate, în comparație cu tinerii care nu au studiat sau nu au participat la activități de formare în străinătate; la cinci ani după absolvire, rata șomajului lor este mai mică cu 23 %. Studiul, realizat de experți independenți, este cel mai mare de acest fel și se bazează pe feedback-ul primit de la aproape 80 000 de respondenți, printre care s-au numărat studenți și întreprinderi.

„Concluziile studiului privind impactul programului Erasmus sunt extrem de importante, date fiind nivelurile inacceptabil de ridicate ale șomajului în rândul tinerilor în UE. Mesajul este clar: dacă studiezi sau participi la activități de formare în străinătate, ai mai multe șanse să îți îmbunătățești perspectivele de a găsi un loc de muncă. Noul program Erasmus+ va oferi burse UE pentru patru milioane de persoane în perioada 2014-2020, permițându-le să vadă cum se trăiește într-o altă țară, prin intermediul studiilor, al formării, al activităților de predare și al voluntariatului”, a declarat Androulla Vassiliou, comisar european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret.

Noul studiu arată că, în luarea unei decizii de recrutare, 92 % dintre angajatori caută anumite trăsături de personalitate pe care programul le dezvoltă, precum toleranța, încrederea, abilitățile de soluționare a problemelor, curiozitatea, cunoașterea propriilor puncte forte/puncte slabe și hotărârea. Testele administrate înainte și după perioada schimbului arată că studenții care participă la programul Erasmus obțin scoruri mai mari pentru aceste trăsături de personalitate, chiar înainte de a participa la program, iar până în momentul în care se întorc, diferența dintre scorurile obținute de ei și scorurile obținute de ceilalți studenți crește în medie cu 42 %.

Studenții care beneficiază de finanțare prin programul Erasmus pot alege să studieze sau să efectueze un stagiu în străinătate. Raportul arată că mai mult de o treime din stagiarii Erasmus primesc o ofertă de a lucra în întreprinderea în care își efectuează stagiul. Stagiarii Erasmus sunt, de asemenea, mai întreprinzători decât colegii lor care își efectuează stagiile în propria țară: 1 stagiar din 10 și-a început propria afacere și mai mult de trei sferturi dintre ei intenționează să facă acest lucru sau își pot imagina că vor face asta. Ei pot de asemenea să se aștepte la o avansare mai rapidă în carieră; conform declarațiilor a 64 % dintre angajatori, personalului cu experiență internațională i se încredințează responsabilități mai mari.

Programul Erasmus nu îmbunătățește numai perspectivele de carieră, ci îi ajută, de asemenea, pe studenți să își lărgească orizontul și legăturile sociale. 40 % și-au schimbat țara de reședință sau țara în care muncesc cel puțin o dată după absolvire; acest procent este aproape de două ori mai mare decât în cazul persoanelor care nu au mers în străinătate pe durata studiilor. În timp ce 93 % dintre studenții cu experiență internațională își pot imagina că vor trăi în străinătate în viitor, acest lucru este valabil doar pentru 73 % din cei care rămân în aceeași țară în timpul studiilor.

De asemenea, există o probabilitate mai mare ca foștii studenți Erasmus să formeze un cuplu cu o persoană de altă naționalitate: 33 % din foștii studenți Erasmus au un partener de altă naționalitate, în comparație cu 13% din cei care rămân în țara lor pe parcursul studiilor; 27% dintre studenții Erasmus își întâlnesc partenerul în timpul programului Erasmus. Pe această bază, Comisia estimează că, începând din 1987, este posibil ca aproximativ un milion de copii să se fi născut din cupluri formate datorită programului Erasmus.

În următorii șapte ani (2014-2020), noul program Erasmus+ va oferi posibilitatea de a merge în străinătate unui număr de 4 milioane de persoane, printre care se numără 2 milioane de studenți și 300 000 de angajați din învățământul superior. În plus, programul va finanța 135 000 de schimburi de studenți și de personal care implică țări partenere din afara Europei. Erasmus+ va fi și mai accesibil, datorită creșterii sprijinului lingvistic, normelor mai flexibile și sprijinului suplimentar pentru persoanele cu nevoi speciale, provenind din medii defavorizate sau din regiuni izolate.

Context

În strategia sa privind modernizarea sistemului de învățământ superior, Comisia a subliniat necesitatea de a le oferi studenților mai multe posibilități de a dobândi abilități prin studiu sau prin formare în străinătate. Obiectivul UE pentru mobilitatea studenților este de cel puțin 20 % până la sfârșitul acestui deceniu. În prezent, aproximativ 10 % dintre studenții UE studiază sau se formează în străinătate, cu sprijin public și privat. Aproximativ 5 % primesc o bursă în cadrul programului Erasmus. (Această cifră se bazează pe cele mai recente date furnizate de Eurostat pentru 2011-2012, conform cărora, în țările participante la programul Erasmus, numărul de absolvenți a fost de peste 5,35 milioane, iar numărul studenților care au beneficiat de o bursă Erasmus a fost aproape 253 000).

Studiul combină cercetarea cantitativă și cea calitativă. Sondajele de opinie online au vizat 34 de țări (statele membre UE, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția, Turcia); au fost analizate răspunsurile a peste 75 000 de studenți și absolvenți, incluzând peste 55 000 care au beneficiat de o perioadă de studii sau de formare în străinătate. În plus, la sondajele online au participat 5 000 de angajați, 1 000 de instituții de învățământ superior și 650 de angajatori (dintre care 55 % IMM-uri). Studiul calitativ s-a concentrat asupra situației din opt țări, diferite în ceea ce privește mărimea și localizarea: Bulgaria, Republica Cehă, Finlanda, Germania, Lituania, Portugalia, Spania și Regatul Unit. Acest studiu a inclus vizite la fața locului, interviuri, grupuri de reflecție și ateliere instituționale.

Studiul privind impactul programului Erasmus a fost realizat de un grup independent de experți condus de specialiști ai CHE Consult, societate cu sediul în Berlin, cu sprijinul Brussels Education Services, al asociației Compostela Group of Universities și al Rețelei studenților Erasmus.

Erasmus+, noul program pentru educație, formare, tineret și sport a fost lansat în ianuarie 2014, cu un buget total de aproape 15 miliarde EUR pentru următorii șapte ani, ceea ce reprezintă o creștere cu 40 % față de nivelul anterior.

Pentru mai multe informații

MEMO/14/534

Comisia Europeană: Programul Erasmus+

Site-ul internet al comisarului Androulla Vassiliou

Urmăriți activitatea comisarului Androulla Vassiliou pe Twitter @VassiliouEU

Raport final: Studiu privind impactul programului Erasmus

Numărul de studenți Erasmus din fiecare țară plecați să studieze sau să efectueze un stagiu în străinătate în perioada 2012-2013

Absolvenți Erasmus – cariere care inspiră

http://ec.europa.eu/education/library/statistics/ay-12-13/annex-5_ro.pdf

Erasmus+ film

Contact:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58)

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

Pentru public: Europe Direct la telefon 00 800 6 7 8 9 10 11 sau prin e­mail


Side Bar