Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2014. szeptember 18.

Kihirdették az uniós kkv-támogató eszköz első 155 kedvezményezettjét

Az Európai Bizottság ma közzétette annak a 155 kis- és középvállalkozásnak (kkv) a listáját, amelyek elsőként fognak részesülni az új, 3 milliárd eurós kkv-eszköz támogatásaiból. 21 ország 155 kkv-ja jut egyenként 50 000 eurónyi támogatáshoz a projektjeikhez kapcsolódó megvalósíthatósági tanulmányok finanszírozására, és emellett egy maximum három napos üzletvezetési tréningen is részt vehetnek. Projektjeik pedig ezt követően adott esetben további bizottsági támogatásban részesülhetnek 2,5 millió euró erejéig.

Máire Geoghegan-Quinn, a kutatásért, az innovációért és a tudományért felelős uniós biztos kijelentette: „Tartós munkahelyteremtés, valamint nagyszerű termékek és szolgáltatások révén az innovatív kkv-k segítenek ismét növekedési pályára állítani az európai gazdaságot. Ez az új eszköz a valóban innovatív projektekre irányul, amelyek piaci bevezetése erős üzleti lehetőségre és szilárd koncepcióra alapul.”

A kkv-támogató eszköz a Horizont 2020 elnevezésű, 80 milliárd euróval gazdálkodó új uniós kutatásfinanszírozási programmal jött létre annak érdekében, hogy segítse az innovatív kisvállalkozásokat innovatív projektjeik piacra helyezésében. A támogatásra uniós tagállamokban és a Horizont 2020 keretprogramhoz társult országokban bejegyzett kkv-k pályázhatnak.

A kiválasztási folyamat első fordulója iránt kiemelkedő volt az érdeklődés: a Horizont 2020-ban részt vevő országokból 2 662 pályázat érkezett be (IP/14/876). A független szakértők által végzett értékelés szerint 317 pályázat felelt meg az értékelési standardnak. Ezek közül pedig 155, vagyis a pályázatok 49 %-a került kiválasztásra mint támogatandó kezdeményezés.

A kiválasztott kkv-k jó esélyekkel vesznek részt a program második szakaszában, amelyben a pályázók 0,5 és 2,5 millió euró közötti összeghez juthatnak olyan innovációs tevékenységek finanszírozásához, mint a tesztelés, a prototípus-készítés, a bővítés és a miniatürizálás. A kedvezményezettek üzleti terveiket is továbbfejlesztik.

2014-ben várhatóan mintegy 645 projekt részesül támogatásban. A támogatott projektek száma 2015-ben 670-re nő. A pályázati felhívásra folyamatosan lehet jelentkezni; a következő értékelési határidők az 1. szakasz esetében 2014. szeptember 24. és 2014. december 17., a 2. szakasz esetében pedig 2014. október 9. és 2014. december 17.

Háttér-információk

A hétéves időszakban közel 80 milliárd euróval gazdálkodó Horizont 2020 minden idők legnagyobb uniós kutatási és innovációs programja, amely minden eddiginél jelentősebb forrásokat biztosít a kkv-k számára. A Horizont 2020 „vezető szerep az ipari technológiákban” és „társadalmi kihívás” pilléreinek várhatóan legalább 20 %-a, közel 9 milliárd euró közvetlenül a kkv-khoz jut, vissza nem térítendő támogatások formájában – többek között a kkv-támogató eszközön keresztül.

A kkv-támogató eszközzel az Európai Unió a nagy növekedési potenciált rejtő, kiemelkedően innovatív kisvállalkozásokat kívánja forrásokhoz juttatni. A hét év alatt mintegy 3 milliárd euróval gazdálkodó eszköz gyorsan és egyszerűen hozzáférhető, vissza nem térítendő támogatást nyújt vállalkozás-innovációhoz kapcsolódó megvalósíthatósági tanulmányokhoz (1. szakasz) és demonstrációs projektekhez (2. szakasz). Emellett a beruházási szakaszra megérett ötletekkel a kkv-k üzletfejlesztési tanácsadásra és egyéb támogató szolgáltatásokra is pályázhatnak (3. szakasz). A pályázati eljárás egyszerű, de csak a legkiválóbb projektek részesülnek támogatásban. A támogatható témaköröket a Horizont 2020 „Innováció a kis- és középvállalkozásoknál” című munkaprogramja ismerteti.

Ezen túlmenően az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Bank Csoport együttes erővel ösztönzik a bankokat és pénzügyi közvetítőket, hogy az „InnovFin – uniós finanszírozás innovátoroknak” elnevezésű mechanizmus keretében hitelt és tőkefinanszírozást nyújtsanak az innovatív vállalkozásoknak (ld. IP/14/670). A vállalkozások a COSME programból is forráshoz juthatnak (ld. IP/14/851).

További információ:

A kkv-támogató eszköz kedvezményezettjeit megjelenítő lista és térkép

Kkv-támogató eszköz

Infografika - a Horizont 2020 kkv-támogató eszköze dióhéjban

Pályázat a kkv-támogató eszközből kapható támogatására

Twitter @H2020SME

Kapcsolattartás:

Michael Jennings (+32 2 296 33 88) Twitter: @ECSpokesScience

Monika Wcislo (+32 2 298 65 95)

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 6 7 8 9 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar