Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 16 септември 2014 г.

„Нашите улици, нашият избор“ — ЕС обявява началото на Европейската седмица на мобилността 2014

Очаква се над 2000 европейски града да участват в 13-то издание на Европейската седмица на мобилността, ежегодна европейска кампания за придвижване по устойчив начин в градовете. От днес започват различни прояви, организирани от национални и местни участници в кампанията. Целта на тазгодишната Европейска седмица на мобилността под надслов „Нашите улици, нашият избор“ е да се насърчат гражданите да си „възвърнат“ градските пространства, за да създадат града, в който искат да живеят.

Заместник-председателят на Европейската комисия Сийм Калас, отговарящ за транспорта, заяви: „Твърде дълго личните автомобили определяха начина, по който се планират градовете. Днес обаче всяка година нашите икономики губят 100 млрд. евро заради задръствания, да не говорим за последиците за времето и здравето на хората. Затова много се радвам на ентусиазираното участие в тазгодишната Европейска седмица на мобилността. Сигурен съм, че хората имат много добри идеи за това как да оформим по-добре пространството, в което живеем.“

Европейският комисар по въпросите на околната среда Янез Поточник каза: „Седмицата на мобилността ни напомня, че когато става въпрос за лична мобилност, наистина имаме избор, а добрият избор оказва осезаемо въздействие върху нашето здраве и качество на живот. Така че нека изберем по-чист въздух и градски пространства, които са изградени за хора. Градовете са за гражданите — нека да ги запазим такива!“

През Европейската седмица на мобилността, която се провежда всяка година и се координира от подкрепен от Европейската комисия консорциум, жителите на повече от 2000 града в 43 страни ще могат да участват в множество прояви — предизвикателства, свързани с ежедневното пътуване до работното място, кампании за работа от разстояние, флашмоб прояви, дни без автомобили, творчески конкурси, фестивали и др.

Информация за програмите на местните кампании можете да намерите на:

http://www.mobilityweek.eu/cities?year=2014

Сред тазгодишните прояви са:

Валенсия, Испания — център Compas

След разрушаването на градските стени на Валенсия през 1865 г. освободената площ се използва съвместно от велосипедисти, обществения транспорт и пешеходци, които се придвижват между центъра на града и крайните квартали. Наскоро обаче тя е превърната в околовръстен път за моторни превозни средства. Целта на това действие е този вътрешен околовръстен път отново да стане свободно от автомобили обществено пространство за устойчива мобилност, първоначално за един ден, а след време за постоянно.

Австрия — конкурс „Цъфтящи улици“

През Европейската седмица на мобилността общините в Австрия ще дадат възможност на децата да изрисуват улиците така, както желаят те да изглеждат. Тази инициатива се организира посредством училищата и накрая за най-доброто произведение ще има награда.

Орхус, Дания — Подвижна лаборатория за мобилност

Един от акцентите на тазгодишната Европейска седмица на мобилността в Орхус ще бъде малка каравана, наречена „Подвижна лаборатория за мобилност“, като част от проект за интелигентна мобилност. Там, където се появява караваната, гражданите ще имат възможност заедно да създават нови мерки, например за повишаване на безопасността на велосипедните алеи, така че да имат пряка полза от тях. Това ще направи мерките достатъчно привлекателни, за да променят хората начина си на пътуване.

Местните органи в Европа се приканват да подпишат Хартата на Европейската седмица на мобилността и да публикуват своите програми на www.mobilityweek.eu. Градовете, планиращи да проведат прояви през цялата седмица от 16 до 22 септември, да въведат постоянни мерки и да организират ден без автомобили могат също така да кандидатстват за Наградата на Европейската седмица на мобилността и да се присъединят към предишните носители на наградата, сред които са Любляна (Словения), Загреб (Хърватия), Болоня (Италия) и Йевле (Швеция).

Награда за устойчиво градско планиране

По същото време ЕС дава началото на конкурса за план за устойчива градска мобилност 2014 в рамките на кампанията „Do The Right Mix“ (Използвай правилния микс). През неговото трето издание ще бъде отличена изключителната работа, извършвана от градове и местни органи в Европа, за да отговорят по ефективен и устойчив начин на свързаните с транспорта потребности на своите общности. Спечелилият регион или местен орган ще получи награда от 10 000 евро и международно признание за своите инициативи.

Кандидатури ще се приемат от 16 септември до 3 ноември 2014 г. на уебсайта на Do the Right Mix, където са публикувани и подробности за критериите за участие и оценка. Темата на конкурса за 2014 г. е „Мониторинг на изпълнението с цел подобряване на плановете за устойчива градска мобилност“.

През 2013 г. наградата бе връчена на испанския град Ривас-Васиамадрид.

Контекст

Европейската седмица на мобилността се заражда през 1998 г. с френския Ден без автомобили. Той продължава да се провежда ежегодно през септември с цел насърчаване на градовете за един ден да затворят улиците си за моторни превозни средства. Така хората могат да видят своя град в различна светлина, да се мотивират да използват устойчиви видове транспорт и да осъзнаят въздействието, което изборът на вид транспорт има върху околната среда. Успехът на френската инициатива води до старта на Европейската седмица на мобилността през 2002 г.

Оттогава насам Европейската седмица на мобилността придобива все по-голяма популярност в Европа и по света. През 2013 г. в кампанията участваха 1931 града с общо население от 176 млн. души. Изпълнени са общо 8623 постоянни мерки, насочени предимно към инфраструктурата за велосипедисти и пешеходци, успокояване на движението, подобряване на достъпа до транспорт и повишаване на осведомеността относно устойчивите начини на пътуване.

Европейската комисия подкрепя Седмицата с около 300 000 евро на година, по-специално координацията на европейско равнище и Наградата на Европейската седмица на мобилността. Участващите градове трябва сами да намерят финансиране. Те си сътрудничат с публични органи, неправителствени организации и други партньори.

За повече информация:

Европейска седмица на мобилността

Кампания Do The Right Mix

Комисар Калас в Twitter: @SiimKallasEU

За контакти:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)

За гражданите: Europe Direct на телефон 00 800 6 7 8 9 10 11 или на електронния адрес на информационната служба


Side Bar