Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE CS HU SK SL BG RO

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 25. listopada 2013.

Učinkovito korištenje sredstava i uspješno vodstvo glavne su točke dnevnog reda na sastanku povjerenika EK-a za regionalnu politiku Hahna s podunavskim zemljama u Bukureštu

Na ovogodišnjem Dunavskom forumu u ponedjeljak, 28. listopada, u Bukureštu, okupit će se 14 zemalja iz europske podunavske makroregije. Sa svojim domaćinima, povjerenikom EU-a za regionalnu politiku Johannesom Hahnom i rumunjskim premijerom Victorom Pontom, sudionici foruma raspravljat će o tome kako Dunavsku strategiju EU-a učiniti učinkovitijom u rješavanju nekih od gorućih pitanja u regiji poput energetske sigurnosti i onečišćenja, kriminala, nedovoljne prometne povezanosti, slabe konkurentnosti i odljeva mozgova.

Ministri nadležni za vanjske poslove i regionalni razvoj sastat će se s povjerenikom Hahnom kako bi razmotrili dosadašnja postignuća i aktualne izazove, ocijenili postignuti napredak i razmijenili mišljenja o provedbi Dunavske strategije u budućnosti.

Sastanak se održava ubrzo nakon što su države članice EU-a podržale izvješće Europske komisije o ocjeni dodane vrijednosti makroregionalnih strategija. U izvješću je makroregionalni pristup pozitivno ocijenjen, a naglasak je stavljen na stotine novih projekata, zajedničkih inicijativa i važnih mreža koje povezuju države članice EU-a i treće zemlje u rješavanju zajedničkih problema. Međutim u izvješću se vlade podsjeća i na potrebu za snažnijim političkim angažmanom i vodstvom te za time da se strategiju učini prioritetom u svim relevantnim područjima politike.

U svom obraćanju prije Drugog godišnjeg Dunavskog foruma europski povjerenik za regionalnu politiku Johannes Hahn izjavio je: „Dvije godine nakon svojeg pokretanja Dunavska strategija dokaz je da zajedničkim radom možemo postići znatno veći učinak nego ako se istim problemima bavimo isključivo na nacionalnoj razini. Zadovoljan sam napretkom koji je postignut od našeg zadnjeg sastanka u Regensburgu. Međutim, kako je naglašeno u izvješću o ocjeni, za trajni uspjeh potrebni su nam jači angažman i preuzimanje odgovornosti na razini regija, čije bi se konkretno djelovanje trebalo poduprijeti dostatnim resursima u cilju povećanja konkurentnosti Dunavske regije. Više nego ikada prije države članice trebale bi ulagati veće napore u pronalaženje zajedničkih rješenja za zajedničke izazove.”

Ova će se rasprava voditi u ključnoj fazi pregovora o budućim programima u razdoblju 2014. – 2020. „Od država članica očekujem da Dunavsku strategiju na primjeren način ugrade u sljedeću generaciju programâ u okviru regionalne politike za razdoblje 2014. – 2020. te u druge relevantne okvire europskih, regionalnih i nacionalnih politika”, rekao je povjerenik Hahn.

Dunavska strategija EU-a pokrenuta je u travnju 2011. U njoj sudjeluje 9 država članica EU-a (Njemačka, Austrija, Mađarska, Češka, Slovačka, Slovenija, Bugarska, Rumunjska i Hrvatska) i 5 trećih zemalja (Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Ukrajina i Republika Moldova). Pokrenuta u cilju koordiniranja politika Europske unije diljem podunavske makroregije, strategija se temelji na ideji da se najučinkovitija rješenja za izazove koji su zajednički određenim regijama, bez obzira na to jesu li ekološke, gospodarske ili sigurnosne prirode, pronalaze zajednički. Jednakopravnim uključivanjem susjednih zemalja EU-a, Dunavska strategija približava zemlje zapadnog Balkana, Republiku Moldovu i određene regije Ukrajine Uniji.

Drugi godišnji forum u Bukureštu pod nazivom „Dunavska regija – jači u zajedništvu, jači u svijetu” okupit će više od 800 predstavnika privatnog sektora, regionalnih poduzeća, civilnog društva, akademske zajednice i medija u Dunavskoj regiji te raznih donositelja politika. Forum se održava od 28. do 29. listopada u organizaciji rumunjske vlade i Europske komisije. Domaćin Trećeg godišnjeg foruma bit će grad Beč (Austrija) u lipnju 2014.

Pozadina

Primjeri projekata:

Uklanjanje brodskih olupina iz Dunava projekt je u okviru kojega se rijeke Dunav, Sava i Tisa na području Srbije, Rumunjske i Bugarske čiste od brodskih olupina radi postizanja boljih uvjeta plovidbe i čišćenja okoliša.

Poslovni forum Dunavske regije osigurava važnu platformu za umrežavanje više od 300 malih i srednjih poduzeća. Potiče poslovnu suradnju među poduzećima i podupire veze s istraživačkim institutima i sveučilištima kao subjektima koji nude znanje.

Počele su pripreme za uspostavljanje Dunavskog fonda za istraživanje i inovacije, u okviru kojeg će se udružiti sredstva iz nacionalnih i regionalnih fondova po uzoru na program BONUS namijenjen regiji Baltičkog mora.

Projektom sprečavanja poplava u Podunavlju promiču se razne metode suradnje s 19 institucija i 8 podunavskih zemalja na temelju razmjene baza podataka i mapiranja poplavnih područja. Dodatne se aktivnosti provode u okviru Europskog sustava za upozorenja o poplavama (European Flood Awareness System – EFAS).

Još primjera projekata:

http://ec.europa.eu/regional_policy/cooperate/macro_region_strategy/projects_en.cfm#5

Dodatne informacije

Strategija Europske unije za Dunavsku regiju

http://ec.europa.eu/regional_policy/cooperate/danube/index_en.cfmDrugi godišnji forum Strategije EU-a za Dunavsku regiju, Bukurešt

Program konferencije i internetski prijenos uživo

Prvo izvješće o provedbi strategije (travanj 2013.)

Izvješće o ocjeni dodane vrijednosti makroregionalnih strategija

Twitter: @EU_Regional @JHahnEU #EUSDR #Danube

Osobe za kontakt:

Shirin Wheeler (+32 2 296 65 65); mobitel: (+32 4607 66565)

Annemarie Huber (+32 2 299 33 10); mobitel: (+32 4607 93310)


Side Bar