Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. október 23.

Megállapodás az Európai Tengerügyi és Halászati Alapról: beruházás a fenntartható jövőbe

Az Európai Bizottság üdvözli, hogy az Európai Parlament tegnap megszavazta az Európai Tengerügyi és Halászati Alap (ETHA) felállítását a 2014–2020 közötti időszakra. A szavazás kulcsfontosságú lépést jelent ahhoz, hogy év végéig létrejöhessen a politikai megállapodás, és 2014 januárjában megkezdhesse működését az ETHA.

A Bizottság örömmel fogadta, hogy az Európai Parlament elutasította a hajóépítés állami támogatását és egyértelműen meghatározta, milyen korlátokon belül fordíthatnak a tagállamok közpénzeket a flottákra.

Maria Damanaki, az Európai Bizottság tengerügyi és halászati biztosa így nyilatkozott: „Örömmel vettem tudomásul a szavazás eredményét, különösen azt a döntést, hogy a Parlament elutasította annak lehetőségét, hogy az európai adófizetők pénzét új halászhajók építésére fordítsák, valamint korlátozta a tagállamok által a flottákra költhető közpénzek összegét. Mindez lehetővé fogja tenni, hogy az ETHA olyan projektek támogatására koncentráljon, amelyek a halászati ágazat és a part menti közösségek fenntartható jövőjét segítik elő. Szintén jó hírnek tartom a Parlament azon döntését, miszerint a tanácsadó testületekben való részvételéért valamennyi érdekelt fél támogatásban részesülhet.

Az ETHA támogatást fog biztosítani a közös halászati politika nemrégiben elfogadott reformjához, különösen a halállományok helyreállításához, a halászat által a tengeri környezetre gyakorolt hatások csökkentéséhez, valamint a visszadobással kapcsolatos káros gyakorlatok fokozatos megszüntetéséhez. Az alap létrehozása emellett növelni fogja a beruházások mértékét a jövőbeli növekedés forrásának számító kisüzemi halászat és akvakultúra területén, és elő fogja segíteni a halászattal kapcsolatos adatgyűjtés továbbfejlesztését, hogy az ágazattal kapcsolatos döntések megbízató tényekre alapulhassanak majd. Az ETHA továbbá több uniós támogatást fog biztosítani a halászati ellenőrzési programok számára, ezzel elősegítve a felelősségteljes és fenntartható halászat szabályainak érvényesülését és betartását.

Az új alap állami támogatással megvalósítani kívánt projektekhez fog társfinanszírozást nyújtani, az alap teljes költségvetéséből az egyes tagországok arányosan részesülhetnek. Mindegyik tagországnak operatív programot kell kidolgoznia, melyben ismerteti, hogyan szándékozik a rendelkezésére álló összeget elkölteni, majd azt követően, hogy a Bizottság jóváhagyja a programot, a tagállami hatóságok dönthetnek arról, milyen projekteket finanszíroznak.

Kapcsolattartók:

Oliver Drewes (+32 2 299 24 21)

Lone Mikkelsen (+32 2 296 05 67)


Side Bar