Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 28. listopada 2013.

Europska komisija poduzima novi korak kako bi potaknula računalstvo u oblaku

Europska je komisija danas osnovala stručnu skupinu koja će raditi na osiguravanju sigurnih i poštenih uvjeta ugovora o računalstvu u oblaku na temelju dobrovoljnog instrumenta. Cilj je utvrditi najbolje prakse za rješavanje problema potrošača i malih poduzeća koji često nerado kupuju usluge računalstva u oblacima jer su ugovori nejasni. Stručna skupina dio je nastojanja Komisije da se poveća povjerenje u usluge računalstva u oblaku te da se njihov potencijal iskoristi za jačanje ekonomske produktivnosti u Europi. To je jedna od ključnih aktivnosti u okviru strategije Komisije o računalstvu u oblaku, donesene prošle godine (IP/12/1025, MEMO/12/713) kojom će se rješavati pitanja vezana uz računalstvo u oblaku koja nadilaze Zajednički europski zakon o prodaji robe o kojem se trenutačno pregovara (MEMO/13/792).

„Na Europskom vijeću održanom prošli tjedan čelnici EU-a pozvali su na djelovanje kako bi se pomoglo u stvaranju jedinstvenog tržišta za računalstvo u oblaku. Komisija obavlja svoj dio u skladu s tim. Kada bi se u potpunosti iskoristile mogućnosti koje nudi računalstvo u oblaku, moglo bi se otvoriti 2.5 milijuna novih radnih mjesta u Europi što bi rezultiralo godišnjim povećanjem bruto domaćeg proizvoda Unije od oko 1% u razdoblju do 2020.”, rekla je potpredsjednica Reding, povjerenica EU-a za pravosuđe. „Tražimo od stručnjaka da potrošačima te malim i srednjim poduzećima omoguće uravnotežene uvjete ugovora kako bi koristili usluge računalstva u oblaku s više povjerenja. Povjerenje se može unovčiti – građani moraju moći vjerovati da su usluge koje oni koriste poštene i pouzdane.”

Stručna skupina zadužena za računalstvo u oblaku sastavljena je od predstavnika pružatelja usluga računalstva u oblaku, potrošača, malih i srednjih poduzeća, znanstvenika i pravnih stručnjaka (vidi prilog). Njihov prvi sastanak zakazan je za 19. i 20. studenog 2013., a izvješće skupine očekuje se u proljeće 2014. Zaključci će se uvrstiti u politički dokument kojim će se pokrenuti široka javna rasprava o mogućim načinima poboljšanja ugovora o računalstvu u oblaku za potrošače te mala i srednja poduzeća.

Pozadina

Dana 27. rujna 2012. Europska komisija donijela je strategiju za „Oslobađanje potencijala računalstva u oblaku u Europi” (IP/12/1025, MEMO/12/713). Strategija je osmišljena na način da se poveća upotreba računalstva u oblaku u gospodarstvu. Stručna skupina središnji je dio ove strategije i napora Komisije za daljnjim poticanjem jedinstvenog digitalnog tržišta. Ona se temelji na drugim, već predloženim, zakonodavnim inicijativama poput reforme zaštite podataka EU-a (MEMO/13/923) i prijedloga Dispozitivnog europskog zakona o prodaji robe (MEMO/13/792).

Stručna skupina ima zadatak pomoći Komisiji u traženju načina kako poboljšati pravni okvir za računalstvo u oblaku za potrošače te mala i srednja poduzeća (IP/13/590), kako bi poraslo povjerenje potrošača te malih i srednjih poduzeća u korištenje ugovora o računalstvu u oblaku.

„Računalstvo u oblaku” odnosi se na pohranu podataka (poput tekstualnih datoteka, slika i videozapisa) i softvera na udaljena računala, kojima korisnici pristupaju putem interneta na uređaju po vlastitom izboru. Ovo je brži, jeftiniji, fleksibilniji i potencijalno sigurniji način od IT rješenja na licu mjesta. Mnoge popularne usluge poput Facebook-a, Spotify-a i elektroničke pošte na internetu koriste tehnologije računalstva u oblaku. Međutim, stvarne ekonomske koristi proizlaze iz široke upotrebe računalstva u oblaku u poduzetništvu i javnom sektoru.

Strategija Komisije o računalstvu u oblaku obuhvaća tri ključne aktivnosti, a jednom od njih žele se odrediti sigurni i pošteni uvjeti ugovora o računalstvu u oblaku. Standardni uvjeti ugovora mogu pomoći u olakšavanju ugovornih sporazuma između pružatelja usluge računalstva u oblaku i potrošača te malih poduzeća. Njima se također može olakšati primjena pravila o zaštiti podataka EU-a u mjeri u kojoj su ona važna za ugovore o računalstvu u oblaku.

Prijedlozima reforme Europske komisije o zaštiti podataka, koje je prošli tjedan velikom većinom podržao Europski parlament (MEMO/13/923), također će se uspostaviti okvir kojim će se potaknuti razvoj usluga računalstva u oblaku. Brzim donošenjem reforme zaštite podataka poduprijet će se razvoj jedinstvenog digitalnog tržišta te će se pomoći u osiguravanju da potrošači te mala i srednja poduzeća u potpunosti profitiraju od rasta u području digitalnih usluga te u području računalstva u oblaku.

S prijedlogom Zajedničkog europskog zakona o prodaji robe Komisija je već počela poboljšavati pravni okvir za ugovore o računalstvu u oblaku (MEMO/13/792). Zajedničkim europskim zakonom o prodaji robe uspostavit će se dispozitivni zakon o prodaji robe na razini EU-a, u koji će se uključiti poštena i uravnotežena pravila te kojeg će potrošači te mala i srednja poduzeća moći koristiti kada kupuju digitalne proizvode poput glazbe ili softvera preuzimajući ih s oblaka. Stručna skupina obavljat će specifičan komplementarni posao koji će se odnositi na pitanja koja nadilaze Zajednički europski zakon o prodaji robe kako bi osigurala da i ostala ugovorna pitanja važna za usluge računalstva u oblaku budu također obuhvaćena sličnim neobveznim instrumentom.

Više informacija

Europska komisija – Ugovorno pravo:

http://ec.europa.eu/justice/contract/index_en.htm

Europska komisija - Zaštita podataka:

http://ec.europa.eu/justice/data-protection/index_en.htm

Europska komisija – Računalstvo u oblaku:

https://ec.europa.eu/digital-agenda/en/telecoms-and-internet/cloud-computing

Internetska stranica potpredsjednice Viviane Reding, povjerenice EU-a za pravosuđe:

http://ec.europa.eu/reding

Pratite potpredsjednicu na Twitteru: @VivianeRedingEU

Members of the expert group on safe and fair terms for cloud computing contracts

http://ec.europa.eu/transparency/regexpert/index.cfm?do=groupDetail.groupDetail&groupID=2922

Kontakti :

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)


Side Bar