Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. október 23.

Egységes héabevallás: egyszerűsödik a vállalkozások élete, javul az adózási fegyelem

A mai napon a Bizottság előterjesztette az új, egységes héabevallásra vonatkozó javaslatát, amely révén az Unióban működő vállalkozások éves szinten akár 15 milliárd eurót is megspórolhatnak. A kezdeményezés célja a vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentése, az adómegfelelés könnyítése és az adóigazgatási szervek hatékonyabbá tétele az Unió egészében. A javaslat tehát teljes mértékben összhangban van a Bizottságnak az intelligens szabályozás iránti elkötelezettségével, egyúttal egyike a szabályok egyszerűsítésére és a vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentésére irányuló, nemrég meghirdetett REFIT program (Célravezető és hatásos szabályozás program) kezdeményezéseinek (IP/13/891). A ma előterjesztett javaslat értelmében a vállalkozásoknak héabevallásuk benyújtásakor egységes előírásoknak kellene eleget tenniük, függetlenül attól, hogy bevallásukat melyik tagállamban nyújtják be. A nemzeti héabevallások helyébe lépő egységes héabevallások biztosítani fogják, hogy a vállalkozásoktól az EU egészében ugyanolyan határidőn belül ugyanazokat az alapvető adatokat kérjék. Mivel az egyszerűbb szabályokat könnyebb betartani és betartatni, a mai javaslat várhatóan javítani fogja a héaszabályoknak való megfelelést és növelni fogja az államháztartási bevételeket.

Algirdas Šemeta adóügyekért felelős biztos kijelentette: „Az egységes héabevallás minden fél számára előnyöket tartogat: a vállalkozások az egyszerűbb eljárásoknak, valamint költségeik és adminisztratív terheik csökkenésének örülhetnek, a kormányoknak pedig új eszköz áll majd rendelkezésükre a héaszabályoknak való megfelelés elősegítésére, és ennek révén várhatóan az adóbevételek is emelkedni fognak. Mai javaslatunk tehát egyrészt a vállalkozásbarát egységes piac megteremtésére irányuló törekvésünket szolgálja, másrészt segít az uniós adómegfelelés javításában is.”

Az Unióban az adóalanyok évente mintegy 150 millió héabevallást nyújtanak be a tagállami adóhatóságokhoz. Jelen állás szerint a bekért adatok, az egyes tagállamokban használt űrlapok formátuma és a bevallási határidők országonként jelentős eltéréseket mutatnak. Emiatt a több tagállamban is tevékenykedő vállalkozások számára a héabevallás bonyolult, költséges és fáradságos feladat. A több tagállamban működő vállalkozások amiatt is panaszkodtak, hogy nem könnyű eleget tenni az összetett héaszabályoknak.

A mai javaslat értelmében az egységes héabevallással egyszerűsödik azon adatok köre, amelyeket a vállalkozásoknak az adóhatóságok felé közölniük kell. A bevalláson mindössze öt kötelező mező fog szerepelni, amelyet az adófizetőknek minden körülmények között ki kell tölteniük. A tagállamok további egységesített adatok közlését is előírhatják, legfeljebb azonban 26 különböző adatmező közül választhatnak. Ez óriási előrelépést jelent a mostani helyzethez képest, amikor is egyes tagállamok akár 100 adatmező kitöltését is előírják.

Az egységes héabevallást a vállalkozások havi rendszerességgel fogják benyújtani, a mikrovállalkozásoknak viszont csak negyedévente kell majd bevallást tenniük. Megszűnik az éves összesítő héabevallás benyújtásának kötelezettsége, amely egyes tagállamokban jelenleg fennáll. A javaslat oly módon ösztönzi az elektronikus adatközlést, hogy az Unió egészében biztosítja az egységes héabevallás elektronikus úton történő benyújtását. A héabevallások ezen meghatározó jelentőségű egyszerűsítése jól illeszkedik az adminisztratív terhek csökkentésére és az egységes piaci kereskedelmet hátráltató akadályok felszámolására irányuló átfogó bizottsági törekvésekhez.

A mai javaslat egyúttal érdemben hozzájárul a hatékonyabb és a csalással szemben jobban védett héarendszer megteremtéséhez, miként az a Bizottság héareformra vonatkozó stratégiájában is szerepel (IP/11/1508). A héa adja a tagállamok bevételeinek mintegy 21%-át, viszont 2011-ben körülbelül 193 milliárd EUR héabevétel nem folyt be (IP/13/844). Azáltal, hogy mind az adófizetők, mind az adóigazgatások számára egyszerűbb rendszert hoz létre, az egységes héabevallás javítani fogja az adómegfelelést és csökkenti a kieső héabevételek nagyságát. A mai javaslat tehát az államháztartási bevételek növelésén keresztül jelentős mértékben hozzájárulhat a tagállamok költségvetési helyzetének konszolidálásához.

Háttér

2011 decemberében az Európai Bizottság közleményt fogadott el a héa jövőjéről (IP/11/1508). A közlemény meghatározza az új héarendszer alapvető kritériumait: egyszerűbb, hatékonyabb, a csalásnak kevésbé kitett és az egységes piac igényeihez jobban igazodó rendszerre van szükség.

Az egységes héabevallás gondolatát az adminisztratív terhekkel foglalkozó magas szintű munkacsoport is felkarolta. A témában folytatott nyilvános konzultáció nyomán széles körű érdeklődés és támogatás rajzolódott ki a vállalkozások részéről is.

Az intelligens szabályozásról szóló közlemény (IP/10/1296) a héairányelvet – és különösen a héabevallást – az uniós szabályozás legtöbb teherrel járó elemei között a második helyre sorolta. A mai javaslat változtatni kíván ezen.

Hasznos linkek

A javaslat megtekinthető a következő internetcímen:
http://ec.europa.eu/taxation_customs/taxation/vat/key_documents/legislation_proposed/index_en.htm

Algirdas Šemeta, az adó- és vámügyért, a statisztikákért, az ellenőrzésért és a csalás elleni küzdelemért felelős biztos honlapja:
http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/semeta/index_en.htm

Kövesse Algirdas Šemeta biztos híreit a Twitteren!

+ MEMO/13/926

Kapcsolattartók:

Emer Traynor (+32 2 292 15 48)

Franck Arrii (+32 2 297 22 21)


Side Bar