Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 18. listopada 2013.

Grčka je 16. država članica koja podupire nova pravila EU-a kojima se pomaže međunarodnim parovima

Grčka je danas objavila svoju odluku da se pridruži 15 država koje već primjenjuju nova pravila EU-a kojima se međunarodnim parovima omogućuje da odaberu čije će se nacionalno zakonodavstvo primjenjivati na njihov brakorazvodni postupak. Novim pravilima, na snazi od lipnja 2012., države članice EU-a prvi su puta odlučile integraciju provesti postupkom „pojačane suradnje“ (IP/10/347). Pojačanom suradnjom, koja je uvedena Ugovorom iz Nice 2001., ali se nije primjenjivala sve do nove Barrosove Komisije, danas se skupini od najmanje devet država članica omogućuje da provedu mjere ako svih 28 država članica ne postignu dogovor. U vezi s pravilima o razvodu braka, najprije je 14 država (vidi pozadinu) omogućeno da u 2011. postignu dogovor o Uredbi kojoj se 2012. priključila Litva (IP/12/1231), a sada i Grčka. Cilj je Uredbe parovima dati pravnu sigurnost i spriječiti „juriš na sud“ i biranje sudova u brakorazvodnim postupcima, izbjegavajući pri tome emocionalne i skupe postupke. +

„Pravilima EU-a o prekograničnim brakorazvodnim postupcima postavljeni su novi temelji za europsku integraciju. Njima se pokazuje kako dalje postupati u područjima u kojima nesuglasnost predstavlja prepreku napretku, a pravne se inovacije Ugovora iz Lisabona ostvaruju u praksi”, rekla je potpredsjednica Viviane Reding, povjerenica EU-a za pravosuđe. „Vrlo je ohrabrujuće vidjeti da je još jedna država zatražila da sudjeluje u pojačanoj suradnji kojom se međunarodnim parovima pomaže u brakorazvodnom postupku. Dok se slobodnim kretanjem ljudi muškarcima i ženama iz cijele Europe omogućuje da se upoznaju i zaljube, moramo pružiti pravnu sigurnost u slučaju razvoda.”

Cilj je Uredbe o zakonodavstvu primjenjivom na razvode pružiti podršku slabijim supružnicima u brakorazvodnim sporovima. Međunarodnim parovima omogućuje se da unaprijed dogovore koje će se zakonodavstvo primjenjivati u slučaju njihova razvoda ili zakonske rastave. Ako supružnici ne postignu dogovor, suci će imati zajedničku formulu po kojoj odlučiti čije će se nacionalno zakonodavstvo primjenjivati. Uredbom, koja je stupila na snagu 21. lipnja 2012., ne utječe se na nacionalne zakone o razvodu ili braku niti se predviđa donošenje pravila kojima se utječe na materijalno obiteljsko pravo država članica.

S gotovo milijunom razvoda u području EU-a u 2009. (podaci Eurostata), tim se rješenjem pomaže parovima različitih nacionalnosti, onima koji žive odvojeno u različitim državama ili koji žive zajedno izvan svoje matične države i štiti ih se od složenih, dugotrajnih i bolnih postupaka.

Zakonodavstvo o razvodu primjer je kako prevladati nesuglasice među državama članicama u drugim područjima politike u kojima pojačana suradnja već postoji: jedinstveni patent EU-a (MEMO/12/971) i prijedlog poreza na financijske transakcije (IP/13/115).

Pozadina

U skladu s ugovorima EU-a, pojačanom suradnjom omogućuje se devet ili više država članica da provedu mjeru koja je važna, ali koju blokira mala manjina država članica. Ostale države EU-a zadržavaju pravo pridruživanja kada to budu željele (članak 331. UFEU-a).

Vlade EU-a donijele su Odluku Vijeća o odobrenju pojačane suradnje u području prava primjenljivog na razvod braka i zakonsku rastavu 12. srpnja 2010. (IP/10/917, MEMO/10/100). Odluka je objavljena u Službenom listu EU-a 22. srpnja 2010. 14 država sudionica (Austrija, Belgija, Bugarska, Francuska, Njemačka, Mađarska, Italija, Latvija, Luksemburg, Malta, Portugal, Rumunjska, Slovenija i Španjolska) potom su započele pregovore i 20. prosinca donijele Uredbu Vijeća koja sadržava detaljna pravila koja će se primjenjivati na međunarodne razvode (objavljena u Službenom listu EU-a 29. prosinca 2010.).

Države članice koje žele sudjelovati svoj zahtjev mogu podnijeti u bilo kojem trenutku. U skladu s Ugovorom iz Lisabona moraju prvo obavijestiti Vijeće i Komisiju. Nakon Litve, Grčka je druga dodatna država članica koja je obavijestila institucije o svojoj želji da sudjeluje u pojačanoj suradnji.

Nakon zahtjeva Grčke da se priključi uredbi o prekograničnim razvodima, Komisija sada mora u roku od četiri mjeseca potvrditi sudjelovanje države u uspostavljenoj pojačanoj suradnji.

Više informacija

Europska komisija – obiteljski predmeti i nasljeđivanje:

http://ec.europa.eu/justice/civil/family-matters/index_en.htm

Početna stranica potpredsjednice Viviane Reding, povjerenice EU-a za pravosuđe:

http://ec.europa.eu/reding

Pratite potpredsjednicu na Twitteru: @VivianeRedingEU

Kontakti:

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)


Side Bar