Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 17. listopada 2013.

Postignuta stopostotna pokrivenost osnovnim širokopojasnim uslugama – cilj EU-a ostvaren prije roka.
Sljedeći cilj: brze širokopojasne usluge za sve.

Zahvaljujući paneuropskoj dostupnosti satelitskih širokopojasnih usluga svako kućanstvo u EU-u može odsad imati priključak za širokopojasne usluge. Satelitski priključci sada su dostupni u svih 28 zemalja, što znači da se svaki stanovnik Europe može pretplatiti na njih, uključujući tri milijuna stanovnika kojima fiksne i mobilne širokopojasne mreže dosad nisu bile dostupne.

Potpredsjednica Europske komisije Neelie Kroes pozdravila je danas taj veliki uspjeh jednog od glavnih ciljeva digitalne agende za Europu:

„Moj je moto da svaki stanovnik Europe mora imati pristup digitalnim mrežama, što je sada uistinu moguće, iako još dosta moramo učiniti kako bismo te mreže poboljšali i ujednačili mogućnost pristupa.

Zahvaljujući dodatnoj pokrivenosti koju omogućuju satelitske širokopojasne usluge postignut je cilj da širokopojasne usluge u 2013. budu dostupne svima. Sjajno je to postignuće za sve građane Europe.”

Kako je postignuta stopostotna pokrivenost?

FIKSNO (ADSL, VDSL, kabel, vlakna, bakar)

96,1 %

MOBILNO (2G, 3G, 4G)

99,4 %

SATELITSKI

100 %

Do kraja 2012. 99,4 % kućanstava u EU-u bilo je pokriveno osnovnim fiksnim ili mobilnim širokopojasnim uslugama, uključujući 96,1 % kućanstava u ruralnim područjima. Među preostalih 0,6 % (oko tri milijuna stanovnika) bilo je mnogo obitelji i poduzeća u izoliranim ili ruralnim područjima u kojima je pružanje fiksnih ili mobilnih širokopojasnih usluga bilo mukotrpnije i skuplje.

Iako je EU tehnološki neutralan, sateliti su za stanovništvo u najizoliranijim područjima dobra mogućnost za povezivanje, što će vjerojatno biti tako i u budućnosti”, izjavila je Kroes.

Mnogi Europljani još ne znaju za mogućnost satelitskog pristupa širokopojasnim uslugama. Stoga je Neelie Kroes danas pokrenula uslugu broadbandforall.eu koju je razvilo Europsko udruženje satelitskih operatera (ESOA) kako bi građanima omogućilo da brzo provjere koje su im mogućnosti širokopojasnih usluga dostupne.

Usluge Europljanima pružaju se s pomoću 148 satelita. Osnovni paketi koštaju najmanje 10 € mjesečno, paketi od 20Mbps dostupni su za najmanje 25 € mjesečno, a prosječna cijena satelitskih prijamnika iznosi 350 € (može biti i manje ako se kupi pretplata za bogatiji paket).

Kroes je međutim upozorila da osnovne širokopojasne usluge nisu dostatne i da su veće brzine širokopojasnih usluga nužne za istinsko umreživanje kontinenta:

Europa treba brzinu. Ne smijemo zapostaviti pojedine skupine poduzeća i građana. Nakon što smo postignuli dostupnost osnovnih širokopojasnih usluga, moramo se odmah usredotočiti na ulaganje u nove brze mreže.”

Pristup pouzdanim i povoljnim širokopojasnim uslugama od 30Mbps i 50 Mbps nužne su za gospodarski razvoj Europe i sljedeću generaciju digitalnih proizvoda i usluga, primjerice umreženu televiziju, e-zdravstvo, računarstvo u oblaku i umreživanje automobila.

Pozadina

Komisijin paket za povezivanje Europe („Connected Continent”), namijenjen jačanju jedinstvenog tržišta za telekomunikacije, usmjeren je na stvaranje europskih prvaka u drugim područjima digitalnog ekosustava. Primjerice, mjerama poput jedinstvenog sustava odobravanja osigurat će se da pravo na djelovanje u jednoj državi članici vrijedi i u drugim državama članicama. Time bi se osobito potaknulo širenje prekograničnih tehnologija, primjerice satelitske tehnologije. Zahvaljujući zajedničkom okviru i suradnji u upravljanju uklonila bi se potreba za višestrukim birokratskim postupcima.

Moderni dvosmjerni širokopojasni sateliti u Ka-pojasu omogućuju brzine preuzimanja do 20Mbps.

Tvrtke poput Eutelsata i Astre svjetski su lideri u području satelitskih širokopojasnih usluga. Danas se preko više od 250 satelita prenosi više od 20 000 televizijskih programa u geostacionarnoj orbiti, a njih 148 europski su sateliti kojima upravljaju članovi ESOA-e.

Osim toga Komisija financira dvije inicijative za poticanje primjene satelitskih širokopojasnih usluga u europskim regijama, u čemu sudjeluje 43 partnera iz 16 država članica. Projekti SABER i BRESAT prilika su za suradnju nacionalnih i regionalnih tijela s vodećim predstavnicima satelitske industrije u svrhu jačanja svijesti, razmjene najbolje prakse u iskorištavanju financijskih sredstava, analizi prepreka i pronalaženju rješenja. 

Lakoća povezivanja ključna je za širi digitalni ekosustav EU-a u kojemu djeluju proizvođači opreme, internetski poduzetnici, pametni objekti, trgovci na veliko i malo, subjekti u području logistike, europski kreatori sadržaja te pružatelji obrazovnih i javnih digitalnih usluga. Komisija je u rujnu predstavila paket za jačanje jedinstvenog telekomunikacijskog tržišta, osobito za poticanje ulaganja u brze širokopojasne usluge (vidi IP/13/828 i MEMO/13/779)

Što su satelitske širokopojasne usluge?

Satelitski internet, odnosno satelitske širokopojasne usluge, brze su dvostrane internetske veze uspostavljaju se s pomoću komunikacijskih satelita (umjesto fiksnih telefonskih linija i drugih zemaljskih medija). Današnje se satelitske širokopojasne usluge u smislu troškova i učinka mogu usporediti sa širokopojasnim DSL-om, a osnovni paketi dostupni su za najmanje 10 eura mjesečno. Iako imaju vrhunske performanse u pogledu brzine, vlakna i kabeli nisu dostupni svim korisnicima, za razliku od satelita. To satelite čini posebno privlačnim rješenjem za izolirana područja sa slabom ili nepostojećom fiksnom ili mobilnom pokrivenošću.

Kakav oblik javne potpore postoji za daljnje širenje širokopojasnih usluga u ruralnim područjima?

Javno financiranje i dalje je važno u pružanju priključaka za širokopojasne usluge kućanstvima i poduzećima, osobito u ruralnim područjima. Komisijinim smjernicama o državnim potporama svesrdno se potiče države članice da pružaju širokopojasne usluge u skladu s tržišnim natjecanjem.

Potpore za širokopojasne usluge bit će dostupne u okviru Instrumenta za povezivanje Europe, strukturnih fondova EU-a (koji prednost daju informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji) i zahvaljujućim novim smjernicama o državnim potporama za širokopojasne usluge (vidi IP/12/1424).

Koji su Komisijini sljedeći ciljevi u pogledu širokopojasnih usluga?

Digitalne usluge sutrašnjice – od umrežene televizije i računarstva u oblaku do e-zdravstva – u sve se većoj mjeri oslanjaju na brze priključke za širokopojasne usluge. Takvi priključci postaju ključni za naše gospodarstvo, a procjenjuje se da bi povećanje opskrbljenosti širokopojasnim uslugama pridonijelo povećanju BDP-a za 1 do 1,5 %. Digitalnom agendom za Europu (DAE) postavljen je cilj da se svim stanovnicima Europe osigura pristup digitalnim mrežama i da se osigura konkurentnost Europe u 21. stoljeću. Za ostvarenje tih strateških ciljeva važno je postići operativne ciljeve koji se odnose na brzinu povezivanja i širokopojasne usluge u okviru digitalne agende:

  • osnovne širokopojasne usluge za sve do 2013.

  • mreže sljedeće generacije (najmanje 30 Mbps) dostupne svima do 2020.

  • pretplata na najmanje 100 Mbps u 50 % kućanstava.

Korisne poveznice

broadbandforall.eu

Analize doprinosa satelitskih širokopojasnih usluga ruralnim područjima

Širokopojasne usluge, poticanje zapošljavanja i rasta

Oznake na Twitteru: #ConnectedContinent

Neelie Kroes na Twitteru

Kontakt

E-pošta: comm-kroes@ec.europa.eu Tel: +32.229.57361 Twitter: @RyanHeathEU


Side Bar