Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δελτίο Τύπου

Βρυξέλλες, 17 Οκτωβρίου 2013

Η επίτροπος καλεί σπουδαστές και μαθητευόμενους από το ΗΒ να εγγραφούν στο Erasmus+

Κατά την επίσκεψή της στην Έκθεση Γλωσσών του Λονδίνου (London Language Show) στις 18 Οκτωβρίου, η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, ευρωπαία επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας, θα υπογραμμίσει την αυξημένη υποστήριξη που θα προσφέρει από τον Ιανουάριο η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του νέου προγράμματος Erasmus+. Το Erasmus+, το νέο πρόγραμμα της ΕΕ για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, θα παρέχει επιχορηγήσεις για περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια άτομα σε όλη την ΕΕ —τα περισσότερα κάτω των 25 ετών— προκειμένου να πραγματοποιήσουν μέρος των σπουδών τους ή της κατάρτισής τους σε μια άλλη χώρα. Η διεθνής αυτή εμπειρία αποσκοπεί στην βελτίωση της γνώσης ξένων γλωσσών και άλλων δεξιοτήτων που ενισχύουν την απασχολησιμότητα. Με προβλεπόμενο προϋπολογισμό σχεδόν 15 δισ. ευρώ1 για το διάστημα 2014-2020, το Erasmus+ είναι ανοιχτό σε σπουδαστές, μαθητευόμενους, εκπαιδευτικούς, διοργανωτές δραστηριοτήτων για νέους και εθελοντές.

Σήμερα, χάρη στα υφιστάμενα προγράμματα επιχορηγήσεων της ΕΕ, σχεδόν 40 000 βρετανοί πολίτες λαμβάνουν κάθε χρόνο υποτροφίες από την ΕΕ για σπουδές, κατάρτιση ή εθελοντική εργασία στο εξωτερικό. Συγκριτικά, οι αντίστοιχοι αριθμοί είναι 83 000 άτομα ανά έτος στη Γερμανία και περισσότερα από 70 000 στη Γαλλία και την Ισπανία.

«Θέλουμε να ενθαρρύνουμε περισσότερους νέους στο ΗΒ να αξιοποιήσουν πλήρως τις επιχορηγήσεις και τις ευκαιρίες που έχουν στη διάθεσή τους μέσω του Erasmus+. Στόχος του προγράμματος δεν είναι απλά η βελτίωση των γλωσσικών δεξιοτήτων. Είναι να ανοίξει κανείς το νου του σε νέες ιδέες και να γνωρίσει άτομα με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο. Πρόκειται για μια εμπειρία που ενισχύει την προσαρμοστικότητα, την αυτοπεποίθηση και τις επαγγελματικές προοπτικές. Είναι επίσης μια πολύ διασκεδαστική εμπειρία —γι' αυτό μη χάσετε την ευκαιρία, εγγραφείτε στο Erasmus+», δήλωσε η κ. Βασιλείου.

Κατά την επίσκεψή της στην Έκθεση Γλωσσών του Λονδίνου, η επίτροπος θα ανοίξει μια δημόσια διάσκεψη με τίτλο «Κανένα νησί δεν είναι νησί – Ευρωπαϊκές προοπτικές όσον αφορά την εκμάθηση γλωσσών στη Βρετανία». Στόχος αυτής της διάσκεψης είναι η επίτευξη μεγαλύτερης συνειδητοποίησης όσον αφορά τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη της εκμάθησης γλωσσών.

Οι πρόσφατες στατιστικές σχετικά με την εκμάθηση ξένων γλωσσών στο ΗΒ εμφανίζουν μια ανάμικτη εικόνα. Από το 2000 έως σήμερα, ο αριθμός των πανεπιστημίων στο ΗΒ που προσφέρουν πτυχία για τις δύο δημοφιλέστερες γλώσσες σημείωσε κατακόρυφη πτώση κατά 30 % για τα γαλλικά (από 105 μαθήματα σε 70) και πάνω από 50 % (από 105 μαθήματα σε 50) για τα γερμανικά. Ο αριθμός των 18χρονων που εγγράφονται σε σπουδές εκμάθησης ευρωπαϊκών γλωσσών μειώθηκε επίσης κατά σχεδόν 17 % από το 2010, σύμφωνα τον UCAS, τον οργανισμό διαχείρισης των εισαγωγών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η εικόνα είναι καλύτερη σε επίπεδο GCSE (γενικό πιστοποιητικό δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης): τα στοιχεία της κυβέρνησης του ΗΒ δείχνουν αύξηση κατά σχεδόν 16 % του αριθμού των σπουδαστών με GCSE στις ξένες γλώσσες για φέτος, αύξηση που αποδίδεται εν μέρει στη θέσπιση του μέτρου επίδοσης «English Baccalaureate». Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, η αύξηση αυτή θα επηρεάσει στο μέλλον σημαντικά τον αριθμό των ατόμων που επιλέγουν την εκμάθηση γλωσσών κατά την ανώτερη δευτεροβάθμια ή πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Αισιοδοξία προκαλεί επίσης το γεγονός ότι, από τον Σεπτέμβριο του 2014, η υποχρεωτική διδασκαλία γλωσσών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση της Αγγλίας θα αρχίζει στην ηλικία των 7 ετών.

Πάνω από 10 000 άτομα αναμένεται ότι θα επισκεφθούν την Έκθεση Γλωσσών του Λονδίνου, η οποία θα λάβει χώρα στο Olympia Central το διάστημα 18-20 Οκτωβρίου. Η έκθεση προσελκύει σε τακτική βάση υπεύθυνους προσλήψεων από μεγάλες εταιρείες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και ειδικούς στον τομέα της εκπαίδευσης. Βλ. IP/13/829.

Ιστορικό

Το Erasmus+, το νέο πρόγραμμα της ΕΕ για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2014. Αντικαθιστά το υφιστάμενο πρόγραμμα διά βίου μάθησης (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig), τα προγράμματα Νεολαία σε δράση, Erasmus Mundus, Tempus, Alfa και Edulink, καθώς και το πρόγραμμα διμερούς συνεργασίας με τις εκβιομηχανισμένες χώρες.

Το Erasmus+ αναμένεται να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (υπουργούς των κρατών μελών) πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Ο συνολικός προϋπολογισμός για το Erasmus+ προβλέπεται να ανέλθει σε περίπου 15 δισ. ευρώ —ποσό υψηλότερο κατά 40 % από τα υπάρχοντα προγράμματα κινητικότητας. Από τον αναμενόμενο αριθμό δικαιούχων, περισσότεροι από τους μισούς θα είναι σπουδαστές ή μαθητευόμενοι από ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης.

Η διαχείριση του προγράμματος γίνεται από τις εθνικές υπηρεσίες σε κάθε κράτος μέλος.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις μελλοντικές επιχορηγήσεις στο πλαίσιο του Erasmus+, επικοινωνήστε με το διεθνές γραφείο (international office) στο δικό σας πανεπιστήμιο ή άλλο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Εναλλακτικά, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους παρακάτω φορείς:

Σπουδαστές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης:

British Council - Erasmus
UK Erasmus National Agency
British Council Wales
1 Kingsway
UK-Cardiff CF10 3AQ
Τηλ.: (44) 29 2092 4311
Φαξ: (44) 29 2092 4300
E-mail: erasmus@britishcouncil.org
Δικτυακός τόπος: http://www.britishcouncil.org/erasmus

Μαθητευόμενοι και εκπαίδευση ενηλίκων:

UK National Agency - Leonardo, Grundtvig & Transversal Programmes - Ecorys
Vincent House
Quay Place
92-93 Edward Street
UK-Birmingham B1 2RA
Τηλ.: (44) 845 199 2929
Φαξ: (44) 121 212 8899
E-mail: llp@uk.ecorys.com
Δικτυακός τόπος: http://www.leonardo.org.uk
http://www.grundtvig.org.uk
http://www.transversal.org.uk

Συμπράξεις σχολικών ιδρυμάτων:

British Council - Comenius

10, Spring Gardens
UK-London SW1A 2BN
Τηλ.: (44) 161 957 7755
Φαξ: (44) 207 389 4426
E-mail: comenius@britishcouncil.org
Δικτυακός τόπος: http://www.britishcouncil.org/comenius

Για περισσότερες πληροφορίες

Δικτυακός τόπος της κ. Ανδρούλλας Βασιλείου

Ακολουθήστε την κ. Ανδρούλλα Βασιλείου στο Twitter @VassiliouEU

Υπεύθυνοι επικοινωνίας:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58)· Twitter: @DennisAbbott

Ντίνα Αβραάμ (+32 2 295 96 67)

1 :

Σχεδόν 15 δισ. ευρώ εάν ληφθεί υπόψη ο εκτιμώμενος πληθωρισμός για την περίοδο 2014-2020 Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με 13 δισ. ευρώ σε «σταθερές» τιμές του 2011.


Side Bar