Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija

Sporočilo za medije

Bruselj, 15. oktobra 2013

V okviru natečaja „Migranti v Evropi“ nagrajene italijanska, belgijska in estonska visokošolska ustanova

Komisarka Cecilia Malmström je včeraj oznanila zmagovalce multimedijskega natečaja Migranti v Europi, v okviru katerega so bili evropski študenti umetnosti, grafičnega oblikovanja in komunikologije vabljeni, da s svojimi umetniškimi deli ponazorijo prispevek migrantov k evropskim družbam.

Študenti so morali s svojimi deli izraziti poglede na priseljensko tematiko ter prikazati vlogo migrantov v Evropi. Umetniška dela so tekmovala v eni ali več kategorijah (plakat, fotografija in videoposnetek), v natečaju pa je sodelovalo 777 višjih in visokih šol iz vseh 28 držav Unije.

Nagrajenci natečaja so:

najboljši plakat: Better together, Andrea Raia, Fondazione Accademia di Comunicazione, Italija

najboljša fotografija: Rue des Palmiers 80, Romy Cordivani, Institut des Hautes Etudes des Communications Sociales, Belgija

najboljši videoposnetek: My family's migrations, Nadja Hangas, Martin Siilak, Kuressaare Ametikool, Estonija

nagrada občinstva: My family's migrations, Nadja Haugas, Martin Siilak, Kuressaare Ametikool, Estonija

Evropska komisarka z notranje zadeve Cecilia Malmström je ob tej priložnosti dejala: „Čestitam vsem sodelujočim. Veseli me, da se je toliko mladih in nadarjenih profesionalcev odločilo sodelovati v tem natečaju. Blizu mi je mnogo vizij in zamisli, ki so jih predstavili s svojimi deli. Z njimi dokazujejo, da bi moral naš odnos do raznovrstnosti in priseljevanja temeljiti na dejstvih in ne na napačnih predstavah“.

Dela vseh nagrajencev si lahko ogledate na http://www.migrantsineurope.eu/sl.

Nacionalne žirije so med 1 500 prejetimi umetniškimi deli opravile izbor na nacionalni ravni, evropska žirija1 pa je nato v ožji izbor uvrstila 27 finalistov ter izbrala zmagovalca v vsaki od treh kategoriji (videoposnetek, plakat in fotografija).

Tudi širša javnost je bila vabljena k ogledu umetniških del finalistov in je lahko glasovala za svojega favorita, ki je prejel nagrado občinstva.

Slovesnost ob podelitvi nagrad je potekala 14. oktobra v Bruslju v prostorih Komisije (predsednikova dvorana v zgradbi Berlaymont), udeležila pa se je je tudi evropska komisarka Cecilia Malmström. Dela finalistov bodo tam razstavljena do 31. oktobra.

Visokošolske ustanove, katerih študent je zmagal v eni od treh kategorij ali dobil nagrado občinstva, so prejele denarno nagrado v vrednosti 10 000 EUR. Ta sredstva bodo porabljena za izobraževanje.

Da bi Komisija spodbudila konstruktivno razpravo o zadevni tematiki, je istega dne organizirala tudi konferenco o podobi migrantov v medijih, na kateri so se zbrali novinarji, predstavniki civilne družbe, akademiki in nosilci političnega odločanja.

Ozadje

Izbor ključnih podatkov (glej tudi infografike o azilu in priseljevanju):

  • po podatkih Eurostata je skupno prebivalstvo EU na dan 1. januarja 2012 štelo 503,7 milijona ljudi, kar je 1,3 milijona več kot leta 2011;

  • leta 2012 je bilo delovno sposobnih v EU (tj. v starosti 15–64 let) 335,4 milijona, v naslednjih petdesetih letih pa naj bi njihovo število upadalo in leta 2060 doseglo 290,6 milijona;

  • koeficient starostne odvisnosti je leta 2012 dosegel 26,8 %, do leta 2060 pa naj bi se strmo povzpel in dosegel 52,6 %;

  • v EU prebiva 20,7 milijona državljanov tretjih držav, kar je približno 4,1 % celotnega prebivalstva EU;

  • leta 2012 je skupno število prošenj za azil naraslo za 9,7 % v primerjavi z letom 2011 in je doseglo nekoliko več kot 330 000 (kar je precej manj od rekordnih 425 000 prošenj, vloženih leta 2001).

Uporabne povezave

Spletišče Cecilie Malmström:

Spremljajte evropsko komisarko Cecilio Malmström na Twitterju:

Spletišče GD za notranje zadeve:

Spremljajte GD za notranje zadeve na Twitterju:

Spletna stran natečaja Migranti v Evropi:

Portal EU o priseljevanju

Infografike o azilu in priseljevanju

Komisijino Četrto letno poročilo o priseljevanju in azilu

Kontakti:

Michele Cercone: +32 22980963

Tove Ernst +32 22986764

1 :

Evropsko žirijo so sestavljali Dagmawi YIMER, predsednik žirije (filmski režiser), Fernanda FREITAS (televizijska novinarka), Annemie GOEGEBUER (strokovnjakinja na področju oglaševanja), Jakub JANISZEWSKI (novinar), Laurent MUSCHEL (predstavnik Evropske komisije), Jelena SILAJDŽIĆ (vodstvena delavka v nevladni organizaciji) in Valerio VINCENZO (fotoreporter).


Side Bar