Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană

Comunicat de presă

Bruxelles, 15 octombrie 2013

Concursul „Migranții în Europa”: câștigătorii premiilor sunt facultăți din Italia, Belgia și Estonia

Ieri, doamna Cecilia Malmström, comisarul european pentru afaceri interne, a dezvăluit numele câștigătorilor concursului multimedia „Migranții în Europa” lansat pentru a-i invita pe studenții de la facultățile de artă, grafică și comunicare din toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene să reflecte asupra contribuției pe care o au migranții în societățile europene.

Concursul i-a provocat pe studenţi să elaboreze lucrări de artă prin care să își exprime opiniile cu privire la acest subiect și care să reflecte rolul pe care migranții îl au în Europa. În urma invitației de a prezenta una sau mai multe lucrări, care să se încadreze într-una sau mai multe categorii (Poster, Fotografie și Video), s-au înscris 777 de instituții din învățământul superior, din toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene.

Câștigătorii sunt:

Cel mai bun poster: Better together, Andrea Raia, Fondazione Accademia di Comunicazione, Italia

Cea mai bună fotografie: Rue des Palmiers 80, Romy Cordivani, Institut des Hautes Etudes des Communications Sociales, Belgia

Cel mai bun video: My family's migrations, Nadja Haugas, Martin Siilak, Kuressaare Ametikool, Estonia

Premiul publicului: My family's migrations, Nadja Haugas, Martin Siilak, Kuressaare Ametikool, Estonia

„Aș dori să îi felicit pe toți participanții. Mă bucur că atât de mulți profesioniști tineri și talentați au decis să participe la acest concurs. Împărtășesc multe dintre opiniile și ideile exprimate în lucrările lor. Acestea evidențiază faptul că atitudinea noastră față de diversitate și imigrație ar trebui să se bazeze pe fapte, și nu pe prejudecăți”, a afirmat doamna Cecilia Malmström, comisarul european pentru afaceri interne.

Ceremonia de decernare a premiilor poate fi urmărită pe site-ul http://www.migrantsineurope.eu/ro.

Pe baza celor 1 500 de lucrări de artă primite, comisiile de evaluare de la nivel naţional au efectuat o primă selecţie pe țară, în urma căreia un juriu european1 a selectat 27 de lucrări finaliste și a decis cine sunt cei trei câștigători, unul pentru fiecare categorie (Video, Poster și Fotografie).

Cetățenii europeni au fost invitați și ei să consulte lucrările de artă ale finaliștilor și să voteze pentru lucrarea lor preferată, care a câștigat premiul publicului.

Ceremonia de decernare a premiilor, la care a participat doamna Cecilia Malmström, comisarul european pentru afaceri interne, a avut loc la 14 octombrie, în clădirea Berlaymont a Comisiei Europene (Presidents' Gallery), unde vor fi expuse, până la 31 octombrie, lucrările tuturor finaliștilor.

Valoarea premiului acordat facultăților din care provin studenții câștigători la cele trei categorii ale concursului și a premiului publicului este de 10 000 de euro, pentru fiecare premiu, acestea urmând să fie folosite în scopuri educaționale.

În aceeași zi, Comisia a organizat o conferință pe tema imaginii migranților în mass-media, la care au participat jurnaliști, reprezentanți ai societății civile, academicieni și factori de decizie politică.

Context

Câteva cifre cheie (a se vedea, de asemenea, graficele cu privire la azil și imigrație):

  • Potrivit datelor Eurostat, la 1 ianuarie 2012, populația totală a UE era de 503,7 milioane de locuitori, ceea ce reprezintă o creștere cu 1,3 milioane față de 2011.

  • Populația UE de vârstă activă (15-64 de ani) era de 335,4 milioane de persoane în 2012 și se estimează că va continua să scadă în următorii 50 de ani până la 290,6 milioane de persoane în 2060.

  • Raportul de dependență a persoanelor vârstnice a atins 26,8 % în 2012 și se estimează că va crește brusc până la 52,6 % până în 2060.

  • Numărul resortisanților din țări terțe care locuiesc în UE (20,7 milioane) reprezintă aproximativ 4,1 % din totalul populației UE.

  • În 2012, numărul total de cereri de azil a crescut cu 9,7 % în comparație cu 2011, înregistrându-se peste 330 000 de cereri (cu mult sub nivelul maxim de 425 000 din 20h01).

Linkuri utile

Site-ul doamnei Cecilia Malmström

Urmăriți activitatea comisarului Cecilia Malmström pe Twitter

Site-ul DG Afaceri Interne

Urmăriți pe Twitter informațiile difuzate de DG Afaceri Interne

Site-ul concursului „Migranții în Europa”:

Portalul UE privind imigrația

Grafice privind azilul și imigrația

Al patrulea raport anual privind imigrația și azilul al Comisiei

Persoane de contact :

Michele Cercone (+32 2 298 09 63)

Tove Ernst (+32 2 298 67 64)

1 :

Membrii juriului european au fost dl Dagmawi YIMER (regizor de film) - președintele juriului, dna Fernanda FREITAS (jurnalist TV), dna Annemie GOEGEBUER (profesionist în publicitate), dl Jakub JANISZEWSKI (jurnalist), dl Laurent MUSCHEL (Comisia Europeană), dna Jelena SILAJDŽIĆ (director al unei organizații neguvernamentale) și dl Valerio VINCENZO (fotoreporter).


Side Bar