Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 15 oktober 2013

Wedstrijd "Migranten in Europa" - Italiaanse, Belgische en Estse scholen vallen in de prijzen

Commissaris Cecilia Malmström heeft gisteren de winnaars van de Europese multimediawedstrijd "Migranten in Europa" bekendgemaakt. Studenten beeldende kunst, grafische vormgeving en communicatie uit heel Europa werden uitgenodigd om stil te staan bij de bijdrage van migranten tot de Europese samenlevingen.

De studenten werden uitgedaagd om met een kunstwerk uit te drukken hoe zij de invloed van migranten op Europa zien. De deelnemende scholen konden één of meerdere kunstwerken inzenden in één of meerdere categorieën (posters, foto's en video's). In totaal namen 777 instellingen voor hoger onderwijs uit de 28 EU-lidstaten deel.

De winnaars:

Beste poster: Better together, Andrea Raia, Fondazione Accademia di Comunicazione, Italië

Beste foto: Rue des Palmiers 80, Romy Cordivani, Institut des Hautes Etudes des Communications Sociales, België

Beste video: My family's migrations, Nadja Haugas, Martin Siilak, Kuressaare Ametikool, Estland

Publieksprijs: My family's migrations, Nadja Haugas, Martin Siilak, Kuressaare Ametikool, Estland

"Ik feliciteer alle deelnemers. Het stemt mij gelukkig dat zoveel jonge getalenteerde professionals aan de wedstrijd hebben deelgenomen. Ik kan mij vinden in veel van de visies en ideeën die zij met hun werk hebben uitgedrukt. Zij illustreren dat onze opvattingen over diversiteit en immigratie op feiten moeten berusten, en niet op misvattingen", aldus Cecilia Malmström, EU-commissaris voor Binnenlandse Zaken.

De winnaars zijn te vinden op www.migrantsineurope.eu.

In totaal werden 1 500 kunstwerken ingezonden. Per land werd eerst een selectie gemaakt door een nationale jury. Een Europese jury1 selecteerde vervolgens 27 finalisten en verkoos tot slot één winnaar voor elke categorie (video, poster, foto).

De kunstwerken van de finalisten werden ook voorgelegd aan het grote publiek, dat zijn stem uitbracht en de winnaar van de publieksprijs verkoos.

Op 14 oktober vond in aanwezigheid van commissaris Cecilia Malmström de prijsuitreiking plaats in de Presidents' Gallery van het Berlaymontgebouw van de Europese Commissie. Daar zullen de kunstwerken van de finalisten ook tot 31 oktober worden tentoongesteld.

De scholen van de winnaars in de drie categorieën en van de publieksprijs kregen elk een bedrag van 10 000 euro, dat zij dienen te besteden aan onderwijs.

Om een constructieve discussie over het imago van migranten in de media op gang te brengen, organiseerde de Commissie op diezelfde dag een conferentie over de kwestie. Aan de conferentie namen journalisten, vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld, academici en beleidsmakers deel.

Achtergrond

Enkele belangrijke cijfers (zie ook de infographics over asiel en immigratie)

  • Volgens gegevens van Eurostat telde de EU op 1 januari 2012 in totaal 503,7 miljoen bewoners, een stijging van 1,3 miljoen ten opzichte van 2011.

  • In 2012 bedroeg de EU-bevolking in arbeidsgeschikte leeftijd (15-64 jaar) 335,4 miljoen personen. Dat aantal zal in de komende 50 jaar naar verwachting krimpen tot 290,6 miljoen in 2060.

  • De afhankelijkheidsratio van ouderen bedroeg 26,8% in 2012 en zal naar verwachting sterk stijgen tot 52,6% in 2060.

  • De 20,7 miljoen onderdanen uit derde landen die in de EU leven, maken ongeveer 4,1% uit van de totale EU-bevolking.

  • Het totale aantal asielverzoeken steeg in 2012 ten opzichte van 2011 met 9,7% tot 330 000 (ruim minder dan de piek van 425 000 in 2001).

Nuttige links

De website van Cecilia Malmström

Volg commissaris Malmström op Twitter

De website http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/index.htmlvan DG Binnenlandse Zaken

Volg DG Binnenlandse Zaken op Twitter

De website van de wedstrijd "Migranten in Europa"

De portaalsite van de EU over immigratie

Infographics over asiel en immigratie

Vierde jaarverslag van de Commissie over immigratie en asiel

Contact:

Michele Cercone (+32 2 298 09 63)

Tove Ernst (+32 2 298 67 64)

1 :

De Europese jury werd voorgezeten door Dagmawi YIMER (filmregisseur) en bestond verder uit Fernanda FREITAS (televisiejournalist), Annemie GOEGEBUER (reclamedeskundige), Jakub JANISZEWSKI (journalist), Laurent MUSCHEL (Europese Commissie), Jelena SILAJDŽIĆ (manager van een ngo) en Valerio VINCENZO (fotoverslaggever).


Side Bar