Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. október 15.

Olasz, belga és észt iskolák nyerték a „Migránsok Európában” versenyt

Cecilia Malmström európai biztos tegnap kihirdette a „Migránsok Európában” elnevezésű, uniós szintű multimédiás verseny győzteseit. A művészeti, grafikai és kommunikációs képzést nyújtó iskolák részére az Unió minden országában kiírt versenyen a diákoknak a migránsok európai társadalmakban betöltött szerepét kellett bemutatniuk.

A verseny keretében a diákoknak egy olyan műalkotást kellett készíteniük, amely kifejezi a témával kapcsolatos véleményüket, és bemutatja, hogy a migránsok milyen szerepet töltenek be Európában. Az iskolák egy vagy több műalkotást nevezhettek különböző kategóriában (plakát, fénykép vagy video). A versenyen a 28 uniós tagállamból összesen 777 felsőoktatási intézmény indult.

A verseny győztesei:

Legjobb plakát: Better together (Együtt jobb), Andrea Raia, Fondazione Accademia di Comunicazione, Olaszország

Legjobb fénykép: Rue des Palmiers 80, Romy Cordivani, Institut des Hautes Etudes des Communications Sociales, Belgium

Legjobb video: My family's migrations (Családom vándorlása), Nadja Haugas, Martin Siilak, Kuressaare Ametikool, Észtország

Közönségdíj: My family's migrations (Családom vándorlása), Nadja Haugas, Martin Siilak, Kuressaare Ametikool, Észtország

„Szeretnék gratulálni valamennyi résztvevőnek. Örülök neki, hogy a tehetséges fiatal művészek ilyen nagy számban vettek részt ezen a megmérettetésen. Az alkotásaikban megjelenő szemléletek és nézetek jelentős részét magaménak vallom. Megerősítve látom azt, hogy a sokszínűségről és a bevándorlásról alkotott véleményünket tényekre, nem pedig téves elméletekre kell alapoznunk.” – nyilatkozta Cecilia Malmström, uniós belügyekért felelős uniós biztos.

A győztes pályaművek mindegyike megtekinthető a www.migrantsineurope.eu/hu honlapon.

A beérkezett 1500 pályaműből az országonként felálló nemzeti zsűrik választották ki a legjobbakat, majd ezek körét szűkítette le az európai zsűri1 a döntőbe került 27 alkotásra, és választotta ki a három kategória (video, plakát és fotó) egy-egy győztesét.

A nagyközönség szintén megtekinthette a döntőbe került műalkotásokat, és szavazhatott kedvenc alkotására, amely megkapta a közönségdíjat.

A Malmström biztos részvételével lebonyolított díjátadó ünnepségre október 14-én Brüsszelben, a Bizottság Berlaymont épületében (Presidents' Gallery) került sor, ahol a döntőbe került alkotások október 31-ig tekinthetők meg.

A három kategóriában első díjat, illetve a közönségdíjat elnyerő hallgatók iskolái egyenként 10 000 euró jutalomban részesültek, amelyet oktatási célokra használhatnak fel.

Konstruktív vita kibontakoztatása céljából ugyanezen a napon a Bizottság újságírók, a civil társadalom képviselőinek, kutatók és a szakpolitika alakítóinak bevonásával konferenciát is szervezett, amelynek témája a migránsokról a médián keresztül közvetített kép volt.

Háttér

Néhány kulcsfontosságú számadat (lásd még a menekültügyre és a bevándorlásra vonatkozó infografikákat):

  • Az Eurostat adatai szerint 2012. január 1-jén az EU összlakossága 503,7 millió fő volt, ami 2011-hez képes 1,3 milliós növekedést jelent.

  • Az EU munkaképes korú (15–64 év közötti) lakossága 2012-ben 335,4 millió fő volt, amely a következő 50 év során várhatóan csökkenni fog: az előrejelzések szerint 2060-ra 290,6 millió főre.

  • Az időskori függőségi ráta 2012-ben elérte a 26,8 %-ot, és a várakozások szerint 2060-ra jelentős mértékben, 52,6 %-ra emelkedik.

  • Az EU-ban élő 20,7 millió harmadik országbeli állampolgár az EU népességének 4,1%-át teszi ki.

  • A benyújtott menedékkérelmek száma 2012-ben 9,7%-kal nőtt 2011-hez képest, így éppen meghaladta a 330 000 kérelmet, jóval elmaradva a 2001-ben rögzített csúcsértéktől (425 000).

Hasznos linkek

Cecilia Malmström honlapja

Kövesse Malmström biztos híreit a Twitteren

A Belügyi Főigazgatóság honlapja

Kövesse a Belügyi Főigazgatóság híreit Twitteren

A Migránsok Európában verseny honlapja

Uniós bevándorlási portál

A menekültügyre és a bevándorlásra vonatkozó infografikák

A Bizottság Negyedik éves bevándorlási és menekültügyi jelentése

Kapcsolattartók:

Michele Cercone (+32 2 298 09 63)

Tove Ernst (+32 2 298 67 64)

1 :

Az európai zsűri tagjai voltak: Dagmawi YIMER, a zsűri elnöke (filmrendező), Fernanda FREITAS (televíziós újságíró), Annemie GOEGEBUER (reklámszakember), Jakub JANISZEWSKI (újságíró), Laurent MUSCHEL (az Európai Bizottság részéről), Jelena SILAJDŽIĆ (NGO igazgató) és Valerio VINCENZO (fotóriporter).


Side Bar

My account

Manage your searches and email notifications


Help us improve our website