Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. október 15.

Olasz, belga és észt iskolák nyerték a „Migránsok Európában” versenyt

Cecilia Malmström európai biztos tegnap kihirdette a „Migránsok Európában” elnevezésű, uniós szintű multimédiás verseny győzteseit. A művészeti, grafikai és kommunikációs képzést nyújtó iskolák részére az Unió minden országában kiírt versenyen a diákoknak a migránsok európai társadalmakban betöltött szerepét kellett bemutatniuk.

A verseny keretében a diákoknak egy olyan műalkotást kellett készíteniük, amely kifejezi a témával kapcsolatos véleményüket, és bemutatja, hogy a migránsok milyen szerepet töltenek be Európában. Az iskolák egy vagy több műalkotást nevezhettek különböző kategóriában (plakát, fénykép vagy video). A versenyen a 28 uniós tagállamból összesen 777 felsőoktatási intézmény indult.

A verseny győztesei:

Legjobb plakát: Better together (Együtt jobb), Andrea Raia, Fondazione Accademia di Comunicazione, Olaszország

Legjobb fénykép: Rue des Palmiers 80, Romy Cordivani, Institut des Hautes Etudes des Communications Sociales, Belgium

Legjobb video: My family's migrations (Családom vándorlása), Nadja Haugas, Martin Siilak, Kuressaare Ametikool, Észtország

Közönségdíj: My family's migrations (Családom vándorlása), Nadja Haugas, Martin Siilak, Kuressaare Ametikool, Észtország

„Szeretnék gratulálni valamennyi résztvevőnek. Örülök neki, hogy a tehetséges fiatal művészek ilyen nagy számban vettek részt ezen a megmérettetésen. Az alkotásaikban megjelenő szemléletek és nézetek jelentős részét magaménak vallom. Megerősítve látom azt, hogy a sokszínűségről és a bevándorlásról alkotott véleményünket tényekre, nem pedig téves elméletekre kell alapoznunk.” – nyilatkozta Cecilia Malmström, uniós belügyekért felelős uniós biztos.

A győztes pályaművek mindegyike megtekinthető a www.migrantsineurope.eu/hu honlapon.

A beérkezett 1500 pályaműből az országonként felálló nemzeti zsűrik választották ki a legjobbakat, majd ezek körét szűkítette le az európai zsűri1 a döntőbe került 27 alkotásra, és választotta ki a három kategória (video, plakát és fotó) egy-egy győztesét.

A nagyközönség szintén megtekinthette a döntőbe került műalkotásokat, és szavazhatott kedvenc alkotására, amely megkapta a közönségdíjat.

A Malmström biztos részvételével lebonyolított díjátadó ünnepségre október 14-én Brüsszelben, a Bizottság Berlaymont épületében (Presidents' Gallery) került sor, ahol a döntőbe került alkotások október 31-ig tekinthetők meg.

A három kategóriában első díjat, illetve a közönségdíjat elnyerő hallgatók iskolái egyenként 10 000 euró jutalomban részesültek, amelyet oktatási célokra használhatnak fel.

Konstruktív vita kibontakoztatása céljából ugyanezen a napon a Bizottság újságírók, a civil társadalom képviselőinek, kutatók és a szakpolitika alakítóinak bevonásával konferenciát is szervezett, amelynek témája a migránsokról a médián keresztül közvetített kép volt.

Háttér

Néhány kulcsfontosságú számadat (lásd még a menekültügyre és a bevándorlásra vonatkozó infografikákat):

  • Az Eurostat adatai szerint 2012. január 1-jén az EU összlakossága 503,7 millió fő volt, ami 2011-hez képes 1,3 milliós növekedést jelent.

  • Az EU munkaképes korú (15–64 év közötti) lakossága 2012-ben 335,4 millió fő volt, amely a következő 50 év során várhatóan csökkenni fog: az előrejelzések szerint 2060-ra 290,6 millió főre.

  • Az időskori függőségi ráta 2012-ben elérte a 26,8 %-ot, és a várakozások szerint 2060-ra jelentős mértékben, 52,6 %-ra emelkedik.

  • Az EU-ban élő 20,7 millió harmadik országbeli állampolgár az EU népességének 4,1%-át teszi ki.

  • A benyújtott menedékkérelmek száma 2012-ben 9,7%-kal nőtt 2011-hez képest, így éppen meghaladta a 330 000 kérelmet, jóval elmaradva a 2001-ben rögzített csúcsértéktől (425 000).

Hasznos linkek

Cecilia Malmström honlapja

Kövesse Malmström biztos híreit a Twitteren

A Belügyi Főigazgatóság honlapja

Kövesse a Belügyi Főigazgatóság híreit Twitteren

A Migránsok Európában verseny honlapja

Uniós bevándorlási portál

A menekültügyre és a bevándorlásra vonatkozó infografikák

A Bizottság Negyedik éves bevándorlási és menekültügyi jelentése

Kapcsolattartók:

Michele Cercone (+32 2 298 09 63)

Tove Ernst (+32 2 298 67 64)

1 :

Az európai zsűri tagjai voltak: Dagmawi YIMER, a zsűri elnöke (filmrendező), Fernanda FREITAS (televíziós újságíró), Annemie GOEGEBUER (reklámszakember), Jakub JANISZEWSKI (újságíró), Laurent MUSCHEL (az Európai Bizottság részéről), Jelena SILAJDŽIĆ (NGO igazgató) és Valerio VINCENZO (fotóriporter).


Side Bar