Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 15. listopada 2013.

Natječaj „Migranti u Europi”: nagrade talijanskom, belgijskom i estonskom fakultetu

Povjerenica Cecilia Malmström objavila je jučer pobjednike multimedijalnog natječaja 'Migranti u Europi' pokrenutog diljem EU-a kako bi se studente umjetnosti, grafičkog dizajna i komunikacija potaknulo da promisle o doprinosu migranata europskim društvima.

Studenti su trebali izraditi umjetničko djelo kojim izražavaju svoje viđenje teme, odnosno uloge koju migranti imaju u Europi. Radovi su se mogli predstaviti u više kategorija (plakat, fotografija, video), a sudjelovalo je 777 viših i visokih obrazovnih ustanova iz svih 28 zemalja EU-a.

Dobitnici su:

Najbolji plakat: „Bolje zajedno”, Andrea Raia, Fondazione Accademia di Comunicazione, Italija

Najbolja fotografija: „Rue des Palmiers 80”, Romy Cordivani, Institut des Hautes Etudes des Communications Sociales, Belgija

Najbolji video: „Migracije moje obitelji”, Nadja Haugas, Martin Siilak, Kuressaare Ametikool, Estonija

Nagrada publike: „Migracije moje obitelji”, Nadja Haugas, Martin Siilak, Kuressaare Ametikool, Estonija

„Željela bih čestitati svim sudionicima, osobito finalistima. Drago mi je što je toliki broj mladih nadarenih profesionalaca odlučio sudjelovati u natječaju. Dijelim s njima mnoge poglede i ideje koje su predstavili u svojim radovima. To potvrđuje da bi se naš stav o raznolikosti i doseljivanju trebao temeljiti na činjenicama, ne zabludama”, izjavila je povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmström.

Radove pobjednika možete vidjeti na www.migrantsineurope.eu.

Zaprimljeno je ukupno 1 500 radova, nacionalni žiriji odabirali su ih po zemljama, a zatim je europski žiri1 izdvojio 27 finalista i odlučivao o pobjedniku u svakoj od tri kategorije (video, plakat i fotografija).

Radovi finalista bili su dostupni javnosti, koja je mogla glasati za svog favorita i tako mu dodijeliti nagradu publike.

Svečana dodjela nagrada s povjerenicom Malmström održana je 14. listopada u Predsjedničkoj galeriji zgrade Berlaymont (sjedište Europske komisije), gdje će radovi svih finalista biti izloženi do 31. listopada.

Fakultetima studenata koji su osvojili prva mjesta u trima kategorijama i nagradu publike dodijeljeno je po 10 000 €, koje se trebaju iskoristiti u obrazovne svrhe.

U cilju poticanja konstruktivne rasprave Komisija je istog dana organizirala i konferenciju o slici migranata u medijima, na kojoj su se okupili novinari, predstavnici civilnog društva, znanstvenici i kreatori politika.

Pozadina

Izbor ključnih pokazatelja (vidi i grafički prikaz o azilu i useljivanju):

  • Prema podatcima Eurostata, ukupni broj stanovnika EU-a na dan 1. siječnja 2012. iznosio je 503,7 milijuna, što je za 1,3 milijuna više nego 2011.

  • Broj radno sposobnog stanovništva (od 15 do 64 godine) iznosio je 335,4 milijuna u 2012., dok se tijekom sljedećih 50 godina prognozira pad na 290,6 milijuna u 2060.

  • Omjer broja starijeg i radno sposobnog stanovništva iznosio je 26,8 %, a očekuje se da će do 2060. dosegnuti 52,6 %.

  • Oko 20,7 milijuna državljana trećih zemalja koji žive u EU-u čini oko 4,1 % ukupnog stanovništva EU-a.

  • Državljanima trećih zemalja izdano je u 2011. gotovo 2,5 milijuna prvih dozvola boravka.

  • Ukupni broj zahtjeva za azil u 2012. bio je 9,7 % veći u odnosu na 2011. i iznosio je nešto iznad 330 000 (znatno ispod rekordnih 425 000 zahtjeva 2001.).

Korisne poveznice

Cecilia Malmström, web-stranica povjerenice

Povjerenica Malmström na Twitteru

GU za unutarnje poslove, web-stranica

GU za unutarnje poslove na Twitteru

Migranti u Europi, web-stranica

Useljivanje u EU, portal

Grafički podatci o azilu i useljivanju

Komisijino Četvrto godišnje izvješće o useljivanju i azilu

Osobe za kontakt:

Michele Cercone (+32 2 298 09 63)

Tove Ernst (+32 2 298 67 64)

1 :

Europski žiri činili su Dagmawi YIMER, predsjednik žirija (filmski redatelj), Fernanda FREITAS (televizijska novinarka), Annemie GOEGEBUER (stručnjakinja za oglašivanje), Jakub JANISZEWSKI (novinar), Laurent MUSCHEL (predstavnik Europske komisije), Jelena SILAJDŽIĆ (upraviteljica u nevladinoj organizaciji) i Valerio VINCENZO (fotoreporter).


Side Bar