Navigation path

Left navigation

Additional tools

Euroopan komissio

Lehdistötiedote

Bryssel 15. lokakuuta 2013

”Siirtolaisuus Euroopassa” -kilpailun voitot Italiaan, Belgiaan ja Viroon

Komissaari Cecilia Malmström julkisti eilen Siirtolaisuus Euroopassa -multimediakilpailun voittajat. Tässä taiteen, graafisen suunnittelun ja viestintäalan oppilaitoksille suunnatussa kilpailussa oli aiheena maahanmuuttajien merkitys eurooppalaisissa yhteiskunnissa.

Tehtävänä oli tuottaa taideteos, jossa opiskelijat käsittelevät näkemystään siitä, millainen rooli maahanmuuttajilla on Euroopassa. Oppilaitoksia pyydettiin lähettämään yksi tai useampi teos yhteen tai useampaan sarjaan (julisteet, valokuvat ja videot). Kilpailuun osallistui 777 oppilaitosta kaikista 28 EU-maasta.

Voittajat ovat:

Paras juliste: Better together, Andrea Raia, Fondazione Accademia di Comunicazione, Italia

Paras valokuva: Rue des Palmiers 80, Romy Cordivani, Institut des Hautes Etudes des Communications Sociales, Belgia

Paras video: My family's migrations, Nadja Haugas, Martin Siilak, Kuressaare Ametikool, Viro

Yleisön suosikki: My family's migrations, Nadja Haugas, Martin Siilak, Kuressaare Ametikool, Viro

”Haluan onnitella kaikkia osallistuneita. Olen iloinen siitä, että niin monet lahjakkaat nuoret ammattilaiset ovat osallistuneet tähän kilpailuun. Yhdyn moniin teoksissa esitettyihin visioihin ja ajatuksiin. Ne osoittavat, että meidän olisi asennoiduttava moninaisuuteen ja maahanmuuttoon tosiasioiden eikä väärinkäsitysten pohjalta”, totesi sisäasioista vastaava EU:n komission jäsen Cecilia Malmström.

Voittaneisiin teoksiin voi tutustua osoitteessa www.migrantsineurope.eu.

Kilpailuun lähetettyjen 1 500 työn joukosta kansalliset tuomaristot valitsivat kustakin maasta jatkoon päässeet, joiden joukosta Euroopan tason tuomaristo1 valitsi 27 finalistia ja kunkin sarjan voittajan (video, juliste ja valokuva).

Myös suurella yleisöllä oli mahdollisuus tutustua finalistien teoksiin ja äänestää suosikkiaan. Eniten ääniä saanut teos palkittiin yleisön suosikkina.

Palkintojenjakotilaisuus, johon komissaari Malmström osallistui, pidettiin Brysselissä 14. lokakuuta komission Berlaymont-rakennuksessa (Presidents’ Gallery), jossa finalistien työt ovat esillä lokakuun loppuun.

Oppilaitokset, joiden oppilaat voittivat jonkin kolmesta sarjasta ja yleisöäänestyksen, saivat kukin 10 000 euroa käytettäväksi opetustarkoituksiin.

Rakentavan keskustelun herättämiseksi komissio järjesti samana päivänä myös konferenssin, jossa käsiteltiin maahanmuuttajien kuvaa tiedotusvälineissä. Konferenssiin osallistui toimittajia, kansalaisyhteiskunnan edustajia, tutkijoita ja poliittisia päättäjiä.

Tausta

Keskeisiä lukuja (ks. myös turvapaikka- ja maahanmuuttoasioita koskeva tietografiikka):

Eurostatin tietojen mukaan EU:n väkiluku oli 1. tammikuuta 2012 yhteensä 503,7 miljoonaa eli 1,3 miljoonaa enemmän kuin vuonna 2011.

EU:n työikäisen väestön (15–64-vuotiaat) määrä oli 335,4 miljoonaa vuonna 2012, ja sen ennustetaan supistuvan seuraavien 50 vuoden aikana 290,6 miljoonaan vuonna 2060.

Vanhushuoltosuhde oli 26,8 prosenttia vuonna 2012, ja sen odotetaan kasvavan jyrkästi 52,6 prosenttiin vuoteen 2060 mennessä.

Euroopan unionissa asuu 20,7 miljoonaa kolmansien maiden kansalaista, ja heidän osuutensa koko EU:n väestöstä on noin 4,1 prosenttia.

Turvapaikkahakemusten kokonaismäärä vuonna 2012 oli 9,7 prosenttia suurempi kuin vuonna 2011. Se oli hiukan yli 330 000 (selvästi alle vuoden 2001 huipun, jolloin tehtiin 425 000 turvapaikkahakemusta).

Hyödyllisiä linkkejä

Cecilia Malmströmin verkkosivut

Komissaari Malmström Twitterissä

Sisäasioiden pääosaston verkkosivut

Sisäasioiden pääosasto Twitterissä

Siirtolaisuus Euroopassa -verkkosivut

EU:n maahanmuuttoportaali

Tietografiikkaa turvapaikka- ja maahanmuuttoasioista

Komission neljäs vuosikertomus muuttoliike- ja turvapaikkakysymyksistä

Yhteyshenkilöt:

Michele Cercone (+32 2 298 09 63)

Tove Ernst (+32 2 298 67 64)

1 :

Tuomariston jäseninä toimivat Dagmawi YIMER, tuomariston puheenjohtaja (elokuvaohjaaja), Fernanda FREITAS (tv-toimittaja), Annemie GOEGEBUER (mainosalan ammattilainen), Jakub JANISZEWSKI (toimittaja), Laurent MUSCHEL (Euroopan komissio), Jelena SILAJDŽIĆ (kansalaisjärjestön johtaja) ja Valerio VINCENZO (kuvatoimittaja).


Side Bar