Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 15 октомври 2013 г.

На конкурса „Мигрантите в Европа“ наградите грабнаха училища от Италия, Белгия и Естония

Вчера комисар Сесилия Малмстрьом обяви победителите в европейския мултимедиен конкурс под надслов „Мигрантите в Европа“, чиято цел бе да насърчи студентите от академиите по изкуства, графичен дизайн и комуникации от целия ЕС да размишляват за приноса на мигрантите за европейските общества.

С конкурса към студентите беше отправено предизвикателство да създадат творби, в които да изразят своите възгледи по въпроса, пресъздавайки ролята на мигрантите в Европа. Академиите бяха помолени да представят една или няколко творби в една или няколко категории (плакати, снимки и видеоклипове), като в конкурса участваха 777 висши учебни заведения от всички 28 държави от ЕС.

Победителите са:

Най-добър плакат: „По-добре заедно“, Андреа Райа, Fondazione Accademia di Comunicazione, Италия

Най-добра снимка: „Rue des Palmiers 80“, Роми Кордивани, Institut des Hautes Etudes des Communications Sociales, Белгия

Най-добър видеоклип: „Миграциите на моето семейство“, Надя Хаугас, Мартин Сиилак, Kuressaare Ametikool, Естония

Награда на публиката: „Миграциите на моето семейство“, Надя Хаугас, Мартин Сиилак, Kuressaare Ametikool, Естония

„Бих искала да благодаря на всички, които взеха участие. Радвам се, че толкова много млади талантливи специалисти решиха да участват в този конкурс. Споделям много от вижданията и идеите, изложени в техните творби. С тях те показват, че отношението ни към многообразието и имиграцията следва да се основава на факти, а не на погрешни схващания", заяви Сесилия Малмстрьом, комисар на ЕС по вътрешните работи.

Творбите на всички победители можете да намерите на http://www.migrantsineurope.eu/.

От получените 1 500 творби националните журита направиха подбор по държави, от който европейско жури1 селекционира 27 финалисти и избра трима победители — по един за всяка категория (видеоклипове, плакати и снимки).

На обществеността беше дадена възможност да разгледа творбите на финалистите и да избере с гласуване най-предпочитаната творба, която да получи наградата на публиката.

Церемонията по връчване на наградите, на която присъства комисар Малмстрьом, се проведе в Брюксел на 14 октомври в сградата на Комисията „Berlaymont" (Presidents' Gallery), в която творбите на всички финалисти ще бъдат изложени до 31 октомври.

Всяко от учебните заведения, чиито студенти са спечелили първa наградa в трите категории и първа награда на публиката, получи награда в размер на 10 000 евро, които да бъдат използвани за образователни цели.

С цел да се стимулира конструктивен дебат в същия ден Комисията организира също така конференция относно образа на мигрантите в медиите, в която участваха журналисти и представители на гражданското общество, на академичните среди и на създателите на политики.

Контекст

Някои основни данни (вж. също графиките относно убежището и имиграцията):

  • По данни на Евростат към 1 януари 2012 г. общото население на ЕС е 503,7 милиона души, което представлява увеличение с 1,3 милиона спрямо 2011 г.

  • През 2012 г. населението на ЕС в трудоспособна възраст (15―64 години) достигна 335,4 милиона души, но в следващите 50 години се очаква да спадне на 290,6 милиона души през 2060 г.

  • През 2012 г. коефициентът на зависимост при старите хора е достигнал 26,8 % и до 2060 г. се предвижда да се увеличи рязко на 52,6 %.

  • 20,7-те милиона граждани на трети държави, живеещи в ЕС, съставляват около 4,1 % от общото население на ЕС.

  • Общият брой на молбите за убежище през 2012 г. се е увеличил с 9,7 % в сравнение с 2011 г. ― малко над 330 000 (доста под върховата точка от 425 000 през 2001 г.).

Полезни връзки

Уебсайт на Сесилия Малмстрьом

Следете дейността на комисар Малмстрьом в Twitter

Уебсайт на ГД „Вътрешни работи“

Следете дейността на ГД „Вътрешни работи“ в Twitter

Уебсайт Мигрантите в Европа

Портал на ЕС за имиграция

Графики относно убежището и имиграцията

Четвърти годишен доклад на Комисията за имиграцията и предоставянето на убежище

За контакти:

Michele Cercone (+32 2 298 09 63)

Tove Ernst (+32 2 298 67 64)

1 :

Европейското жури беше в състав: г-н Дагмауи ЙИМЕР, председател на журито (филмов режисьор), г-жа Фернанда ФРЕИТАС (телевизионен журналист), г-жа Анеми ГЬОГЕБЮР (специалист по рекламата), г-н Якуб ЯНИШЕВСКИ (журналист), г-н Лорен МУШЕЛ (Европейска комисия), г-жа Елена СИЛАЙДЖИЧ (мениджър на НПО) и г-н Валерио ВИНЧЕНЦО (фоторепортер).


Side Bar