Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană

Comunicat de presă

Bruxelles, 14 octombrie 2013

Viitorul Europei: dna vicepreședinte Viviane Reding urmează să dialogheze cu cetățenii la Stockholm

Viitorul Europei, drepturile cetățenilor și redresarea după criza economică sunt subiectele care vor fi discutate la cel de al 33-lea dialog cu cetățenii (a se vedea anexa) pe care dna vicepreședinte Viviane Reding îl va purta cu 350 de cetățeni la Stockholm. Dezbaterea va avea loc la 15 octombrie, iar dnei vicepreședinte Reding i se vor alătura dna Birgitta Ohlsson, ministrul suedez al afacerilor europene, dl Olle Ludvigsson, deputat european, și dna Margareta Björk, primarul general al orașului Stockholm.

„Suedia este un lider mondial în promovarea inovării: ABBA, Volvo, IKEA sau chiftelele își au originea în Suedia și au avut un succes enorm în Europa. Însă pentru mine, probabil cea mai importantă invenție suedeză este instituția ombudsmanului, creată pentru a răspunde plângerilor cetățenilor. Astăzi, instituția ombudsmanului a devenit un pilon central al oricărei democrații, dând cetățenilor posibilitatea să se facă auziți. Așadar, nu îmi pot imagina un loc mai potrivit decât acesta pentru a discuta cu cetățenii cu privire la modalitățile de a consolida și mai mult fundațiile democratice ale Europei”, a declarat dna vicepreședinte Reding, comisarul UE pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie. „Aștept cu nerăbdare să aud ideile cetățenilor suedezi, opiniile și așteptările lor cu privire la viitorul Uniunii noastre. A venit poate vremea ca o nouă inovație suedeză să fie importată în Europa!”

Dialogul cu cetățenii va avea loc în incinta primăriei orașului Stockholm, marți, 15 octombrie, între orele 13:00 și 15:00 CET. Acesta va fi moderat de Richard Olsson, un cunoscut prezentator de la televiziunea națională suedeză și va fi transmis în direct la postul național de televiziune.

Dezbaterea va fi interactivă, participanții putând utiliza dispozitive de vot pentru a-și face cunoscute opiniile. De asemenea, vor fi transmise prin webstream și discutate contribuțiile primite prin intermediul mijloacelor de comunicare sociale de la persoanele care nu pot participa la eveniment. Sunt binevenite întrebările transmise prin Twitter, cu utilizarea hashtag-ului # EUDeb8, și întreaga dezbatere poate fi urmărită în direct prin webstream, la adresa http://www.eu-kommissionen.se/.

Context

Care sunt temele dialogurilor cu cetățenii?

În ianuarie, Comisia Europeană a lansat Anul european al cetățenilor (IP/13/2), un an dedicat cetățenilor și drepturilor acestora. Pe tot parcursul anului, membri ai Comisiei poartă dezbateri cu cetățenii despre așteptările acestora privind viitorul, în cadrul unor dialoguri cu cetățenii desfășurate în întreaga UE.

Dna vicepreședinte Reding a participat deja la dezbateri la Cádiz (Spania), Graz (Austria), Berlin (Germania), Dublin (Irlanda), Coimbra (Portugalia), Salonic (Grecia), Bruxelles (Belgia) și Esch-sur-Alzette (Luxemburg), Varșovia (Polonia), Heidelberg (Germania), Sofia (Bulgaria), Namur (Belgia), Trieste (Italia) și Helsinki (Finlanda). În cursul anului 2013 și în primele luni ale anului 2014 vor fi organizate în întreaga Uniune Europeană numeroase alte dialoguri, în cadrul cărora politicieni de la nivel european, național și local vor purta dezbateri cu cetățeni din toate categoriile sociale.

Urmăriți toate dialogurile la adresa: http://ec.europa.eu/debate-future-europe/index_ro.htm.

S-au realizat progrese importante în cei douăzeci de ani de la introducerea cetățeniei UE.

Un sondaj Eurobarometru recent arată că 69 % dintre suedezi se simt europeni (media pentru cetățenii UE fiind de 62 %). Cu toate acestea, numai 55 % afirmă că știu ce drepturi le conferă cetățenia UE. În același timp, 75 % dintre suedezi vor să știe mai multe despre drepturile lor în calitate de cetățeni ai UE.

Acesta este motivul pentru care Comisia a desemnat anul 2013 drept Anul european al cetățenilor, un an dedicat cetățenilor și drepturilor acestora. Dialogurile cu cetățenii se află în centrul activităților organizate pe parcursul acestui an.

De ce Comisia organizează aceste dialoguri acum?

Deoarece Europa se află la o răscruce de drumuri. Lunile și anii următori vor fi decisivi pentru direcția pe care o va adopta Uniunea Europeană, multe voci pronunțându-se în favoarea evoluției către o uniune politică de tipul unei federații de state naționale sau a unor State Unite ale Europei. În plus, procesul de integrare europeană trebuie să meargă mână în mână cu consolidarea legitimității democratice a Uniunii. Prin urmare, este mai important ca oricând ca cetățenii să aibă posibilitatea de a se exprima în mod direct în cadrul acestei dezbateri.

Care va fi rezultatul dialogurilor?

Punctele de vedere exprimate de cetățeni în cursul dialogurilor vor ghida Comisia în elaborarea planurilor în vederea unei viitoare reforme a UE. Unul dintre principalele obiective ale dialogurilor va fi, totodată, pregătirea terenului pentru alegerile europene din 2014.

La 8 mai 2013, Comisia Europeană a publicat cel de-al doilea Raport privind cetățenia UE, care menționează 12 noi măsuri concrete pentru soluționarea problemelor cu care continuă să se confrunte cetățenii (IP/13/410 și MEMO/13/409). Raportul privind cetățenia reprezintă răspunsul Comisiei la o amplă consultare online lansată în mai 2012 (IP/12/461), precum și la întrebările și sugestiile formulate în cadrul dialogurilor cu cetățenii privind dreptul cetățenilor UE și viitorul lor.

Pentru informații suplimentare:

Informații suplimentare privind dialogul de la Stockholm:

http://www.md.eu-kommissionen.se/

Dezbaterile cu cetățenii privind viitorul Europei:

http://ec.europa.eu/debate-future-europe/index_ro.htm

Anul european al cetățenilor: http://europa.eu/citizens-2013/ro/home

Cetățenii europeni își spun punctul de vedere - rezultatele consultării cu privire la drepturile cetățenilor UE:

http://ec.europa.eu/justice/citizen/files/eu-citizen-brochure_en.pdf

Pagina de internet a dnei Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei și comisarul UE pentru justiție: http://ec.europa.eu/reding

Site-ul Reprezentanței CE în Suedia: http://ec.europa.eu/sverige/index_sv.htm

O puteți urmări pe dna vicepreședinte pe Twitter: @VivianeRedingEU

Pentru a participa la dezbatere pe Twitter: #EUdeb8

Contacte:

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)

ANEXĂ:

1. Dialogurile cu cetățenii: dezbaterea privind viitorul Europei continuă...

Member State

City

Date

European Commissioner

local/national politicians

Spain

Cadiz

27/09/2012

Vice-President Reding

Mayor of Cádiz Teófila Martínez Saíz

Austria

Graz

05/11/2012

Vice-President Reding

Austrian Vice-Chancellor / Foreign Minister Michael Spindelegger

Germany

Berlin

10/11/2012

Vice-President Reding

German Member of European Parliament Dagmar Roth-Behrendt

France

Paris

23/11/2012

Vice-President Reding

None

Italy

Napoli

30/11/2012

Commissioner Andor

Mayor of Naples Luigi de Magistris

Ireland

Dublin

10/01/2013

President Barroso/ Vice-President Reding

Irish Taoiseach Enda Kenny / Tánaiste Eamon Gilmore / Irish European Affairs Minister Lucinda Creighton

Sweden

Göteborg

18/02/2013

Commissioner Malmström

None

Italy

Torino

21/02/2013

Commissioner Malmström

Mayor of Turin Piero Fassino

Portugal

Coimbra

22/02/2013

Vice-President Reding

Mayor of Coimbra João Paulo Barbosa de Melo / Mayor of Esch-sur-Alzette Lydia Mutsch (video link) / Luxembourgish Member of Parliament Felix Braz

Italy

Rome

18/03/2013

Vice-President Tajani

Mayor of Rome Gianni Alemanno

Greece

Thessaloniki

22/03/2013

Vice-President Reding

Mayor of Thessaloniki Yiannis Boutaris

Italy

Pisa

05/04/2013

Commissioner Potočnik

Mayor of Pisa Marco Filippeschi

Belgium

Ghent

12/04/2013

Commissioner De Gucht

Mayor of Ghent Daniël Termont / Belgian Member of Parliament Geert Versnick

Belgium

Eupen

23/04/2013

Commissioner Hahn

Belgian MEP Mathieu Grosch/Begian Minister-President of the German Community Karl-Heinz Lambertz

Belgium

Bruxelles

04/05/2013

Vice-President Reding

Minister-President of the Brussels region Charles Picqué / Belgian Member of European Parliament Marc Tarabella

Germany

Düsseldorf

08/05/2013

Commissioner Oettinger

German Member of European Parliament Jürgen Klute / Chairman of "Committee on Europe and a Single World" Nicolaus Kern / Spokespersons of the North Rhine-Westphalia Parliament on European issues – Ilka Freifrau von Boeselager, Stefan Engstfeld, Markus Töns and Dr Ingo Wolf

Slovenia

Ljubljana

09/05/2013

Commissioner Potočnik

None

Poland

Warsaw

11/05/2013

Commissioner Lewandowski

None

Czech Republic

Prague

13/05/2013

Commissioner Füle

Irish Minister for Trade John Perry / Chairman of the Czech Parliament's European Affairs Committee Jan Bauer / Czech Members of the European Parliament Jan Březina and Libor Rouček / Deputy State Secretary for European Affairs Martin Tlapa

Italy

Ventotene

27/05/2013

Vice-President Tajani

Mayor of Ventotene Giuseppe Assenso

Italy

Milano

07/06/2013

Commissioner Hedegaard

Mayor of Milan Giuliano Pisapia

Luxembourg

Esch

30/06/2013

Vice-President Reding

Luxembourgish MEP Charles Goerens / Luxembourg Member of Parliament Félix Braz / Wallonian Regional Minister Benoit Lutgen / Luxembourg Minister for Labour and Employment Nicolas Schmit

Poland

Warsaw

11/07/2013

President Barroso / Vice-President Reding

Polish Member of European Parliament Róża Thun / Former Prime Minister Tadeusz Masowiecki

Greece

Crete

12/07/2013

Commissioner Damanaki

Governor of the Crete region Stavros Arnaoutakis / Greek Member of Parliament Spyros Danellis / Mayor of Heraklion Giannis Kourakis

Germany

Heidelberg

16/07/2013

Vice-President Reding

Baden Wüttemberg Minister-President Winfred Kretschmann

Bulgaria

Sofia

23/07/2013

Vice-President Reding

Bulgarian President Rosen Plevneliev

Belgium

Namur

13/09/2013

Vice-President Reding

Minister-President of Wallonia Rudi Demotte

Estonia

Tallinn

14/09/2013

Vice-Presidents Rehn / Kallas

None

Italy

Trieste

16/09/2013

Vice-President Reding

Italian Minister for European Affairs Enzo Moavero Milanesi

Finland

Helsinki

24/09/2013

Vice-President Reding

Finnish Member of European Parliament Sirpa Pietikäinen / Finnish MP, Member of the Grand Committee Tuomo Puumala (Centre/ALDE) / Finnish MP, Chair of the Grand Committee, former President of the European Movement in Finland Miapetra Kumpula-Natri (SDP/S&D) / Chairperson of the Young People's Working Group on the Future of the EU Milla Ovaska

Hungary

Györ

03/10/2013

Commissioner Andor

Hungarian State Secretary for EU Affairs Enikő Győri and Member of the European Parliament Csaba Őry.

Slovakia

Košice

05/10/2013

Vice-President Šefčovic

Slovak Prime Minster Robert Fico

Sweden

Stockholm

15/10/2013

Vice-President Reding

Swedish Minister for EU Affairs Birgitta Ohlsson /
Member of European Parliament Olle Ludvigsson /
Mayor of Stockholm Sten Nordin

Belgium

Liège

17/10/2013

President Barroso

Belgian Minister for Foreign Affairs, Foreign Trade and European Affairs Didier Reynders / Economic Minister for Wallonia Jean-Claude Marcourt

Latvia

Riga

18/10/2013

Commissioner Piebalgs

Latvian Defence Minister Artis Pabriks

Malta

Valetta

07/11/2013

Commissioner Borg

TBC

France

Marseille

14/11/2013

Vice-President Reding

French Justice Minister Christine Taubira

Cyprus

Nicosia

28/11/2013

Commissioner Vassiliou

TBC

Austria

Eisenstadt

29/11/2013

Commissioner Hahn

TBC

Lithuania

Vilnius

13/12/2013

Vice-President Reding

TBC

Belgium

Wavre

19/12/2013

Commissioner Barnier

TBC

Online

Virtual dialogue

16/01/2014

Vice-President Reding

TBC

Denmark

Copenhagen

06/02/2014

Commissioner Hedegaard

TBC

United Kingdom

London

11/02/2014

Vice-President Reding

TBC

Netherlands

Utrecht

13/02/2014

Vice-President Reding

TBC

Spain

Barcelona

23/02/2014

Vice-President Reding

TBC

Belgium

European Citizens' Dialogue

27/03/2014

Vice-President Reding

TBC

2. Trei cetățeni suedezi din patru vor să știe mai multe despre drepturile lor

Sursa: Eurobarometru Standard nr. 79 - mai 2013

3. Cetățenii suedezi consideră că pacea și libera circulație este realizarea cea mai importantă a UE

Sursa: Eurobarometru Standard nr. 79 - mai 2013


Side Bar