Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 15. listopada 2013.

Pokretanje nove infrastrukturne politike EU-a – Dani TEN-T-a u Tallinnu u Estoniji

Potpredsjednik Komisije zadužen za promet, Siim Kallas, sljedećeg će četvrtka u Tallinnu u Estoniji objaviti nove karte na kojima je prikazano devet glavnih infrastrukturnih koridora kojima će se poduprijeti jedinstveno tržište EU-a te bitno izmijeniti veze između Istoka i Zapada. EU ulaže 26 milijardi eura u sufinanciranje prometnih projekata namijenjenih izgradnji prekograničnih veza koje nedostaju, uklanjanju uskih grla te ostvarenju pametnije mreže.

Pokretanje politike bit će glavna točka na Danima TEN-T-a u Tallinnu (od 16. do 18. listopada) tijekom kojih će se više od 1 000 ljudi, uključujući više od 18 ministara prometa, zastupnika u Europskom parlamentu, glavnih izvršnih direktora i dionika iz svih sektora prometa okupiti u Tallinnu kako bi se na stručnoj razini raspravljalo o provedbi novog okvira prometne politike.

Potpredsjednik Kallas izjavio je: „Promet je od temeljne važnosti za učinkovito gospodarstvo EU-a, međutim trenutačno nedostaju ključne veze. Moramo povezati Istok sa Zapadom i sadašnju rascjepkanu mrežu pretvoriti u pravu prometnu mrežu. Bez dobrih prometnih veza Europa neće rasti ni napredovati.”

Nova je politika usredotočena na osnovnu prometnu mrežu za Europu, s ciljem usmjeravanja potrošnje na manji broj projekata kojima se može ostvariti stvarna dodana vrijednost EU-a.

Spomenutih devet koridora pružit će osnovu za usklađeni razvoj infrastrukture unutar osnovne mreže. Svakim će koridorom biti obuhvaćene najmanje tri vrste prijevoza, tri države članice i dvije prekogranične dionice, čime će se omogućiti povezivanje predmetnih država članica i relevantnih dionika.

Dodatne informacije:

Od 16. do 18. listopada 2013. u Tallinnu u Estoniji održavaju se „Dani TEN-T-a”, godišnje događanje za stručnjake u području prometa i infrastrukture. Više pojedinosti na: www.tentdays2013.eu

Potpredsjednika Kallasa pratite na Twitteru

Osobe za kontakt:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)


Side Bar