Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 15 октомври 2013 г.

Стартиране на новата политика на ЕС по отношение на инфраструктурата: Дни на трансевропейската транспортна мрежа (Талин, Естония)

Идния четвъртък заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по транспорта Сийм Калас ще представи в естонската столица Талин нови карти на деветте големи инфраструктурни коридора, които ще бъдат гръбнакът на единния пазар на ЕС и ще революционизират транспорта по направление изток—запад. ЕС инвестира 26 милиарда евро за съфинансиране на транспортни проекти, чрез които ще се изградят липсващите трансгранични връзки, ще се премахнат участъците със затруднения и ще се модернизира мрежата.

Началото ще бъде дадено по време на Дните на трансевропейската транспортна мрежа (известна като „TEN-T“), които ще се състоят в Талин от 16 до 18 октомври. В събитието ще участват над 1000 представители на всички транспортни сектори, в това число 18 министри на транспорта, членове на Европейския парламент, изпълнителни директори и други заинтересовани лица. Те ще обсъдят въвеждането на новата рамка на политиката в областта на транспорта.

По този повод заместник-председателят на Комисията г-н Калас заяви: „Транспортът е в основата на ефективната икономика на ЕС, но някои жизненоважни връзки все още липсват. Трябва да свържем Изтока и Запада чрез пътни артерии, които да преобразят сегашната мозайка в истинска пулсираща мрежа. Без добри транспортни връзки Европа не може да се развива и да просперира.“

Новата политика е съсредоточена върху основната транспортна мрежа в Европа. Целта е средствата да се насочат към по-малко на брой проекти, чрез които може да се реализира действителна добавена стойност за ЕС.

Деветте коридора ще предоставят базата за съгласувано развитие на инфраструктурата в рамките на основната мрежа. Тези коридори, които включват най-малко 3 вида транспорт, 3 държави членки и 2 трансгранични участъка, ще обединят съответните държави членки, както и съответните заинтересовани страни.

За повече информация:

Дните на трансевропейската транспортна мрежа, които ежегодно събират експерти в областта на транспорта и инфраструктурата от цяла Европа, тази година ще се проведат от 16 до 18 октомври в Талин (Естония). За повече информация посетете следния уебсайт: www.tentdays2013.eu

Следете дейността на заместник-председателя на ЕК г-н Калас в Twitter

За контакти:

Helen Kearns (тел. +32 2 298 76 38)

Dale Kidd (тел. +32 2 295 74 61)


Side Bar