Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 11. listopada 2013.

Bolja prekogranična zaštita potrošača: Europska komisija traži mišljenje građana

Petsto milijuna građana Europe trebalo bi na temelju svojih potrošačkih prava uživati iste pogodnosti bez obzira na to kupuju li u svojoj zemlji, u drugoj državi članici Europske Unije ili na internetu u Europi. Europska komisija danas je započela savjetovanje s potrošačima, organizacijama za zaštitu potrošača i poduzetnicima u svrhu pronalaženja najboljeg načina za jačanje prekogranične zaštite potrošača.

Neven Mimica, povjerenik EK-a za potrošačku politiku, izjavio je: „Poboljšanje učinkovite provedbe prava potrošača jedan je od mojih prioriteta. Danas je čitava Europa jedna velika prodavaonica. Želim čuti prijedloge potrošača, vlasnika prodavaonica i poduzetnika kako bi se zaštita potrošača, posebno ona prekogranična, mogla poboljšati bez povećanja administrativnih formalnosti.”

Nove ideje ugradit će se u već postojeći dugoročni projekt Komisije za poboljšanje paneuropske mreže provedbenih tijela zaduženih za zaštitu potrošača. Ta mreža ima presudnu ulogu u osiguravanju istih prava za sve stanovnike EU-a, ma gdje kupovali i odakle god dolazili. Savjetovanje je otvoreno do 31. siječnja 2014. i dostupno na internetu.

Pitanja postavljena u javnom savjetovanju

U savjetovanju se traže odgovori na pitanja kao što su:

  • Koja su istražna i interventna sredstva potrebna za bolju suradnju nacionalnih provedbenih tijela u borbi protiv kršenja zakona o zaštiti potrošača koja uključuju više zemalja?

  • Koje su sankcije potrebne kako bi se potencijalne prekršitelje odvratilo od kršenja prava zaštite potrošača?

  • Na koji bi način provedbena tijela mogla učinkovitije djelovati i odlučnije se boriti protiv široko rasprostranjenog nezakonitog djelovanja u EU-u ili djelovanja istog trgovca u više država članica?

S obzirom na trenutačnu ograničenost javnog financiranja ključno pitanje ovog savjetovanja jest bi li (i ako da, kako) bolje koordinirani pristup na razini EU-a mogao pomoći u udruživanju sredstava i stručnog znanja radi pronalaženja djelotvornih odgovora u borbi protiv kršenja prava zaštite potrošača na štetu potrošača i poduzetnika u EU-u. S praktične strane revizija bi trebala pomoći pri izradi boljih pokazatelja i pronalaženju mogućnosti za dijeljenje podataka te poboljšati metode provedbe zaštite potrošača.

Pozadina

Uredbom EU-a o suradnji u zaštiti potrošača1 nacionalna tijela za zaštitu potrošača povezana su u paneuropsku mrežu za provedbu zaštite potrošača. Ta se mreža bori protiv kršenja zakonodavstva EU-a u koje su uključene najmanje dvije zemlje EU-a. Konkretan je primjer trgovac koji prodaje na daljinu iz jedne zemlje, a obraća se potrošačima u drugim zemljama koristeći nezakonitu i agresivnu trgovačku praksu. Na temelju Uredbe o suradnji u zaštiti potrošača, koja je stupila na snagu 2007., nadležno nacionalno tijelo u zemlji EU-a u kojoj je došlo do povrede interesa potrošača može se obratiti nadležnom nacionalnom tijelu u državi članici u kojoj se trgovac nalazi i zatražiti djelovanje usmjereno na obustavu kršenja. Provedbena tijela mogu se i međusobno upozoriti na uočeno nezakonito djelovanje koje bi se moglo proširiti na druge zemlje.

Gospodarski subjekti koji se natječu u istom sektoru sve češće primjenjuju slične marketinške tehnike, a s tim povezano nezakonito djelovanje širi se čitavim EU-om. Razvojem novih kanala proizvodnje na internetu i u mobilnoj trgovini nezakonito djelovanje širi se brže i utječe na veći broj potrošača u EU-u (preko 50 % potrošača očekuje da će se s nezakonitom trgovačkom praksom najvjerojatnije susresti na internetu2).

Dodatne informacije:

http://ec.europa.eu/dgs/health_consumer/dgs_consultations/ca_current_consultations_en.htm

Web-mjesto povjerenika Mimice:
http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/mimica/index_en.htm

Pratite nas na Twitteru:
@MimicaEU, @EU_Consumer

Kontakti:

David Hudson (+32 2 296 83 35)

Madalina Chiriac (+32 2 297 44 13)

1 :

UREDBA (EZ) br. 2006/2004


Side Bar