Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE DA ES IT SV FI EL ET HU LT PL RO

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 11 oktober 2013

Maand van de interne markt: Neem online deel aan het slotdebat over e-commerce en chat met Barroso

Op maandag 14 oktober begint de vierde en laatste ronde van interactieve onlinedebatten tussen burgers, ondernemingen, verenigingen en beleidsmakers in het kader van de Maand van de interne markt. Dit keer gaat het over e-commerce. Het is een gelegenheid voor alle belanghebbenden om online voorstellen te formuleren en te bespreken met ambtenaren, politici, experts en andere burgers uit heel Europa. De Commissie gebruikt opnieuw internet om de bevolking en het middenveld bij haar beleid te betrekken. Via een onlineforum kan iedereen rechtstreeks communiceren met de Europese beleidsmakers. Er vinden op dit forum in totaal vier debatten in 24 talen plaats over de volgende thema's: werk, sociale rechten, banken en e-commerce.

Commissaris voor interne markt en diensten Michel Barnier: "Online kopen, verkopen en communiceren opent vele mogelijkheden voor ondernemingen en consumenten, maar er zijn nog heel wat belemmeringen. Zo komen onlineverkopers soms moeilijk te weten wat de regels zijn voor btw en gegevensbescherming. En klanten worden al te snel omgeleid naar een website in hun eigen land, waar zij niet hetzelfde aanbod vinden, of ze merken aan het eind van hun bestelling dat hun buitenlandse kaart wordt geweigerd. Ik vraag iedereen om de komende dagen deze problemen aan te kaarten en suggesties te doen. Ik ben ervan overtuigd dat ideeën vanuit de basis ons, hier in Brussel, kunnen inspireren om de resterende belemmeringen op de interne markt aan te pakken en het leven van de mensen te vergemakkelijken."

Het debat loopt van maandag 14 tot woensdag 16 oktober. Er worden ruim 100 voorstellen uit 24 landen besproken, zoals de onbeperkte onlinetoegang tot muziek, boeken en films in de hele EU, of een snelprocedure voor gevallen waarin producenten, leveranciers of distributeurs weigeren goederen in andere EU-landen te bezorgen. Bovendien zullen er 26 live chatsessies in 14 talen plaatsvinden met vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld en de EU-instellingen. Op 16 oktober vindt een laatste chat plaats met Commissievoorzitter José Manuel Barroso.

Na de vier weken van debatten worden al de besproken thema's op 23 oktober samengevoegd in een televisiedebat met EU-commissaris Barnier, dat op Euronews wordt uitgezonden. Vijf deelnemers van de onlinedebatten zullen hierop worden uitgenodigd om hun ideeën toe te lichten.

Achtergrond

De Maand van de interne markt is een online-evenement op www.yourideasforeurope.eu, dat vier weken duurt. Elke week komt een ander thema aan bod.

  • 23-25 september – werk: hoe vind je een baan, hoe zet je een bedrijf op, hoe kun je je kwalificaties elders in Europa erkend krijgen?

  • 30 september - 2 oktober – sociale rechten: wat zijn je rechten op sociale bescherming in de EU: pensioenen, gezondheidszorg, dienstverlening van de overheid,…?

  • 7-9 oktober – banken: wat kunnen we doen om spaargeld te beschermen, een nieuwe financiële crisis te voorkomen en de banken zover te krijgen dat ze investeren in de reële economie en groei stimuleren?

  • 14-16 oktober – e-commerce: hoe gemakkelijk is het om producten online te kopen, te verkopen en te laten bezorgen in een ander land? Hoe worden gegevens beschermd op sociale netwerken?

De Maand van de interne markt is een unieke kans om nieuwe ideeën die online worden voorgesteld, te bespreken, te betwisten en bij te stellen, en om in contact te komen met beleidsmakers. Iedereen kan

  • commentaar leveren en een stem uitbrengen op voorstellen van andere deelnemers

  • EU-commissarissen, Europarlementsleden, EU-deskundigen en bekende mensen vragen stellen en met hen in discussie gaan in een tachtigtal live videochats

Vijf deelnemers worden uitgenodigd voor een slotdebat met EU-commissaris Michel Barnier. Dat vindt op 23 oktober plaats in het Europees Parlement in Straatsburg en wordt uitgezonden op Euronews.

Op het onlineplatform kunnen nog steeds ideeën worden aangedragen. Bijna 750 daarvan zijn te lezen op www.yourideasforeurope.eu. Op 23 september ging het debat over werk van start, op 30 september dat over sociale rechten en op 7 oktober dat over de banken. Vanaf 14 oktober gaat het over e-commerce.

Onafhankelijke moderatoren maken een synthese van de resultaten, de ideeën die Europa kunnen veranderen. Van dit alles wordt vervolgens een eindverslag gepubliceerd, dat als input kan dienen voor de agenda van de EU.

Meer informatie

yourideasforeurope.eu

Zie ook IP/13/847 (werk), IP/13/882 (sociale rechten) en IP/13/914 (banken).

Contact:

Chantal Hughes (+32 2 296 44 50)

Audrey Augier (+32 2 297 16 07)

Carmel Dunne (+32 2 299 88 94)


Side Bar