Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 7. listopada 2013.

Ozakonjuje se prijedlog Komisije kojim se građanima jamči pravo na odvjetnika

Prijedlog Europske komisije kojim se svim građanima EU-a jamči pravo na savjetovanje s odvjetnikom u kaznenim postupcima službeno je prihvaćen danas nakon odobrenja Vijeća ministara. Uslijedilo je to nakon glasovanja Europskog parlamenta o donošenju te direktive 10. rujna (MEMO/13/772). To znači da će svi osumnjičenici, bez obzira gdje se nalaze u Europskoj uniji, u budućnosti imati pravo na savjetovanje s odvjetnikom od najranijih stupnjeva postupka do njegova završetka. Ako je osumnjičenik uhićen, novim se pravilima osigurava da ta osoba ima mogućnost komunicirati sa svojom obitelji. Ako su izvan svoje domovine, građani imaju pravo stupiti u kontakt s konzulatom svoje zemlje.

To je zakonodavstvo pobjeda pravde i pobjeda građana Europske unije,” rekla je potpredsjednica Viviane Reding, povjerenica EU-a za pravosuđe. „To je treći prijedlog Europske komisije kojim se jamči pravo na pravedno suđenje osobama diljem EU-a, bilo da se nalaze u domovini bilo u inozemstvu. Ispunjavamo svoje obećanje o jačanju prava građana svugdje u Europi. Pod „mi” mislim na članove Europskog parlamenta i ministre država članica. Posebice želim zahvaliti izvjestiteljici gđi Oani Antonescu i ministru Alanu Shatteru na njihovoj predanosti i brzom radu na ovom važnom prijedlogu. Sada su na potezu države članice koje ne bi smjele gubiti vrijeme već bi trebale provesti ovaj akt u svoje nacionalne sustave što je prije moguće u korist naših građana.”

Nakon današnjeg donošenja, zakonodavstvo će se objaviti u Službenom listu EU-a kroz nekoliko tjedana, nakon čega će države članice imati rok od tri godine da ga provedu u svoje nacionalne zakone. Kad stupi na snagu, to će se zakonodavstvo primjenjivati na oko 8 milijuna kaznenih postupaka godišnje u 28 država članica.

Pozadina

Pravo na odvjetnika (IP/11/689) treća je direktiva u nizu prijedloga, koji su svi sada prihvaćeni, a kojom se jamče minimalna prava na pravedno suđenje bilo gdje u Europskoj uniji. Preostale su pravo na prevođenje i tumačenje, donesena 2010. (vidi IP/10/1305) i pravo na informiranje u kaznenom postupku, donesena 2012. (vidi IP/12/575). Komisija je odlučna nastaviti istim smjerom s još jednim skupom prava na pravedno suđenje za građane koji se očekuje ove jeseni.

Pravo na odvjetnika potrebno je za izgradnju povjerenja u jedinstveno pravosuđe Europske unije, posebno u slučajevima uhićenja osumnjičenika primjenom Europskog uhidbenog naloga (IP/11/454). Komisija radi na postizanju zajedničkih najmanjih standarda za postupovna prava u kaznenim postupcima kako bi se osiguralo da su osnovna prava osumnjičenika i optuženika dovoljno zaštićena u cijelom EU-u.

Svake se godine u Europskoj uniji vodi preko 8 milijuna kaznenih postupaka. Pravo na obranu za sve osobe osumnjičene za kazneno djelo prepoznaje se kao osnovni element poštenog suđenja. Međutim, uvjeti prema kojima se osumnjičenici mogu savjetovati s odvjetnikom razlikuju se među državama članicama. Na primjer, osoba osumnjičena za kazneno djelo možda nema mogućnost sastanka s odvjetnikom tijekom policijskog ispitivanja. Možda se ne poštuje pravo na povjerljivost njezinih kontakata sa svojim odvjetnikom. Osobe tražene prema Europskom uhidbenom nalogu možda ne koriste usluge odvjetnika u zemlji u kojoj je nalog izdan sve dok ih se ne izruči toj zemlji.

Slična odstupanja postoje kod prava osumnjičenika da obavijesti rodbinu, poslodavca ili svoj konzulat o svojem uhićenju. Moguće je da se osobama to pravo ne ponudi odmah, nego tek u kasnijem stupnju postupka ili da ne budu obaviještene da se stupilo u kontakt s njihovim obiteljima.

Direktivom će se ta prava jamčiti u praksi:

osiguravanjem prava na odvjetnika od prvog stupnja policijskog ispitivanja i tijekom čitavog kaznenog postupka;

odobravanjem prava na odgovarajuće povjerljive sastanke s odvjetnikom kako bi osumnjičenik mogao učinkovito ostvariti svoja prava na obranu;

odobravanjem aktivne uloge odvjetnika tijekom ispitivanja;

osiguravanjem da se, prilikom uhićenja osumnjičenika, o uhićenju obavijeste osobe kao što su članovi obitelji te omogućivanjem da osumnjičenik stupi u kontakt sa svojom obitelji;

odobravanjem osumnjičenicima koji se nalaze u inozemstvu da stupe u kontakt s konzulatom svoje zemlje i primaju posjete;

davanjem mogućnosti pravnog savjetovanja osobama za kojima je izdan Europski uhidbeni nalog u zemlji izvršenja uhićenja i u zemlji gdje je nalog izdan.

Pravo na pošteno suđenje i obranu utvrđeno je člancima 47. i 48. Povelje o temeljnim pravima EU-a te člankom 6. Europske konvencije o ljudskim pravima. Pravo na komunikaciju s trećom osobom jedno je od važnijih zaštitnih mjera protiv lošeg postupanja koje je zabranjeno člankom 3. Europske konvencije o ljudskim pravima.

Više informacija

Europska komisija – pravo na pošteno suđenje

http://ec.europa.eu/justice/criminal/criminal-rights/index_en.htm

Početna stranica potpredsjednice Viviane Reding, povjerenice EU-a za pravosuđe:

http://ec.europa.eu/reding

Pratite potpredsjednicu na Twitteru: @VivianeRedingEU

Kontakti:

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)


Side Bar