Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană

Comunicat de presă

Bruxelles, 9 octombrie 2013

Consolidarea Parteneriatului estic prin intermediul transportului: principalele rezultate și următoarele etape

Miniștrii de transport din UE și cei din cadrul Parteneriatului estic1 se reunesc astăzi în Luxemburg pentru a evalua progresul și a aproba următoarele etape în ceea ce privește îmbunătățirea legăturilor de transport. Cu doi ani în urmă, Comisia Europeană a prezentat un plan de acțiune în domeniul transporturilor destinat să-i apropie de UE pe vecinii săi din est. În 2011, miniștrii de transport au aprobat acest plan în cadrul primei lor reuniuni de la Cracovia, în Polonia.

„Activitatea de transport nu se oprește la frontiere. Ea apropie persoanele și economiile din Europa. Parteneriatul estic constă în extinderea reușitelor UE la vecinii noștri cei mai apropiați, astfel încât aceștia să poată beneficia, de asemenea, de legături de transport mai rapide, mai ieftine și mai sigure", a declarat Siim Kallas, vicepreședinte al Comisiei Europene.

Cooperarea în domeniul transporturilor cu țările din cadrul Parteneriatului estic este esențială pentru consolidarea legăturilor comerciale și pentru apropierea regiunilor din est de cele din vestul continentului european. Îmbunătățirea legăturilor de transport creează oportunități pentru întreprinderi și cetățeni deopotrivă. Acesta este un exemplu concret de avantaj pe care UE îl poate aduce țărilor din cadrul Parteneriatului estic. Obiectivul UE este de a sprijini țările partenere în a-și apropia normele de cele ale UE în cazul tuturor modalităților de transport, precum și în procesul de dezvoltare a infrastructurii de transport și a conexiunilor dintre UE și vecinii săi cei mai apropiați.

Cu ocazia reuniunii de la Luxemburg, miniștrii intenționează să aprobe principalele rezultate și să stabilească orientări pentru cooperarea viitoare, în cadrul unei declarații comune.

Primele rezultate ale consolidării cooperării în domeniul transporturilor cu țările din cadrul Parteneriatului estic pot fi rezumate după cum urmează:

Armonizarea cu legislația UE și integrarea progresivă a pieței: Țările partenere au început reforme pentru a-și alinia sistemele de transport la standardele UE. Acordurile de asociere negociate de UE cu mai multe țări partenere prevăd o mai mare convergență a reglementărilor în materie de transport. Cele mai importante realizări ale integrării pieței sunt semnarea și punerea în aplicare a unor acorduri cuprinzătoare în domeniul aviației, pe care UE le-a negociat cu Georgia și Moldova.

Rețeaua de transport regional în cadrul Parteneriatului estic: Țările partenere au convenit asupra conexiunilor prioritare în cadrul transportului rutier, feroviar, aerian și maritim din regiunea Parteneriatului estic. Cel mai important, această rețea este conectată la rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T) și va reprezenta baza pentru investițiile viitoare.

Proiecte de infrastructură prioritare privind rețeaua regională de transport: Proiecte precum reconstrucția drumului Krakovits-Lviv-Brody-Rivne din Ucraina și modernizarea liniei de cale ferată dintre Georgia și Azerbaidjan se numără printre prioritățile identificate de țările partenere pentru îmbunătățirea legăturilor cu UE și în interiorul regiunii. Aceste proiecte ar putea beneficia de finanțare din fondurile existente ale UE, precum și de împrumuturi din partea instituțiilor financiare internaționale.

Următoarea etapă este aprobarea anumitor obiective concrete și realizabile care rezultă din cooperarea în domeniul transportului, în cadrul Summitului Parteneriatului estic, care urmează să aibă loc la Vilnius, în 28 și 29 noiembrie 2013. În urma summitului, Comitetul privind transporturile al Parteneriatului estic va monitoriza continuarea cooperării tehnice pentru a promova convergența în materie de reglementare și punerea în aplicare a unor proiecte specifice.

Pentru informații suplimentare:

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-11-1240_ro.htm

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/kallas/headlines/news/2011/10/eastern-partnership_en.htm

Urmăriți activitatea vicepreședintelui Kallas pe Twitter

Contacte:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)

1 :

Țările din cadrul parteneriatului estic sunt Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina.


Side Bar