Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 6 februari 2013

Filmfestival de Berlinale toont 17 door het Media-programma van de EU ondersteunde films

Op het 63e Berlinale filmfestival worden twee weken lang (van 7 tot en met 17 februari) enkele van de beste Europese en internationale films vertoond, waarvan er 17 (lijst in de bijlage) worden ondersteund door het vermaarde Media-programma van de EU. Samen hebben deze films tot nog toe bijna 1 miljoen euro uit het programma ontvangen. Door de ontwikkeling, de promotie en de distributie van Europese films buiten hun land van herkomst te financieren, stimuleert het programma de diversiteit en het concurrentievermogen. Via Media worden ook vier van de belangrijkste evenementen op het festival ondersteund: de Shooting Stars, waarin de 10 meest veelbelovende jonge acteurs in Europa worden voorgesteld, de Berlinale Talent Campus, de Co-Production Market en de Berlinale Residency (details volgen verderop).

Androulla Vassiliou, EU-commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Meertaligheid en Jeugdzaken, zei hierover: "Ik ben verheugd dat men deze films op de Berlinale net zo apprecieert als wij; het festival is een geweldig platform voor Europese cineasten en ook voor het Media-programma, en hopelijk zal dat nog lang zo blijven. Door doelgericht te investeren in de audiovisuele en de culturele sector, die een belangrijke bijdrage bieden aan de economie en de werkgelegenheid, creëert de Europese Unie een aanzienlijke toegevoegde waarde. Ik ben ervan overtuigd dat de lidstaten en het Europees Parlement binnenkort hun goedkeuring zullen hechten aan ons nieuwe programma Creatief Europa, dat Media en ons bestaande programma Cultuur overkoepelt. In ons voorstel wordt voor Creatief Europa in een budget van 1,8 miljard euro voor een periode van zeven jaar voorzien. Hoewel dit globaal gezien een betrekkelijk klein bedrag is, zal het de Europese filmindustrie helpen om de uitdagingen van digitalisering en globalisatie aan te pakken en tegelijkertijd de culturele en linguïstische verscheidenheid te bevorderen."

De 'Shooting Stars' voor dit jaar zijn: Mikkel Boe Følsgaard (Denemarken), Saskia Rosendahl (Duitsland), Laura Birn (Finland), Christa Théret (Frankrijk), , Luca Marinelli (Italië), Arta Dobroshi (Kosovo), Ada Condeescu (Roemenië), Jure Henigman (Slovenië), Nermina Lukač (Zweden) en Carla Juri (Zwitserland). Zij zullen deelnemen aan een fotosessie en een persconferentie op zondag 10 februari (12.30, Hotel de Rome, Behrenstraße 37).

Op maandag 11 februari (11.00, Ritz-Carlton Hotel, Potsdamer Platz 3) vindt er een informatiesessie plaats over het huidige Media-programma en het toekomstige programma Creatief Europa, met vertegenwoordigers van de eenheid Media van de Commissie en van het Uitvoerend Agentschap voor onderwijs, audiovisuele middelen en cultuur. De Europese Commissie zal op het festival ook een Media-business centre voor filmproducers, distributeurs en opleiders opzetten.

Achtergrond

Al voor de zestiende keer brengt het 'Shooting Stars'-initiatief Europa's beste jonge acteurs voor het voetlicht. Uit een lijst van mogelijke kandidaten, die werden voorgedragen door de bij het netwerk European Film Promotion aangesloten organisaties (dat professionele organisaties uit 36 Europese landen bijeenbrengt), koos een panel van experten tien jonge sterren van over heel Europa. Van de vorige winnaars zijn er veel die een zeer succesvolle internationale carrière hebben uitgebouwd. Het gaat onder meer om Daniel Craig (Skyfall, Casino Royale), Daniel Brühl (Good Bye, Lenin!, Inglorious Basterds), Ludivine Sagnier (Swimming Pool, Un secret), Maria Bonnevie (The Banishment), Rachel Weisz (The Constant Gardener, The Deep Blue Sea), Moritz Bleibtreu (The Baader Meinhof Complex, Soul Kitchen), Johanna Wokalek (The Baader Meinhof Complex, Pope Joan) en Nina Hoss (Wolfsburg, Barbara). Media ondersteunde European Film Promotion en Shooting Stars met 132 000 euro, de helft van het budget voor het project in 2013.

De Berlinale Talent Campus organiseert opleidingen voor meer dan 350 jonge filmmakers uit de hele wereld via workshops en door vooraanstaande deskundigen geleide masterclasses. Deze bleken in het verleden voor veel jonge regisseurs een eerste stap in de richting van een internationale carrière. De Campus werd in 2002 opgestart door Dieter Kosslick (directeur van de Berlinale), Paul Trijbits (executive producer van Jane Eyre, Tamara Drewe) en Klaus Keil (voormalig chief executive van Filmboard/ Medienboard). Enkele van de medewerkers waren filmregisseurs Mike Leigh, Wim Wenders, Jia Zhangke, Anthony Minghella, en de actrice Juliette Binoche. Media draagt jaarlijks 300 000 euro bij aan de Talent Campus, wat neerkomt op de helft van het budget.

De Co-production Market van de Berlinale stelt elk jaar ongeveer 40 filmprojecten voor aan potentiële investeerders. Ongeveer 65 % van de projecten zijn ontstaan in Europa. Media ondersteunt de markt sinds 2005 en draagt dit jaar 105 000 euro bij aan het evenement.

De Berlinale Residency is een internationaal fellowship-programma dat filmmakers de gelegenheid biedt om met hun projecten vanaf september gedurende vier maanden naar Berlijn te komen. Dit jaar ontving de Residency 154 000 euro van Media Mundus, de internationale versie van het Media-programma.

In totaal zal Media in de periode 2007-2013 755 miljoen euro beschikbaar stellen aan de Europese filmindustrie, om zo de distributie en promotie van Europese films te verbeteren en de sector concurrerender te maken.

De Commissie heeft een voorstel gedaan om voor het nieuwe programma Creatief Europa (2014-2020) een budget van 1,8 miljard euro uit te trekken. Daarvan zal meer dan 900 miljoen euro aan het onderdeel Media worden besteed.

Meer informatie

Europese Commissie: http://ec.europa.eu/media

Website van Androulla Vassiliou

Volg Androulla Vassiliou op Twitter: @VassiliouEU

Berlinale Film Festival, Talent Campus, Co-production Market:

www.berlinale.de/en/HomePage.html

Shooting stars: www.shooting-stars.eu

Contact:

Dennis Abbott (+32 22959258); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 22959667)

Bijlage

Door het Media-programma van de EU ondersteunde films op het Filmfestival van Berlijn 2013

The Spirit of ’45 van Ken Loach (VK, Berlinale Special)

Elle s'en va (On my Way) van Emmanuelle Bercot (Frankrijk, competitie)

La Religieuse (Die Nonne) van Guillaume Nicloux (Frankrijk/Duitsland/België, competitie)

Layla Fourie van Pia Marais (Duitsland/Zuid-Afrika/Frankrijk/Nederland, competitie)

Paradies: Hoffnung (Paradise: Hope) van Ulrich Seidl (Oostenrijk/Frankrijk/Duitsland, competitie)

Poziţia Copilului (Child's Pose) van Călin Peter Netzer (Roemenië, competitie)

Night Train to Lisbon (Nachtzug nach Lissabon) van Bille Aug (Duitsland/Zwitserland/Portugal, buiten competitie)

Slow Food Story van Stefano Sardo (Italië, culinaire cinema)

Krugovi (Circles) van Srdan Golubović (Servië/Duitsland, Forum)

La Plaga (The Plague) van Neus Ballús (Spanje, Forum)

Materia oscura (Dark Matter) van Massimo D’Anolfi en Martina Parenti (Italië, Forum)

Shirley – Visions of Reality van Gustav Deutsch (Oostenrijk, Forum)

The Weight of Elephants van Daniel Josh Borgman (Nieuw-
Zeeland/Denemarken,
Forum)

Nono, Het Zigzag Kind van Vincent Bal (Nederland/België, Generation Kplus)

Boven is het stil van Nanouk Leopold (Nederland/Duitsland, Panorama)

Belleville Baby van Mia Engberg (Zweden, Panorama)

The Act of Killing van Joshua Oppenheimer (Denemarken/Noorwegen/VK, Panorama)

De selecties op de Berlinale betreffen veel verschillende filmgenres. "Culinaire cinema" is gericht op films over eten en het milieu. In het "Panorama Special"-programma worden nieuwe films door vermaarde regisseurs, debuutfilms en nieuwe ontdekkingen getoond. De "Generatie"-films zijn op een jonger publiek gericht (K Plus voor kinderen en 14 Plus voor tieners). Perspektive Deutsches Kino moedigt nieuw regisseurstalent uit Duitsland aan.

2. Door het Media-programma van de EU ondersteunde films die eerder een prijs wonnen op het Filmfestival van Berlijn

2003

Gouden Beer

In This World

Michael Winterbottom

2004

Gouden Beer

Gegen Die Wand

Fatih Akin

2005

Zilveren Beer voor beste regisseur

Sophie Scholl - The Final Days

Marc Rothemund

2006

Zilveren Beer voor beste regisseur

The Road to Guantanamo

Michael Winterbottom

2006

Zilveren Beer voor beste actrice

Requiem

Sandra Hüller

2006

Zilveren Beer voor beste acteur

The Elementary Particles

Moritz Bleibtreu

2006

Kristallen Beer voor beste langspeelfilm

Drømmen - the Dream

Niels Arden Oplev

2007

Zilveren Beer voor beste actrice

Yella

Nina Hoss

2010

Zilveren Beer voor beste regisseur

The Ghostwriter

Roman Polanski

2011

Grote Prijs van de jury

The Turin Horse

Béla Tarr

2011

Beste debuutfilm

The Guard

John Michael McDonagh

2012

Gouden Beer

Caesar Must Die

Paolo &Vittorio Taviani

2012

Zilveren Beer voor beste acteur

A Royal Affair

Mikkel Følsgaard

2012

Zilveren Beer voor beste scenario

A Royal Affair

Nikolaj Arcel en Rasmus Heisterberg

3. Belangrijke Duitse films die ondersteuning kregen van het Media-programma van de EU

Good Bye, Lenin (Wolfgang Becker, 2003)

2003 beste film, beste acteur, beste scenario, European Film Awards

2003 Blauer Engel voor beste Europese film, Filmfestival van Berlijn

2004 beste buitenlandse film, César filmprijzen

Gegen Die Wand/Head on (Fatih Akin)

2004 Gouden Beer, Berlinale internationaal filmfestival

2004 publiekswinnaar, European Film Awards

Die Geschichte Vom Weinenden Kamel/The Story of the Weeping Camel (Byambasuren Davaa, 2003)

2004 beste documentaireregisseur, Directors Guild of America Awards

2005 nominatie voor beste documentaire, Academy Awards

Das Leben Der Anderen/The Lives of Others (Florian Henckel von Donnersmarck, 2006)

2006 beste buitenlandse film, Academy Award

2006 beste film, beste acteur, beste scenario, European Film Awards

2008 beste buitenlandse film, César filmprijzen

Auf Der Anderen Seite/ The edge of heaven (Fatih Akin)

2007 beste scenario, Filmfestival Cannes

2007 beste script, European Film Awards

2007 Lux-prijs van het Europees Parlement

2007 Duitse nominatie voor beste film in een vreemde taal op de Academy Awards

Soul Kitchen (Fatih Akin)

2009 speciale prijs van de jury, Filmfestival Venetië

Das Weisse Band/The White Ribbon (Michael Haneke, 2009)

2009 Palme d'Or, Filmfestival Cannes

2009 beste film, beste regisseur, beste scenario, European Film Awards

2009 Duitse nominatie voor beste film in een vreemde taal, Academy Award

Pina (Wim Wenders, 2011)

2012 nominatie voor beste documentaire film, Academy Awards

2011 beste documentaire, European Film Awards

Barbara (Christian Petzold)

2012 Zilveren Beer voor beste regisseur, Berlinale

2012 beste langspeelfilm op de German Film Awards

2012 Duitse nominatie voor beste film in een vreemde taal, Academy Award

Halt Auf Freier Strecke/Stopped On Track (Andreas Dresen)

2011 hoofdprijs - Un Certain Regard, Filmfestival Cannes

2012 German Film Awards: beste film, beste hoofdrol, beste bijrol, beste regisseur

Lore (Cate Shortland)

2012 Prix du Public, Internationaal Filmfestival, Locarno

2012 Internationaal Filmfestival Stockholm, beste film, beste acteur, beste design, beste muziek

2012 Filmfest Hamburg, keuze van de recensenten


Side Bar