Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. február 6.

A Berlinale fesztiválon bemutatott filmek közül 17-et az EU MEDIA programja támogatott

A február 7. és 17. között megrendezésre kerülő 63. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál – más néven Berlinale – mintegy kéthetes programsorozata alatt bemutatja a legújabb európai és nemzetközi filmtermés színe-javát, köztük 17 olyan filmet, amelyet az EU méltán híressé vált MEDIA programja támogatott (a támogatott filmeket a mellékletben található lista sorolja fel). Az uniós program eddig összesen 1 millió euróval támogatta e filmeket. A MEDIA program célja, hogy az európai filmek készítésére, valamint a készítés helye szerinti országon kívüli promóciójára és forgalmazására fordított pénzügyi támogatáson keresztül erősítse az ágazat sokszínűségét és fokozza versenyképességét. A MEDIA emellett támogatást nyújt a fesztivál következő négy fő programjának: a legkelendőbb fiatal színészeket bemutató 'Shooting Stars’ (a.m. „a holnap sztárjai), a „Berlinale Talent Campus” nevű tehetséggondozó műhely, a koprodukciós „piac” és a „Berlinale rezidens program” számára (részletek az alábbiakban).

Andrula Vasziliu, az oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős európai biztos a következőket nyilatkozta: „Nagy örömömre szolgál, hogy a Berlinale filmfesztivál éppúgy nagyra becsüli ezeket a filmeket, mint mi magunk. A fesztivál fantasztikus platform az európai filmesek és a MEDIA program számára egyaránt – és reméljük, hogy ez még sokáig így marad. Az Európai Unió, azáltal, hogy célzottan a gazdaság és a munkahelyek szempontjából igen fontos szerepet betöltő audiovizuális és kulturális ágazatokba irányít beruházásokat, jelentős hozzáadott értéket nyújt. Bízom abban, hogy Kreatív Európa nevet viselő új programunkat, amely a MEDIA programot és a jelenlegi Kultúra programot fogja ötvözni, a tagállamok és az Európai Parlament hamarosan jóváhagyják. Javaslatunkban a Kreatív Európa hétéves költségvetésére 1,8 millió eurót irányoztunk elő; ez az összeg – habár az összképet nézve nem jelentős –, hozzásegíti az európai filmipart ahhoz, hogy válaszolhasson a digitalizáció és a globalizáció kihívásaira, ugyanakkor pedig elősegíti a kulturális és nyelvi sokféleséget is.”

Az idei év feltörekvő csillagai („Shooting Stars”): Mikkel Boe Følsgaard (Dánia), Laura Birn (Finnország), Christa Théret (Franciaország), Saskia Rosendahl (Németország), Luca Marinelli (Olaszország), Arta Dobroshi (Koszovó), Ada Condeescu (Románia), Jure Henigman (Szlovénia), Nermina Lukač (Svédország) és Carla Juri (Svájc). A fiatal tehetségek február 10-én, szombaton közös fotózáson és sajtótájékoztatón vesznek részt (12:30, Hotel de Rome, Behrenstraße 37).

Február 11-én, hétfőn pedig a Bizottság MEDIA csoportja és az Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség képviselői tartanak tájékoztatót a jelenlegi MEDIA programról és utódjáról, a Kreatív Európa programról (11:00, Ritz-Carlton Hotel, Potsdamer Platz 3). Az Európai Bizottság emellett a fesztivál helyszínén vállalkozói központot (MEDIA business center) rendezett be filmproducerek, forgalmazók és képzési intézmények számára.

Előzmények

Az immár 16 éves múltra visszatekintő „Shooting Stars” kezdeményezés a legkiválóbb fiatal európai színészeket állítja rivaldafénybe. A tíz fiatal tehetséget szakértői testület választotta ki a 36 európai ország szakmai szervezeteit összefogó European Film Promotion hálózat tagszervezetei által nevezett jelöltek listájáról. Az előző évek nyertesei közül sokan azóta igazi nemzetközi karriert futottak be. Közéjük tartozik Daniel Craig (Casino Royale, Skyfall), Daniel Brühl (Good bye, Lenin!, Becstelen brigantyk), Ludivine Sagnier (Uszoda, Un secret), Maria Bonnevie (The Banishment), Rachel Weisz (Az elszánt diplomata, Örvény), Moritz Bleibtreu (A Baader Meinhof csoport, Soul Kitchen), Johanna Wokalek (A Baader Meinhof csoport, Johanna nőpápa) és Nina Hoss (Wolfsburg, Barbara). A MEDIA 132 000 eurót nyújtott a European Film Promotion és a Shooting Stars támogatására, ami a projekt 2013-as költségvetésének felét teszi ki.

A Berlinale tehetséggondozó műhelye több mint 350 fiatal filmesnek kínál képzést. A világ különböző országaiból érkező tehetségek a szakma krémje által vezetett szakmai műhelyeken és mesterkurzusokon vehetnek részt. Ez a tehetséggondozó műhely már számos fiatal rendezőnek szolgált ugródeszkául a nemzetközi karrierhez. A programot 2002-ben indította útjára Dieter Kosslick (a Berlinale igazgatója), Paul Trijbits (a Jane Eyre és a Tamara Drewe producere) és Klaus Keil (a Filmboard/Medienboard korábbi igazgatója). A közreműködők között előfordultak világhírű rendezők – többek között Mike Leigh, Wim Wenders, Jia Zhangke, Anthony Minghella – és a színésznő Juliette Binoche is. A MEDIA program évente 300 000 euróval járul hozzá a tehetséggondozó műhelyhez, ami egyenlő a program költségvetésének felével.

A Berlinale koprodukciós filmjeinek piacán évente mintegy 40 filmet mutatnak be a lehetséges befektetőknek. A projektek körülbelül 65%-a származik Európából. A MEDIA 2005 óta támogatja a piacot, és az idei rendezvényhez 105 000 euróval járul hozzá.

A Berlinale rezidens program egy nemzetközi ösztöndíjprogram, amely lehetővé teszi a filmkészítők számára, hogy szeptembertől kezdődően négy hónapra Berlinben foglalkozhassanak projektjükkel. A rezidens program idén 154 000 eurót kapott a MEDIA Mundustól, a MEDIA program nemzetközi változatától.

A MEDIA program 2007–2013 között összesen 755 millió euróval támogatja az európai filmipart, mindenekelőtt az európai filmek hatékonyabb terjesztésére, népszerűségük növelésére, valamint az ágazat versenyképesebbé tételére koncentrálva.

A Bizottság 1,8 milliárd eurónyi költségvetést javasolt az új Kreatív Európa program (2014–2020) számára; ebből több mint 900 milliót a MEDIA alprogram kapna.

További információk

Európai Bizottság:

http://ec.europa.eu/education/index_en.htm http://ec.europa.eu/media

Andrula Vasziliu honlapja

Kövesse Andrula Vasziliut a Twitteren: @VassiliouEU

Berlinale Filmfesztivál, tehetséggondozó műhely, koprodukciós piac:

www.berlinale.de/en/HomePage.html

Shooting Stars: www.shooting-stars.eu

Kapcsolattartók:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

Melléklet

Az EU MEDIA programja által támogatott, a 2013-as Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon vetítésre kerülő filmek

The Spirit of ’45, Ken Loach (Egyesült Királyság, Berlinale Special)

Elle s'en va (On my Way) Emmanuelle Bercot (Franciaország, versenyfilmek kategória)

La Religieuse (Die Nonne), Guillaume Nicloux (Franciaország/Németország/Belgium, versenyfilmek kategória)

Layla Fourie, Pia Marais (Németország/Dél-Afrika/Franciaország/Hollandia, versenyfilmek kategória)

Paradies: Hoffnung (Paradise: Hope), Ulrich Seidl (Ausztria/Franciaország/Németország, versenyfilmek kategória)

Poziţia Copilului (Child's Pose), Călin Peter Netzer (Románia, versenyfilmek kategória)

Éjféli gyors Lisszabonba (Nachtzug nach Lissabon), Bille August (Németország/Svájc/Portugália, versenyen kívül vetített filmek)

Slow Food Story, Stefano Sardo (Olaszország, Culinary Cinema)

Krugovi (Circles), Srdan Golubović (Szerbia/Németország, Fórum)

La Plaga (The Plague), Neus Ballús (Spanyolország, Fórum)

Materia oscura (Dark Matter), Massimo D’Anolfi és Martina Parenti (Olaszország, Fórum)

Shirley – Visions of Reality, Gustav Deutsch (Ausztria, Fórum)

The Weight of Elephants, Daniel Josh Borgman (Új-Zéland/Dánia, Fórum)

Nono, Het Zigzag Kind (Nono, the Zigzag Kid), Vincent Bal (Hollandia/Belgium, Generation Kplus)

Boven is het stil (It's all so Quiet), Nanouk Leopold (Hollandia/Németország, Panoráma)

Belleville Baby, Mia Engberg (Svédország, Panoráma)

The Act of Killing, Joshua Oppenheimer (Dánia/Norvégia/Egyesült Királyság, Panoráma)

A Berlinalén számos műfajban mutatnak be filmeket; ide tartozik a „Culinary Cinema” szekció, amelynek filmjeiben az ételek és a környezet játszanak fontos szerepet; a „Panorama Special” szekcióban elismert rendezők új filmjeit, elsőfilmesek alkotásait és újonnan felfedezett műveket vetítenek; a „Generáció” elnevezésű szekció a fiatal nézőket szólítja meg (a K Plus szekció filmjei a gyerekekhez, a 14 Plus szekcióban vetítettek pedig a kamaszokhoz szólnak). A Perspektive Deutsches Kino a német filmművészet új rendezőtehetségeinek ad lehetőséget a bemutatkozásra.

2. A korábbi Berlinalékon díjazott, az EU MEDIA programja által támogatott filmek

2003

Arany Medve

Ezen a világon (In This World)

Michael Winterbottom

2004

Arany Medve

Fallal szemben (Gegen Die Wand)

Fatih Akin

2005

Ezüst Medve – legjobb rendező

Sophie Scholl – Aki szembeszállt Hitlerrel (Sophie Scholl - The final days)

Marc Rothemund

2006

Ezüst Medve – legjobb rendező

Út Guantanamóba (The Road to Guantanamo)

Michael Winterbottom

2006

Ezüst Medve – legjobb színésznő

Requiem egy lányért (Requiem)

Sandra Hüller

2006

Ezüst Medve – legjobb színész

Elemi részecskék (The Elementary Particles)

Moritz Bleibtreu

2006

Kristály Medve – legjobb ifjúsági film

Győzni fogunk (Drømmen - the Dream)

Niels Arden Oplev

2007

Ezüst Medve – legjobb színésznő

Yella

Nina Hoss

2010

Ezüst Medve – legjobb rendező

Szellemíró (The Ghostwriter)

Roman Polanski

2011

Zsűri Nagydíja

A torinói ló

Béla Tarr

2011

Legjobb első fim

A guardista (The Guard)

John Michael McDonagh

2012

Arany Medve

Caesar Must Die

Paolo &Vittorio Taviani

2012

Ezüst Medve – legjobb színész

Egy veszedelmes viszony (A Royal Affair)

Mikkel Følsgaard

2012

Ezüst Medve – legjobb forgatókönyv

Egy veszedelmes viszony (A Royal Affair)

Nikolaj Arcel és Rasmus Heisterberg

3. Az EU MEDIA programja által támogatott jelentős német filmek

Good Bye, Lenin (Wolfgang Becker, 2003)

2003 legjobb film, legjobb színész, legjobb forgatókönyv, Európai Filmdíj

2003 Blauer Engel, legjobb európai film, Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

2004 legjobb külföldi film, César-díj

Fallal szemben/Gegen Die Wand/Head on (Fatih Akin)

2004 Arany Medve, Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

2004 közönségdíj, Berlini Filmfesztivál

A pityergő teve története /Die Geschichte Vom Weinenden Kamel/The Story of the Weeping Camel (Byambasuren Davaa, 2003)

2004 legjobb rendező (dokumentumfilmek kategória), az amerikai rendezők szakszervezetének (Directors Guild of America) díja

2005 legjobb dokumentumfilm (jelölés), Oscar-díj

A mások élete/Das Leben Der Anderen/The Lives of Others (Florian Henckel von Donnersmarck, 2006)

2006 legjobb külföldi film, Oscar-díj

2006 legjobb film, legjobb színész, legjobb forgatókönyv, Európai Filmdíj

2008 legjobb külföldi film, César-díj

A másik oldalon/Auf Der Anderen Seite/ The edge of heaven (Fatih Akin)

2007 legjobb forgatókönyv, Cannes-i Filmfesztivál

2007 legjobb forgatókönyv, Európai Filmdíj

2007 az Európai Parlament európai filmművészeti LUX díja

2007 jelölés: legjobb külföldi film (Németország jelöltje), Oscar-díj

Soul Kitchen (Fatih Akin)

2009 a zsűri különdíja, Velencei Filmfesztivál

A fehér szalag/Das Weiße Band/The White Ribbon (Michael Haneke, 2009)

2009 Arany Pálma, Cannes-i Filmfesztivál

2009 legjobb film, legjobb rendező, legjobb forgatókönyv, Európai Filmdíj

2009 jelölés: legjobb külföldi film (Németország jelöltje), Oscar-díj

Pina Bausch /Pina (Wim Wenders, 2011)

2012 legjobb dokumentumfilm (jelölés), Oscar-díj

2011 legjobb dokumentumfilm, Európai Filmdíj

Barbara (Christian Petzold)

2012 Ezüst Medve – legjobb rendező, Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

2012 legjobb film, Német Filmdíj

2012 jelölés: legjobb külföldi film (Németország jelöltje), Oscar-díj

Járhatatlan út/Halt Auf Freier Strecke/Stopped On Track (Andreas Dresen)

2011 fődíj: Un Certain Regard, Cannes-i Filmfesztivál

2012 Német Filmdíj: legjobb film, legjobb főszereplő, legjobb mellékszereplő, legjobb rendező

Lore (Cate Shortland)

2012 közönségdíj, Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál

2012 Stockholmi Nemzetközi Filmfesztivál, legjobb film, legjobb főszereplő, legjobb művészeti tervezés, legjobb zene

2012 Filmfest Hamburg, kritikusok díja


Side Bar