Navigation path

Left navigation

Additional tools

Euroopan komissio

Lehdistötiedote

Bryssel 6.2.2013

Berliinin elokuvajuhlilla nähdään 17 EU:n Media-ohjelmasta tukea saanutta elokuvaa

Berliinissä 7.–17.2. järjestettävillä 63. Berlinale-elokuvajuhlilla esitellään parhaita uusia eurooppalaisia ja kansainvälisiä elokuvia, joista 17 on saanut tukea EU:n audiovisuaalialan Media-ohjelmasta (ks. liite). Näiden elokuvien rahoitustuen yhteismäärä on lähes miljoona euroa. Tuotanto-, markkinointi- ja jakelutuella halutaan edistää eurooppalaisten elokuvien levitystä oman maan ulkopuolella sekä yleisemmin Euroopan elokuva-alan monimuotoisuutta ja kilpailukykyä. Media-ohjelmasta tuetaan myös neljää festivaalin päätapahtumista, joista yksi on Shooting Stars -palkinnon myöntäminen. Palkinnon saa vuosittain kymmenen nousukiidossa olevaa nuorta eurooppalaista näyttelijälupausta. Muita tapahtumia ovat nuorten elokuvantekijöiden Berlinale Talent Campus ‑työpajat, Co-Production Market -yhteistuotantofoorumi ja Berlinale Residency ‑stipendiohjelma (ks. jäljempänä).

Koulutuksesta, kulttuurista, monikielisyydestä ja nuorisoasioista vastaava komissaari Androulla Vassiliou kommentoi elokuvajuhlien tarjontaa: ”On ilahduttavaa, että Berlinale-festivaalin järjestäjät pitävät EU-tukea saaneista elokuvista yhtä paljon kuin mekin. Festivaali tarjoaa loistavan tilaisuuden tehdä tunnetuksi eurooppalaisia elokuvantekijöitä ja Media-ohjelmaa, ja toivon sille pitkää ikää. EU voi kohdennetuin investoinnein tuoda huomattavaa lisäarvoa audiovisuaali- ja kulttuurialoille, joilla on tärkeä merkitys talouden ja työllisyyden kannalta. Uskon, että EU:n uusi Luova Eurooppa ‑ohjelma, joka kattaa nykyiset Media- ja Kulttuuri-ohjelmat, saa pian jäsenmaiden ja Euroopan parlamentin hyväksynnän. Luova Eurooppa ‑ohjelman seitsemän vuoden ehdotettu budjetti on 1,8 miljardia euroa. Laajemmasta näkökulmasta tarkasteltuna määrä on verrattain pieni, mutta se auttaa Euroopan elokuva-alaa selviytymään digitalisoitumisen ja globalisoitumisen tuomista haasteista. Sen avulla edistetään jatkossakin Euroopan kulttuurista ja kielellistä moninaisuutta.

Vuoden 2013 Shooting Stars -tähtikaartissa on mukana Suomen Laura Birn. Vuoden muut näyttelijälupaukset ovat Luca Marinelli (Italia), Arta Dobroshi (Kosovo), Christa Théret (Ranska), Ada Condeescu (Romania), Nermina Lukač (Ruotsi), Saskia Rosendahl (Saksa), Jure Henigman (Slovenia), Carla Juri (Sveitsi) ja Mikkel Boe Følsgaard (Tanska). He osallistuvat elokuvajuhlien yhteydessä järjestettävään valokuvaussessioon ja lehdistökonferenssiin, joka järjestetään sunnuntaina 10.2. (klo 12.30, Hotel de Rome, Behrenstraße 37).

Nykyistä Media-ohjelmaa ja tulevaa Luova Eurooppa ‑ohjelmaa esitellään maanantaina 11.2. järjestettävässä tiedotustilaisuudessa, johon osallistuu Euroopan komission Media-yksikön sekä koulutuksen, audiovisuaalialan ja kulttuurin toimeenpanoviraston EACEA:n edustajia (klo 11.00, hotelli Ritz-Carlton, Potsdamer Platz 3). Komissio isännöi festivaaleilla myös elokuvatuottajille, jakelijoille ja kouluttajille suunnattua Media-tiedotuspistettä.

Taustaa

Shooting Stars -tähdet valitaan tänä vuonna 16. kertaa. Palkinnolla halutaan tuoda esiin nuoria eurooppalaisia näyttelijälupauksia. Kymmenen näyttelijän tähtikaartin valitsee asiantuntijaraati European Film Promotion ‑verkoston jäsenten esittämän ehdokasluettelon perusteella. Verkosto muodostuu 36 Euroopan maan alan ammattijärjestöistä. Monet aiempien vuosien palkituista ovat tehneet myöhemmin menestyksekästä kansainvälistä uraa. Palkinnon ovat saaneet muassa Daniel Craig (007 Skyfall, Casino Royale), Daniel Brühl (Goodbye Lenin, Kunniattomat paskiaiset), Ludivine Sagnier (Swimming Pool, Un secret), Maria Bonnevie (The Banishment), Rachel Weisz (Uskollinen puutarhuri, Syvänsininen meri), Moritz Bleibtreu (Baader Meinhof Komplex, Soul Kitchen), Johanna Wokalek (Baader Meinhof Komplex, Paavi Johanna) ja Nina Hoss (Wolfsburg, Barbara). European Film Promotion ‑verkosto ja Shooting Stars -ohjelma ovat saaneet Media-ohjelmasta tukea 132 000 euroa, mikä on puolet hankkeen vuoden 2013 budjetista.

Berlinale-festivaalin Talent Campus -foorumi tarjoaa koulutusta yli 350 nuorelle elokuvantekijälle erilaisissa työpajoissa ja asiantuntijaluennoilla. Se on aiempina vuosina avannut monelle nuorelle ohjaajalle ovia kansainväliselle uralle. Campus -hankkeen perustivat vuonna 2002 Dieter Kosslick (Berlinale-festivaalin johtaja), Paul Trijbits (Jane Eyre- ja Tamara Drewe ‑elokuvien vastaava tuottaja) ja Klaus Keil (Filmboard/Medienboard-organisaation entinen pääjohtaja). Tilaisuuksissa ovat olleet mukana muiden muassa ohjaajat Mike Leigh, Wim Wenders, Jia Zhangke ja Anthony Minghella sekä näyttelijä Juliette Binoche. Talent Campus -hanke saa Media-ohjelmasta vuosittain tukea 300 000 euroa, mikä on noin puolet sen budjetista.

Berlinalen Co-Production Market -yhteistuotantofoorumilla esitellään potentiaalisille sijoittajille joka vuosi noin 40 elokuvahanketta. Hankkeista noin 65 % on eurooppalaista alkuperää. Media-ohjelmasta on tuettu foorumia vuodesta 2005. Tämän vuoden rahoitusosuus on 105 000 euroa.

Berlinale Residency on kansainvälinen stipendiohjelma, jonka tuella kuusi elokuvaohjaajaa pääsee neljäksi kuukaudeksi Berliiniin markkinoimaan elokuviaan. Viimeisin Berlinale Residency ‑ohjelma on saanut 154 000 euroa tukea kansainvälisestä Media Mundus ‑yhteistyöohjelmasta.

Media-ohjelmasta myönnetään kaiken kaikkiaan 755 miljoonaa euroa tukea Euroopan elokuvateollisuudelle vuosina 2007–2013. Päätavoitteena on parantaa eurooppalaisten elokuvien levitystä ja myynninedistämistä sekä lujittaa alan kilpailukykyä.

Euroopan komissio on esittänyt tulevan Luova Eurooppa ‑ohjelman (2014–2020) budjetiksi 1,8 miljardia euroa. Yli 900 miljoonaa euroa tästä budjetoidusta määrästä on tarkoitus osoittaa ohjelman Media-osiolle.

Lisätietoja

Euroopan komissio: http://ec.europa.eu/education/index_en.htm http://ec.europa.eu/media

Androulla Vassilioun verkkosivusto

Androulla Vassiliou Twitterissä: @VassiliouEU

Berlinale-festivaali, Talent Campus, Co-production Market:

www.berlinale.de/en/HomePage.html

Shooting stars: www.shooting-stars.eu

Yhteyshenkilöt:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

Liite

Berliinin elokuvajuhlilla 2013 esitettävät EU:n Media-ohjelmasta tukea saaneet elokuvat

The Spirit of ’45, Ken Loach (Yhdistynyt kuningaskunta, Berlinale Special)

Elle s'en va (On my Way), Emmanuelle Bercot (Ranska, kilpailusarja)

La Religieuse (Die Nonne), Guillaume Nicloux (Ranska/Saksa/Belgia, kilpailusarja)

Layla Fourie, Pia Marais (Saksa/Etelä-Afrikka/Ranska/Alankomaat, kilpailusarja)

Paradies: Hoffnung (Paradise: Hope), Ulrich Seidl (Itävalta/Ranska/Saksa, kilpailusarja)

Poziţia Copilului (Child's Pose), Călin Peter Netzer (Romania, kilpailusarja)

Night Train to Lisbon (Nachtzug nach Lissabon), Bille August (Saksa/Sveitsi/Portugali, kilpailusarjan ulkopuolella)

Slow Food Story, Stefano Sardo (Italia, Culinary Cinema)

Krugovi (Circles), Srdan Golubović (Serbia/Saksa, Forum)

La Plaga (The Plague), Neus Ballús (Espanja, Forum)

Materia oscura (Dark Matter), Massimo D’Anolfi ja Martina Parenti (Italia, Forum)

Shirley – Visions of Reality, Gustav Deutsch (Itävalta, Forum)

The Weight of Elephants, Daniel Josh Borgman (Uusi-Seelanti/Tanska, Forum)

Nono, Het Zigzag Kind (Nono, the Zigzag Kid), Vincent Bal (Alankomaat/Belgia, Generation Kplus)

Boven is het stil (It's all so Quiet), Nanouk Leopold (Alankomaat/Saksa, Panorama)

Belleville Baby, Mia Engberg (Ruotsi, Panorama)

The Act of Killing, Joshua Oppenheimer (Tanska/Norja/Yhdistynyt kuningaskunta, Panorama)

Berlinale-festivaalin elokuvien kirjo on laaja. ”Culinary Cinema” -sarjassa esitetään ruokaan ja ympäristöön keskittyviä elokuvia. ”Panorama Special” ‑sarjan valikoimaan kuuluu niin nimekkäiden ohjaajien uusia elokuvia kuin esikoiselokuvia ja mielenkiintoisia löytöjäkin. ”Generation”-elokuvien kohdeyleisönä ovat nuoret (”K Plus” on lastenelokuvien ja ”14 Plus” nuortenelokuvien sarja). "Perspektive Deutsches Kino" ‑sarjassa esitellään uusia saksalaisia ohjaajalahjakkuuksia.

2. Berlinale-festivaaleilla aiempina vuosina palkittuja EU:n Media-ohjelmasta tukea saaneita elokuvia

2003

Kultainen karhu

In This World

Michael Winterbottom

2004

Kultainen karhu

Gegen Die Wand

Fatih Akin

2005

Hopeinen karhu – paras ohjaaja

Sophie Scholl - The Final Days

Marc Rothemund

2006

Hopeinen karhu – paras ohjaaja

The Road to Guantanamo

Michael Winterbottom

2006

Hopeinen karhu – paras naisnäyttelijä

Requiem

Sandra Hüller

2006

Hopeinen karhu – paras miesnäyttelijä

The Elementary Particles

Moritz Bleibtreu

2006

Kristallikarhu - Paras elokuva

Drømmen - the Dream

Niels Arden Oplev

2007

Hopeinen karhu – paras naisnäyttelijä

Yella

Nina Hoss

2010

Hopeinen karhu – paras ohjaaja

The Ghostwriter

Roman Polanski

2011

Tuomariston pääpalkinto

The Turin Horse

Béla Tarr

2011

Paras esikoisohjaus

The Guard

John Michael McDonagh

2012

Kultainen karhu

Caesar Must Die

Paolo ja Vittorio Taviani

2012

Hopeinen karhu – paras miesnäyttelijä

A Royal Affair

Mikkel Følsgaard

2012

Hopeinen karhu – paras käsikirjoitus

A Royal Affair

Nikolaj Arcel ja Rasmus Heisterberg

3. EU:n Media-ohjelmasta tukea saaneita saksalaisia menestyselokuvia

Goodbye Lenin (Wolfgang Becker, 2003)

2003 Paras elokuva, paras miesnäyttelijä, paras käsikirjoitus, European Film Awards

2003 Blauer Engel -palkinto parhaasta eurooppalaisesta elokuvasta, Berlinale

2004 Paras ulkomainen elokuva, César-palkinnot

Gegen Die Wand / Head on (Fatih Akin)

2004 Kultainen karhu, Berlinale

2004 Yleisön suosikki, European Film Awards

Die Geschichte Vom Weinenden Kamel / The Story of the Weeping Camel (Byambasuren Davaa, 2003)

2004 Paras dokumenttiohjaaja, Directors Guild of America Awards

2005 Paras dokumentti -sarjan finalisti, Oscar-palkinnot

Das Leben Der Anderen / The Lives of Others (Florian Henckel von Donnersmarck, 2006)

2006 Paras vieraskielinen elokuva, Oscar-palkinnot

2006 Paras elokuva, paras miesnäyttelijä, paras käsikirjoitus, European Film Awards

2008 Paras ulkomainen elokuva, César-palkinnot

Auf Der Anderen Seite / The Edge of Heaven (Fatih Akin)

2007 Paras käsikirjoitus, Cannesin elokuvajuhlat

2007 Paras käsikirjoitus, European Film Awards

2007 Euroopan parlamentin Lux-elokuvapalkinto

2007 Saksan ehdokas parhaaksi vieraskieliseksi elokuvaksi, Oscar-palkinnot

Soul Kitchen (Fatih Akin)

2009 Tuomariston erikoispalkinto, Venetsian elokuvajuhlat

Das Weisse Band / The White Ribbon (Michael Haneke, 2009)

2009 Kultainen palmu, Cannesin elokuvajuhlat

2009 Paras elokuva, paras ohjaaja, paras käsikirjoitus, European Film Awards

2009 Saksan ehdokas parhaaksi vieraskieliseksi elokuvaksi, Oscar-palkinnot

Pina (Wim Wenders, 2011)

2012 Paras dokumentti -sarjan finalisti, Oscar-palkinnot

2011 Paras dokumentti, European Film Awards

Barbara (Christian Petzold)

2012 Hopeinen karhu, paras ohjaaja, Berlinale

2012 Paras elokuva, Saksan elokuvapalkinnot

2012 Saksan ehdokas parhaaksi vieraskieliseksi elokuvaksi, Oscar-palkinnot

Halt Auf Freier Strecke / Stopped On Track (Andreas Dresen)

2011 Pääpalkinto – Un Certain Regard, Cannesin elokuvajuhlat

2012 Paras elokuva, paras pääosan esittäjä, paras sivuosan esittäjä, paras ohjaaja, Saksan elokuvapalkinnot

Lore (Cate Shortland)

2012 Yleisön palkinto, Locarnon elokuvajuhlat

2012 Paras elokuva, paras näyttelijä, paras suunnittelu, paras musiikki, Tukholman elokuvajuhlat

2012 Kriitikkojen valinta, Filmfest Hamburg


Side Bar