Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δελτίο Τύπου

Βρυξέλλες, 6 Φεβρουαρίου 2013

Στη Μπερλινάλε θα προβληθούν 17 ταινίες που υποστηρίζονται από το πρόγραμμα MEDIA της ΕΕ

Για δύο εβδομάδες (7-17 Φεβρουαρίου), στο 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου (Μπερλινάλε) θα προβληθούν ορισμένες από τις καλύτερες ευρωπαϊκές και ξένες κινηματογραφικές ταινίες, μεταξύ των οποίων και 17 ταινίες που είχαν την υποστήριξη του προγράμματος MEDIA της ΕΕ (βλ. τον κατάλογο του παραρτήματος). Μέχρι σήμερα, οι ταινίες αυτές έχουν λάβει συνολικά από το πρόγραμμα περίπου 1 εκατ. ευρώ. Σκοπός του προγράμματος είναι να τονωθεί η πολυμορφία και η ανταγωνιστικότητα μέσω της χρηματοδότησης της παραγωγής, της προώθησης και της διανομής ευρωπαϊκών ταινιών εκτός της χώρας προέλευσής τους. Το πρόγραμμα MEDIA υποστηρίζει επίσης τέσσερις από τους κυριότερους πόλους έλξης του φεστιβάλ: το «Shooting Stars», που παρουσιάζει τους 10 σημαντικότερους ανερχόμενους νέους ηθοποιούς στην Ευρώπη, το «Berlinale Talent Campus», το «Co-Production Market» και το «Berlinale Residency» (βλ. παρακάτω για λεπτομέρειες).

Η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας, δήλωσε: «Είμαι ενθουσιασμένη που η Μπερλινάλε υποδέχτηκε αυτές τις ταινίες τόσο θετικά όσο κι εμείς. Το φεστιβάλ αυτό είναι μια καταπληκτική πλατφόρμα για τους ευρωπαίους κινηματογραφιστές και για το πρόγραμμα MEDIA – και μακάρι να εξακολουθήσει να είναι για πολύ καιρό ακόμα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει σημαντική προστιθέμενη αξία μέσω στοχευμένων επενδύσεων στον οπτικοακουστικό και τον πολιτιστικό τομέα, η συμβολή των οποίων στην οικονομία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Είμαι πεπεισμένη ότι το νέο πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη», το οποίο περιλαμβάνει το πρόγραμμα MEDIA και το πρόγραμμα «Πολιτισμός», θα εγκριθεί σύντομα από τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η πρότασή μας προβλέπει επταετή προϋπολογισμό ύψους 1,8 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη». Παρά το γεγονός ότι το ποσό αυτό είναι σχετικά μικρό, αν λάβουμε υπόψη το εύρος του τομέα, θα βοηθήσει την ευρωπαϊκή βιομηχανία κινηματογράφου να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της ψηφιοποίησης και της παγκοσμιοποίησης, προάγοντας παράλληλα την πολιτιστική και γλωσσική πολυμορφία.»

Οι φετινοί «Shooting Stars» είναι: ο Mikkel Boe Følsgaard (Δανία), η Laura Birn (Φινλανδία), η Christa Théret (Γαλλία), η Saskia Rosendahl (Γερμανία), ο Luca Marinelli (Ιταλία), η Arta Dobroshi (Κοσσυφοπέδιο), η Ada Condeescu (Ρουμανία), ο Jure Henigman (Σλοβενία), η Nermina Lukač (Σουηδία) και η Carla Juri (Ελβετία). Οι ηθοποιοί αυτοί θα συμμετάσχουν σε φωτογράφιση και συνέντευξη Τύπου την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου (στις 12:30, στο ξενοδοχείο «Hotel de Rome», Behrenstraße 37).

Τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου (στις 11:00, στο «Ritz-Carlton Hotel», Potsdamer Platz 3) θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με το πρόγραμμα MEDIA και το μελλοντικό πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη», με εκπροσώπους της μονάδας MEDIA της Επιτροπής και του Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα φιλοξενήσει επίσης ένα επιχειρηματικό κέντρο MEDIA στο φεστιβάλ για τους παραγωγούς και τους διανομείς ταινιών, καθώς και για τους κινηματογραφικούς εκπαιδευτές.

Ιστορικό

Η πρωτοβουλία «Shooting Stars», που κλείνει φέτος 16 χρόνια, φέρνει στο προσκήνιο τους καλύτερους νέους ευρωπαίους ηθοποιούς. Μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων επέλεξε από μια λίστα υποψηφίων, την οποία κατάρτισαν τα μέλη του ευρωπαϊκού δικτύου προώθησης κινηματογραφικών ταινιών στο οποίο συμμετέχουν επαγγελματικές οργανώσεις από 36 ευρωπαϊκές χώρες, δέκα νέους αστέρες απ’ όλη την Ευρώπη. Πολλοί από τους νικητές των προηγούμενων ετών έχουν ιδιαίτερα επιτυχημένη διεθνή καριέρα. Μεταξύ των παλαιότερων «Shooting Stars» περιλαμβάνονται οι Daniel Craig (Skyfall, Casino Royale), Daniel Brühl [Good Bye, Lenin!, Inglorious Basterds (Αδωξοι μπάσταρδη)], Ludivine Sagnier [Swimming Pool (Η πισίνα), Un secret (Το μυστικό)], Maria Bonnevie [The Banishment (Η Αποξένωση)], Rachel Weisz [The Constant Gardener (Ο επίμονος κηπουρός), The Deep Blue Sea (Το βαθύ μπλε του έρωτα)],  Moritz Bleibtreu [The Baader Meinhof Complex (Το Σύμπλεγμα Baader Meinhof), Soul Kitchen], Johanna Wokalek [The Baader Meinhof Complex (Το Σύμπλεγμα Baader Meinhof), Pope Joan (Πάπισσα Ιωάννα)] και Nina Hoss [Wolfsburg, Barbara (Μπάρμπαρα)]. Το πρόγραμμα MEDIA χορήγησε 132.000 ευρώ για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής κινηματογραφικής παραγωγής και για το «Shooting Stars», ποσό που αντιστοιχεί στον μισό προϋπολογισμό για το 2013.

Το Berlinale Talent Campus παρέχει κατάρτιση σε περισσότερους από 350 νέους κινηματογραφιστές από όλο τον κόσμο, οι οποίοι συμμετέχουν σε εργαστήρια και «μάστερ κλας» με κορυφαίους ειδικούς. Κατά το παρελθόν, το Campus έχει δώσει σε πολλούς νέους σκηνοθέτες τη δυνατότητα να κάνουν το πρώτο βήμα προς μια διεθνή καριέρα. Το Campus ξεκίνησε το 2002 από τον Dieter Kosslick (διευθυντή της Μπερλινάλε), τον Paul Trijbits [εκτελεστικό παραγωγό των ταινιών Jane Eyre (Τζέιν Έιρ) και Tamara Drewe (Η επεισοδιακή επιστροφή της Ταμάρα Ντρου)] και τον Klaus Keil (πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του Filmboard/ Medienboard). Συνεργαζόμενοι φορείς περιέλαβαν τους σκηνοθέτες Mike Leigh, Wim Wenders, Jia Zhangke και Anthony Minghella, καθώς και την ηθοποιό Juliette Binoche. Το πρόγραμμα MEDIA χορηγεί κάθε χρόνο στο Talent Campus 300.000 ευρώ– ποσό που αντιστοιχεί στον μισό προϋπολογισμό του.

Το Berlinale Co-production Market είναι ένα φόρουμ συμπαραγωγής στο οποίο παρουσιάζονται κάθε χρόνο 40 σχέδια ταινιών σε πιθανούς επενδυτές. Το 65% περίπου των παραγωγών αυτών προέρχονται από την Ευρώπη. Το πρόγραμμα MEDIA υποστηρίζει το φόρουμ από το 2005 και για τη φετινή εκδήλωση χορήγησε 105.000 ευρώ.

Το Berlinale Residency είναι ένα διεθνές πρόγραμμα υποτροφιών, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε έξι κινηματογραφιστές να παρουσιάσουν το έργο τους στο Βερολίνο επί τέσσερις μήνες, ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο. Το Berlinale Residency έλαβε φέτος 154.000 ευρώ από το πρόγραμμα «MEDIA Mundus», τη διεθνή έκδοση του προγράμματος MEDIA.

Συνολικά, το πρόγραμμα MEDIA θα χορηγήσει 755 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας κινηματογράφου από το 2007-2013, έχοντας ως στόχο την καλύτερη διανομή και προώθηση των ευρωπαϊκών ταινιών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τομέα.

H Επιτροπή έχει προτείνει προϋπολογισμό ύψους 1,8 δισ. ευρώ για το νέο πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» (2014-2020)· από το ποσό αυτό θα χορηγηθούν στο MEDIA περισσότερα από 900 εκατ. ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες

Ευρωπαϊκή Επιτροπή:  http://ec.europa.eu/media

Δικτυακός τόπος της κ. Ανδρούλλας Βασιλείου

Ακολουθήστε την κ. Ανδρούλλα Βασιλείου στο Twitter @VassiliouEU

Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου (Μπερλινάλε), Talent Campus, Co-production Market: www.berlinale.de/en/HomePage.html

Shooting stars: www.shooting-stars.eu

Αρμόδιοι υπάλληλοι:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58)· Twitter: @DennisAbbott

Ντίνα Αβραάμ (+32 2 295 96 67)

Παράρτημα

Ταινίες που υποστηρίζονται από το πρόγραμμα MEDIA στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου το 2013

The Spirit of ’45 του Ken Loach (ΗΒ, ειδική προβολή)

Elle s'en va (On my Way) της Emmanuelle Bercot (Γαλλία, διαγωνιστικό μέρος)

La Religieuse (Die Nonne) του Guillaume Nicloux (Γαλλία/Γερμανία/Βέλγιο, διαγωνιστικό μέρος)

Layla Fourie της Pia Marais (Γερμανία/Νότια Αφρική/Γαλλία/Κάτω Χώρες, διαγωνιστικό μέρος)

Paradies: Hoffnung (Paradise: Hope) του Ulrich Seidl (Αυστρία/Γαλλία/Γερμανία, διαγωνιστικό μέρος)

Poziţia Copilului (Child's Pose) του Călin Peter Netzer (Ρουμανία, διαγωνιστικό μέρος)

Night Train to Lisbon (Nachtzug nach Lissabon) του Bille August (Γερμανία/Ελβετία/Πορτογαλία, εκτός διαγωνιστικού μέρους)

Slow Food Story του Stefano Sardo (Ιταλία, Culinary Cinema)

Krugovi (Circles) του Srdan Golubović (Σερβία/Γερμανία, Φόρουμ)

La Plaga (The Plague) της Neus Ballús (Ισπανία, Φόρουμ)

Materia oscura (Dark Matter) των Massimo DAnolfi και Martina Parenti (Ιταλία, Φόρουμ)

ShirleyVisions of Reality του Gustav Deutsch (Αυστρία, Φόρουμ)

The Weight of Elephants του Daniel Josh Borgman (Νέα Ζηλανδία/Δανία, Φόρουμ)

Nono, Het Zigzag Kind (Nono, the Zigzag Kid) του Vincent Bal (Κάτω Χώρες/Βέλγιο, Generation Kplus)

Boven is het stil (It's all so Quiet) της Nanouk Leopold (Κάτω Χώρες/Γερμανία, Πανόραμα)

Belleville Baby της Mia Engberg (Σουηδία, Πανόραμα)

The Act of Killing του Joshua Oppenheimer (Δανία/Νορβηγία/ΗΒ, Πανόραμα)

Οι επιλογές της Μπερλινάλε καλύπτουν πολλά κινηματογραφικά είδη: όπως το «Culinary Cinema», που έχει ως επίκεντρο ταινίες με θέμα το φαγητό και το περιβάλλον· το πρόγραμμα «Panorama Special», που περιλαμβάνει νέες ταινίες καταξιωμένων σκηνοθετών, πρώτες ταινίες και νέες ανακαλύψεις· τις ταινίες «Generation», που απευθύνονται στο νεαρό κοινό («K Plus», για παιδιά και «14 Plus» για εφήβους). Το πρόγραμμα Perspektive Deutsches Kino αναδεικνύει νέα σκηνοθετικά ταλέντα στη Γερμανία.

2. Ταινίες που έχουν υποστηριχθεί από το πρόγραμμα MEDIA και έχουν διακριθεί παλαιότερα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου

2003

Χρυσή Άρκτος

In This World (Στα σύνορα του κόσμου)

Michael Winterbottom

2004

Χρυσή Άρκτος

Gegen Die Wand (Μαζί ποτέ)

Fatih Akin

2005

Αργυρή Άρκτος Καλύτερου σκηνοθέτη

Sophie Scholl - The Final Days (Sophie Scholl - Οι τελευταίες μέρες)

Marc Rothemund

2006

Αργυρή Άρκτος Καλύτερου σκηνοθέτη

The Road to Guantanamo (Ο δρόμος για το Γκουαντάναμο)

Michael Winterbottom

2006

Αργυρή Άρκτος Πρώτου γυναικείου ρόλου

Requiem (Ρέκβιεμ)

Sandra Hüller

2006

Αργυρή Άρκτος Πρώτου ανδρικού ρόλου

The Elementary Particles (Τα στοιχειώδη σωματίδια)

Moritz Bleibtreu

2006

Κρυστάλλινη Άρκτος Καλύτερης ταινίας

Drømmen - the Dream

Niels Arden Oplev

2007

Αργυρή Άρκτος - Πρώτου γυναικείου ρόλου

Yella

Nina Hoss

2010

Αργυρή Άρκτος - Καλύτερου σκηνοθέτη

The Ghostwriter (Αόρατος συγγραφέας)

Roman Polanski

2011

Μέγα Βραβείο της κριτικής επιτροπής

The Turin Horse (Το άλογο του Τορίνο)

Béla Tarr

2011

Βραβείο καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη

The Guard (Εκτός νόμου και χρόνου)

John Michael McDonagh

2012

Χρυσή Άρκτος

Caesar Must Die (Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει)

Paolo & Vittorio Taviani

2012

Αργυρή Άρκτος – Πρώτου ανδρικού ρόλου

A Royal Affair (Μια βασιλική σχέση)

Mikkel Følsgaard

2012

Αργυρή Άρκτος – Καλύτερου σεναρίου

A Royal Affair (Μια βασιλική σχέση)

Nikolaj Arcel και Rasmus Heisterberg

3. Σημαντικές γερμανικές ταινίες που έχουν υποστηριχθεί από το πρόγραμμα MEDIA

Good Bye, Lenin (Wolfgang Becker, 2003)

2003 Βραβείο καλύτερης ταινίας, πρώτου ανδρικού ρόλου και καλύτερου σεναρίου από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου

2003 Βραβείο Blauer Engel καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας, Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου

2004 Βραβείο César καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας

Gegen Die Wand (Μαζί ποτέ) (Fatih Akin)

2004 Χρυσή Άρκτος, Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου

2004 Βραβείο κοινού, Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου

Die Geschichte Vom Weinenden Kamel (Η ιστορία της καμήλας που δάκρυσε) (Byambasuren Davaa, 2003)

2004 Βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας – ντοκιμαντέρ, Αμερικανική Ένωση Σκηνοθετών

2005 Υποψήφια για Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ

Das Leben Der Anderen (Οι ζωές των άλλων) (Florian Henckel von Donnersmarck, 2006)

2006 Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας

2006 Βραβείο καλύτερης ταινίας, πρώτου ανδρικού ρόλου και καλύτερου σεναρίου από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου

2008 Βραβείο César καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας

Auf Der Anderen Seite (Η άκρη του ουρανού) (Fatih Akin)

2007 Καλύτερου σεναρίου, Φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών

2007 Καλύτερου σεναρίου, Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου

2007 Βραβείο Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

2007 Γερμανική υποψηφιότητα για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας

Soul Kitchen (Fatih Akin)

2009 Ειδικό βραβείο της επιτροπής, Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας

Das Weisse Band (Η λευκή κορδέλα) (Michael Haneke, 2009)

2009 Χρυσός φοίνικας, Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών

2009 Καλύτερης ταινίας, καλύτερου σκηνοθέτη, καλύτερου σεναρίου, Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου

2009 Γερμανική υποψηφιότητα για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας

Pina (Wim Wenders, 2011)

2012 Υποψηφιότητα για το Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ

2011 Καλύτερου ντοκιμαντέρ, Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου

Barbara (Christian Petzold)

2012 Αργυρή Άρκτος καλύτερου σκηνοθέτη, Μπερλινάλε

2012 Καλύτερης ταινίας, Γερμανικά Βραβεία Κινηματογράφου

2012 Γερμανική υποψηφιότητα για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας

Halt Auf Freier Strecke (Στάση στη διαδρομή) (Andreas Dresen)

2011 Καλύτερης ταινίας - Ένα κάποιο βλέμμα, Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών

2012 Γερμανικά βραβεία κινηματογράφου: καλύτερης ταινίας, πρώτου ανδρικού ρόλου, δεύτερου ανδρικού ρόλου, καλύτερου σκηνοθέτη

Lore (Τα παιδιά του πολέμου) (Cate Shortland)

2012 Βραβείο κοινού, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Λοκάρνο

2012 Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Στοκχόλμη, καλύτερης ταινίας, πρώτου γυναικείου ρόλου, καλύτερου σχεδιασμού, καλύτερης μουσικής

2012 Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Αμβούργου, βραβείο κριτικών


Side Bar