Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 6 февруари 2013 г.

На Берлинския филмов фестивал ще бъдат прожектирани 17 филма, получили подкрепа по програмата МЕДИА на ЕС

В продължение на две седмици (7 — 17 февруари) по време на 63-тото издание на филмовия фестивал Берлинале ще бъдат показани някои от най-добрите нови европейски и световни филми, сред които и 17 филма (вж. списъка в приложението), получили подкрепа по линия на обновената програма МЕДИА на ЕС. Общо тези филми са получили досега близо 1 млн. евро по програмата, с която се цели да се насърчават разнообразието и конкурентоспособността чрез предоставяне на финансови средства за създаването, популяризирането и разпространението на европейски филми извън границите на държавите, в които са създадени. По програма МЕДИА се оказва подкрепа и за четири от основните прояви в рамките на фестивала: отличията „Shooting stars“ за 10-те най-ярки млади актьори в Европа, „Berlinale Talent Campus“, „Co-production Market“ и „Berlinale Residency“ (вж. подробностите по-долу).

Европейският комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта Андрула Василиу заяви: „Очарована съм, че на Берлинския фестивал тези филми получават също толкова висока оценка, каквато им даваме ние; фестивалът е великолепна сцена за изява на европейските филмови дейци, както и на програма МЕДИА, и дано това да продължи и занапред. Европейският съюз е източник на значителна добавена стойност чрез целенасочени инвестиции в аудио-визуалния сектор и в сектора на културата, които имат голямо значение за икономиката и за създаването на работни места. Уверена съм, че нашата нова програма „Творческа Европа“, която обхваща както МЕДИА, така и съществуващата програма „Култура“, скоро ще бъде одобрена от държавите членки и от Европейския парламент. В нашето предложение за „Творческа Европа“ сме заложили бюджет от 1,8 млрд. евро за седемгодишен период; макар че на общия фон това е относително малка сума, с нея ще се помогне на европейската филмова индустрия да се изправи пред произтичащите от цифровизацията и глобализацията предизвикателства, като същевременно се насърчават културното и езиковото разнообразие“.

Тазгодишните „Shooting stars“ са: Микел Бое Фьолсгард (Дания), Лаура Бирн (Финландия), Криста Тере (Франция), Саския Розендал (Германия), Лука Маринели (Италия), Арта Доброши (Косово), Ада Кондееску (Румъния), Юре Хенигман (Словения), Нермина Лукач (Швеция) и Карла Юри (Швейцария). Те ще вземат участие във фотосесия и пресконференция в неделя, 10 февруари (от 12,30 часа в Hotel de Rome, Behrenstraße 37).

Информационна сесия, която ще бъде посветена на сегашната програма МЕДИА и на бъдещата програма „Творческа Европа“ и в която ще участват представители на отговарящия за програмата МЕДИА отдел в Комисията и на Изпълнителната агенция за образование, аудиовизия и култура, ще се проведе на 11 февруари (от 11,00 часа в Ritz-Carlton Hotel, Potsdamer Platz 3) По време на фестивала Европейската комисия ще бъде също така домакин на бизнес център МЕДИА, предоставен на разположение на филмовите продуценти, разпространители и обучаващи лица.

Контекст

Вече за 16-та година инициативата „Shooting stars“ насочва светлината на прожекторите към най-добрите млади актьори в Европа. Жури от експерти избира десет млади актьори от цяла Европа от списък с потенциални кандидати, предложени от организациите членки на мрежата „European Film Promotion“, обединила професионални организации от 36 европейски държави. Много от предишните носители на отличието имат вече много успешни международни кариери. Сред тях са Даниел Крейг („Скайфол“, „Казино роял“), Даниел Брюл („Сбогом, Ленин!“, „Гадни копилета“), Людивин Сание („Басейнът“, „Тайна“), Мария Боневи („Изгнание“), Рейчъл Вайс („Вечният градинар“, „Синята бездна“), Мориц Блайбтрой („Комплекс Баадер-Майнхоф“, „Храна за душата“), Йохана Вокалек („Комплекс Баадер-Майнхоф“, „Папеса Йоана“) и Нина Хос („Волфсбург“, „Барбара“). По програма МЕДИА са предоставени 132 000 евро в подкрепа на „European Film Promotion“ и на наградите „Shooting stars“, което представлява половината от бюджета на проекта за 2013 г.

Berlinale Talent Campus“ е инициатива, чрез която на над 350 млади кинорежисьори от целия свят се предоставя възможност за обучение в ателиета и майсторски класове под ръководството на водещи специалисти. В миналото редица млади кинорежисьори са направили тук първите си стъпки към международна кариера. Инициативата бе подета през 2002 г. от Дитер Кослик (директор на фестивала „Берлинале“), Пол Триджбитс (изпълнителен продуцент на филмите „Джейн Еър“, „Тамара Дрю“) и Клаус Кайл (бивш изпълнителен директор на Filmboard/Medienboard). Сред имената на сътрудниците са тези на режисьорите Майк Ли, Вим Вендерс, Цзя Чжанке, Антъни Мингела, както и на актрисата Жюлиет Бинош. Годишно по програма МЕДИА се предоставят 300 000 евро за „Talent Campus“, което се равнява на половината от неговия бюджет.

Berlinale Co-production Market“ е събитието, на което всяка година около 40 филмови проекта се представят на потенциални инвеститори. Около 65 % от проектите са от Европа. МЕДИА подкрепя това събитие от 2005 г., като за тази година приносът ѝ за него е в размер на 105 000 евро.

Berlinale Residency“ е международна партньорска програма, чрез която се дава възможност на кинорежисьори да работят върху своите проекти в Берлин в продължение на четири месеца, считано от м. септември. Тази година за програмата са предоставени 154 000 евро по линия на „MEDIA Mundus“, международният вариант на програма МЕДИА.

Като цяло по програма МЕДИА ще се осигурят общо 755 млн. евро за подкрепа на европейската филмова индустрия през периода 2007 — 2013 г., като целта е да се подобри разпространението и популяризирането на европейските филми, както и да се засили конкурентоспособността на сектора.

Комисията предлага бюджет в размер на 1,8 млрд. евро за новата програма „Творческа Европа“ (2014 — 2020 г.), като над 900 млн. евро от него ще бъдат заделени за направление „МЕДИА“.

За повече информация

Европейска комисия:  http://ec.europa.eu/media

Уебсайт на комисар Андрула Василиу

Публикациите на Андрула Василиу в Туитър можете да проследите на @VassiliouEU

Филмов фестивал Берлинале“, „Talent Campus“, „Co-production Market“:

www.berlinale.de/en/HomePage.html

Shooting stars“: www.shooting-stars.eu

За контакти:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Туитър: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

Приложение

Филми, получили подкрепа по програма МЕДИА на ЕС, на Берлинския филмов фестивал 2013 г.

The Spirit of ’45 на Кен Лоуч (Обединеното кралство, Берлинале - специална програма)

Elle s'en va (On my Way) на Еманюел Берко (Франция, Конкурсна програма)

La Religieuse (Die Nonne) на Гийом Никлу (Франция/Германия/Белгия, Конкурсна програма)

Layla Fourie на Пиа Маре (Германия/Южна Африка/Франция/Нидерландия, Конкурсна програма)

Paradies: Hoffnung (Paradise: Hope) на Улрих Зайдел (Австрия/Франция/Германия, Конкурсна програма)

Poziţia Copilului (Child's Pose) на Калин Петер Нетцер (Румъния, Конкурсна програма)

Night Train to Lisbon (Nachtzug nach Lissabon) на Биле Аугуст (Германия/Швейцалия/Португалия, Извън конкурсната програма)

Slow Food Story на Стефано Сардо (Италия, Кулинарно кино)

Krugovi (Circles) на Сърдан Голубович (Сърбия/Германия, Форум)

La Plaga (The Plague) на Неус Балус (Испания, Форум)

Materia oscura (Dark Matter) на Масимо Д’Анолфи и Мартина Паренти (Италия, Форум)

Shirley – Visions of Reality на Густав Дойч (Австрия, Форум)

The Weight of Elephants на Даниел Йозеф Боргман (Нова Зеландия/Дания, Форум)

Nono, Het Zigzag Kind (Nono, the Zigzag Kid) на Винсент Бал Vincent Bal (Нидерландия/Белгия, Поколение K+)

Boven is het stil (It's all so Quiet) на Нанук Леополд (Нидерландия/Германия, Панорама)

Belleville Baby на Миа Ендберг (Швеция, Панорама)

The Act of Killing на Джошуа Опенхаймер (Дания/Норвегия/Обединеното кралство, Панорама)

За участие във фестивала Берлинале се подбират филми в много различни жанрове; в рубриката „Кулинарно кино“ са включени филми, посветени на храната и околната среда; в „Специална панорама“ се показват нови филми на утвърдени режисьори, дебютни филми и нови открития; филмите в раздел „Поколение“ са насочени към младежката публика („К+“ за деца и „14+“ за тийнейджъри). „Perspektive Deutsches Kino“ насърчава нови немски таланти в областта на кинорежисурата.

2. Филми, получили подкрепа по програма МЕДИА на ЕС, носители на награди от Берлинския филмов фестивал през предходните години

2003 г.

„Златна мечка“

В този свят

Майкъл Уинтърботъм

2004 г.

„Златна мечка“

Срещу стената

Фатих Акин

2005 г.

„Сребърна мечка“ за най-добър режисьор

Последните дни на Софи Шол

Марк Ротемунд

2006 г.

„Сребърна мечка“ за най-добър режисьор

Пътят към Гуантанамо

Майкъл Уинтърботъм

2006 г.

„Сребърна мечка“ за най-добра актриса

Реквием

Сандра Хюлер

2006 г.

„Сребърна мечка“ за най-добър актьор

Елементарни частици

Мориц Блайбтрой

2006 г.

„Кристална мечка“ за най-добър филм

Мечтата

Нийлс Арден Оплев

2007 г.

„Сребърна мечка“ за най-добра актриса

Йела

Нина Хос

2010 г.

„Сребърна мечка“ за най-добър режисьор

Писател в сянка

Роман Полански

2011 г.

Голямата награда на журито

Торинтският кон

Бела Тар

2011 г.

Най-добър дебют

Големият полицай от малкия град

Джон Майкъл Макдона

2012 г.

„Златна мечка“

Цезар трябва да умре

Паоло и Виторио Тавиани

2012 г.

„Сребърна мечка“ за най-добър актьор

Кралска афера

Микел Фьолсгард

2012 г.

„Сребърна мечка“ за най-добър сценарий

Кралска афера

Николай Арсел и Расмус Хайстерберг

3. Отличени немски филми, получили подкрепа по програма МЕДИА на ЕС

Good Bye, Lenin/Сбогом, Ленин! (Волфганг Бекер, 2003 г.)

2003 г. Награди за най-добър филм, най-добър актьор и най-добър сценарий, Европейски филмови награди

2003 г. Награда „Син ангел“ за най-добър европейски филм, Берлински филмов фестивал

2004 г. Награда за най-добър чуждестранен филм, награди „Сезар“

Gegen Die Wand/Head on/Срещу стената (Фатих Акин)

2004 г. „Златна мечка“, Берлински филмов фестивал

2004 г. Награда на публиката, Европейски филмови награди

Die Geschichte Vom Weinenden Kamel/The Story of the Weeping Camel/Историята на плачещата камила (Биамбасурен Даваа, 2003 г.)

2004 г. Награда за най-добър режисьор в категория „Документални филми“, награди на Американската гилдия на режисьорите

2005 г. Номинация за най-добър документален филм, награди на Американската филмова академия

Das Leben Der Anderen/The Lives of Others/Животът на другите (Флориан Хенкел фон Донерсмарк, 2006 г.)

2006 г. Награда за най-добър чуждоезичен филм, Американска филмова академия

2006 г. Награди за най-добър филм и най-добър сценарий, Европейски филмови награди

2008 г. Награда за най-добър чуждестранен филм, награди „Сезар“

Auf Der Anderen Seite/ The edge of heaven /На прага на рая (Фатих Акин)

2007 г. Награда за най-добър сценарий, Филмов фестивал в Кан

2007 г. Награда за най-добър сценарий, Европейски филмови награди

2007 г. Награда LUX на Европейския парламент за европейско кино

2007 г. Немска номинация за награда за най-добър чуждоезичен филм на Американската филмова академия

Soul Kitchen/Храна за душата (Фатих Акин)

2009 г. Специалната награда на журито, Филмов фестивал във Венеция

Das Weisse Band/The White Ribbon/Бялата лента (Михаел Ханеке, 2009 г.)

2009 г. Награда „Златна палма“, Филмов фестивал в Кан

2009 г. Награди за най-добър филм, най-добър актьор и най-добър сценарий, Европейски филмови награди

2009 г. Немска номинация за награда за най-добър чуждоезичен филм на Американската филмова академия

Pina/Пина (Вим Вендерс, 2011 г.)

2012 г. Номинация за най-добър документален филм, награди на Американската филмова академия

2011 г. Награда за най-добър документален филм, Европейски филмови награди

Barbara/Барбара (Кристиан Петцолд)

2012 г. Награда „Сребърна мечка“ за най-добър режисьор, Берлинале

2012 г. Награда за най-добър филм на Немските филмови награди

2012 г. Немска номинация за награда за най-добър чуждоезичен филм на Американската филмова академия

Halt Auf Freier Strecke/Stopped On Track/Внезапен край (Андреас Дресен)

2011 г. Голямата награда в раздел „Особен поглед“, Филмов фестивал в Кан

2012 г. Немски филмови награди: най-добър филм, най-добро изпълнение на главна роля, най-добро изпълнение на поддържаща роля, най-добър режисьор

Lore/Лора (Кейт Шортланд)

2012 г. Награда на публиката, Международен филмов фестивал, Локарно

2012 г. Стокхолмски международен филмов фестивал, награди за най-добър филм, най-добро изпълнение, най-добър дизайн, най-добра музика

2012 г. Хамбургски филмов фестивал, награда на критиката


Side Bar