Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 7 oktober 2013

Wat moet er met de banken gebeuren? Geef uw mening

Op maandag 7 oktober begint een derde ronde van interactieve onlinedebatten tussen burgers, ondernemingen, verenigingen en beleidsmakers in het kader van de Maand van de interne markt (zie IP/13/847 en IP/13/882). Dit keer gaat het over de banken. Het is een gelegenheid voor alle belanghebbenden om online voorstellen te formuleren en te bespreken met ambtenaren, politici, experts en andere burgers uit heel Europa. De Commissie gebruikt opnieuw internet om de bevolking en het middenveld bij haar beleid te betrekken. Via een onlineforum kan iedereen rechtstreeks communiceren met de Europese beleidsmakers. Er vinden op dit forum in totaal vier debatten plaats, in 24 talen, over de volgende thema's: werk, sociale rechten, banken en e-commerce.

Commissaris voor Interne Markt en Diensten Michel Barnier: "We hebben al twee bijzonder boeiende weken van onlinedebatten over de interne markt achter de rug. De thema's waren werkgelegenheid en sociale rechten in een veranderende economie. Honderden voorstellen kwamen aan bod. Deze week is de netelige kwestie van de regulering van de banken aan de beurt. Hoe kunnen de banken in Europa stabieler worden? En hoe voorkomen we dat de financiële sector alle kosten op de belastingbetaler afwentelt?"

Het debat loop van maandag 7 tot woensdag 9 oktober. Er worden 140 voorstellen uit 27 landen besproken, zoals de oprichting van een Europese autoriteit voor consumentenbescherming bij alle financiële transacties en de regulering van hypotheken in meerdere valuta's. Bovendien zullen er 18 live chatsessies in 9 talen plaatsvinden met vertegenwoordigers van Finance Watch en van de Franse en de Finse Centrale Bank, een lid van het Europees Parlement en vele anderen. Burgers, verenigingen en bedrijven merken de gevolgen van de financiële crisis nog elke dag. Zij krijgen nu de kans om problemen aan te kaarten en voorstellen te doen voor oplossingen op EU-niveau.

Achtergrond

De Maand van de interne markt is een online-evenement op www.yourideasforeurope.eu, dat vier weken duurt. Elke week komt een ander thema aan bod.

  • 23-25 september – werk: hoe vind je een baan, hoe zet je een bedrijf op, hoe kun je je kwalificaties elders in Europa erkend krijgen?

  • 30 september - 2 oktober – sociale rechten: wat zijn je rechten op sociale bescherming in de EU: pensioenen, gezondheidszorg, dienstverlening van de overheid,…?

  • 7-9 oktober – banken: wat kunnen we doen om spaargeld te beschermen, een nieuwe financiële crisis te voorkomen en de banken zover te krijgen dat ze investeren in de reële economie en groei stimuleren?

  • 14-16 oktober – e-commerce: hoe gemakkelijk is het om producten online te kopen, te verkopen en te laten bezorgen in een ander land? Hoe worden gegevens beschermd op sociale netwerken?

De Maand van de interne markt is een unieke kans om nieuwe ideeën die online worden voorgesteld, te bespreken, te betwisten en bij te stellen, en om in contact te komen met beleidsmakers. Iedereen kan

  • commentaar leveren en een stem uitbrengen op voorstellen van andere deelnemers

  • EU-commissarissen, Europarlementsleden, EU-deskundigen en bekende mensen vragen stellen en met hen in discussie gaan in een tachtigtal live videochats

Vijf deelnemers worden uitgenodigd voor een slotdebat met EU-commissaris Michel Barnier. Dat vindt op 23 oktober plaats in het Europees Parlement in Straatsburg en wordt uitgezonden op Euronews.

Op het onlineplatform kunnen nog steeds ideeën worden aangedragen. Bijna 700 daarvan zijn te lezen op www.yourideasforeurope.eu. Op 23 september ging het debat over werk van start, op 30 september dat over sociale rechten. Vanaf 7 oktober gaat het over de banken en vanaf 14 oktober over e-commerce.

Onafhankelijke moderatoren maken een synthese van de resultaten, de ideeën die Europa kunnen veranderen. Van dit alles wordt een eindverslag gepubliceerd, dat als input kan dienen voor de agenda van de EU.

Meer informatie

yourideasforeurope.eu

Contact:

Chantal Hughes (+32 2 296 44 50)

Audrey Augier (+32 2 297 16 07)

Carmel Dunne (+32 2 299 88 94)


Side Bar