Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 7. listopada 2013.

Kakva je budućnost banaka u EU-u? Želimo čuti vaše mišljenje

U ponedjeljak, 7. listopada, započinje treći krug interaktivnih internetskih rasprava između građana, poduzeća, organizacija i kreatora politika u okviru Mjeseca jedinstvenog tržišta (vidi IP/13/847 i IP/13/882). Ovaj put riječ je o bankama. Bit će to prilika za građane i dionike da iznesu vlastite prijedloge o budućnosti EU-a te da o njima uživo raspravljaju s drugim građanima i dionicima te dužnosnicima, čelnicima i stručnjacima iz cijele Europe. Komisija je još jedanput odlučila pozvati građane i skupine civilnog društva da se putem interneta uključe u njezino političko djelovanje. Internetski forum dionicima pruža jedinstvenu priliku za neposredno komuniciranje s kreatorima politika u Bruxellesu. Tijekom Mjeseca jedinstvenog tržišta forum će biti mjesto održavanja niza rasprava o četirima temama na sva 24 jezika EU-a: radna mjesta, socijalna prava, banke i e-trgovina.

Povjerenik za unutarnje tržište i usluge Michel Barnier izjavio je: „U protekla dva tjedna imali smo zaista konstruktivne internetske rasprave o ključnim problemima na jedinstvenom tržištu – radnim mjestima i budućnosti socijalnih prava u svjetlu gospodarskih promjena. Izneseno je i stavljeno na raspravu nekoliko stotina prijedloga politika. U sljedećem tjednu bavit ćemo se osjetljivim pitanjem reguliranja banaka. Zanima me što široka javnost misli da trebamo učiniti kako bismo postigli veću stabilnost bankarskog sustava u Europi te kako bismo izbjegli prebacivanje problema financijskog sektora na porezne obveznike.”

U okviru rasprava koje će se održati od ponedjeljka do srijede (7. – 9. listopada) raspravljat će se o 140 prijedloga politika iz 27 država na razne teme, od prijedloga za osnivanje središnjeg europskog tijela za zaštitu potrošača za sve financijske usluge do inicijative za reguliranje viševalutnih hipotekarnih kredita diljem EU-a. Osim toga, na internetu će se održati 18 chatova na 9 jezika u kojima će sudjelovati govornici iz udruge Finance Watch i iz francuske i finske središnje banke, član Europskog parlamenta te mnogi drugi. Rasprava o financijskom sektoru održava se u trenutku kada se posljedice financijske krize još uvijek osjećaju u svakodnevnom životu građana i poduzeća. U predstojećim danima rasprave građani, organizacije i poduzeća imat će priliku upozoriti na prepreke s kojima se i dalje suočavaju te predložiti mjere na europskoj razini.

Pozadina

Aktivnosti Mjeseca jedinstvenog tržišta odvijaju se putem interneta na http://www.yourideasforeurope.eu/en u trajanju od četiri tjedna, a svaki tjedan posvećen je drugoj temi:

  • 23. – 25. rujna, radna mjesta: Kako pronaći posao, postati poduzetnik ili ostvariti priznanje stručne spreme u Europi?

  • 30. rujna – 2. listopada, socijalna prava: Koja su prava socijalne zaštite dostupna na jedinstvenom tržištu EU-a, primjerice u pogledu mirovina, zdravstvene skrbi ili javnih usluga?

  • 7. – 9. listopada, banke: Što se još može učiniti da bi se zaštitili depoziti, spriječila nova financijska kriza i osiguralo ulaganje banaka u realno gospodarstvo potrebno za poticanje rasta?

  • 14. – 16. listopada, e-trgovina: Kakve su mogućnosti prodaje i kupnje proizvoda na internetu te njihove dostave kupcu u drugoj državi? Koliko su sigurni podatci koje ljudi razmjenjuju na elektroničkim društvenim mrežama?

U Mjesecu jedinstvenog tržišta građani Europe imaju jedinstvenu priliku komentirati, preispitivati i razvijati ideje koje su dostavili drugi sudionici putem interneta. Sudionicima se nude razni načini komunikacije s kreatorima politika. Oni mogu:

  • glasovima podržati i komentirati prijedloge politika koje dostave pojedinci, organizacije ili poduzeća

  • uživo u video chatu postavljati pitanja i raspravljati s povjerenicima Europske komisije, članovima Europskog parlamenta i europskim stručnjacima te predstavnicima država članica. Tijekom mjeseca rasprava predviđeno je oko 80 takvih chatova.

  • Petero sudionika bit će pozvano na završnu raspravu s povjerenikom Barnierom, koja će se održati 23. listopada u Europskom parlamentu u Strasbourgu i koju će prenositi Euronews.

Ideje se mogu dostaviti preko internetske platforme. Dionici i građani dostavili su gotovo 700 ideja, koje su objavljene na web-mjestu www.yourideasforeurope.eu. Rasprava o idejama na temu radnih mjesta i socijalnih prava otvorena je 23. rujna odnosno 30. rujna, dok će se o idejama o bankama moći raspravljati od 7. listopada, a o e-trgovini od 14. listopada.

Neovisni voditelji sažet će rezultate tih rasprava kao ideje za koje sudionici smatraju da mogu promijeniti Europu. Ideje će biti uvrštene i u završno izvješće koje će biti objavljeno i možda ugrađeno u budući rad EU-a.

Saznajte više

yourideasforeurope.eu

Kontakt:

Chantal Hughes (+32 2 296 44 50)

Audrey Augier (+32 2 297 16 07)

Carmel Dunne (+32 2 299 88 94)


Side Bar